Příprava věcného záměru zákona o sociálním podnikání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Finanční možností svépomocných skupin
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Podpora sociálního podnikání ve stávajícím období a příprava na období 2014+
Komora sociálních podniků Ing. Vojtěch Miler Hlavní principy sociálního podnikání obcí a MAS.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Jak se pozná sociální podnik
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
NAUKA O PODNIKU I.
Agentura pro sociální začleňování
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Společenská odpovědnost organizací
Agentura pro sociální začleňování Sociální podnikání - Šance podnikat jinak Úřad vlády České republiky nábřeží Edvarda Beneše – Malá.
MAS Opavsko Podpora sociálního podnikání v souvislosti s připravovaným zákonem o sociálním podnikání Gabriela Melková Háj ve Slezsku – Lhota.
Právní pohled na podnikání neziskových organizací Mgr. Petr Vít, Neziskovky.cz.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Porada tajemníků obcí s rozšířenou působností Benešov, Brno Aktuální informace k legislativním návrhům zákonů o ÚSC a dalším.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Úřad vlády České republiky Rada vlády pro udržitelný rozvoj Úřad vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4, Praha 1, telefon: ,
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Úřad vlády České republiky Oddělení veřejných zakázek Společensky odpovědné zadávání veřejných zakázek Úřadem vlády ČR Mgr. Zuzana Profousová.
Novela zákona o pomoci v hmotné nouzi – veřejná služba Alena Zieglerová Praha, Úřad vlády, Setkání ASZ s NNO působících v oblasti sociálního.
Základní registr územní identifikace a nemovitostí Zbyněk Havelda Úřad pro veřejné informační systémy Seminář sdružení Nemoforum.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Alena Zieglerová (ASZ), František Jirásek (Město Most)
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Společenská odpovědnost v rámci Národní politiky kvality
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů Zákon o sociálním podniku Ing. Pavel Vinkler, Ph.D. ředitel odboru podnikatelského.
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Příprava věcného záměru zákona o sociálním podnikání Alena Zieglerová Ostrava, 9.12.2014

Činnost Agentury pro soc. začleňování v oblasti sociálního podnikání Pila u Kutné Hory zaměstnává lidi z ubytoven. Sociální podniky má podpořit připravovaný zákon http://www.rozhlas.cz/radiowave/spolecnost/_zprava/pila-u-kutne-hory-zamestnava-lidi-z-ubytoven-socialni-podniky-ma-podporit-pripravovany-zakon--1388499

Usnesení vlády ČR č. 165 ze dne 12. 3. 2014 o Plánu legislativních prací vlády na zbývající část roku 2014 a o Výhledu legislativních prací vlády na léta 2015 až 2017 Předkla-datel Spolupřed-kladatelé Název legislativního úkolu Stanovený termín předložení vládě Předpoklá-daný termín nabytí účinnosti MLR MPSV MPO Věcný záměr zákona o sociálním podnikání 2015 2. Q   Návrh zákona o sociálním podnikání 2015 4. Q 01.17

Postoje předkladatelů zákona k sociálnímu podnikání MLP (v rozhovoru): Slíbil jste nějakou pomoc? Bavili jsme se o sociálním podnikání a zaměstnávání lidí tímto způsobem. Také tu padlo, že jsou příklady, kdy lidé, kteří dostali sociální zaměstnání a byli dobří, chtějí pracovat, tak získali normální zaměstnání. To jsou první vlaštovky toho, jak by měl celý sociální systém fungovat. MPSV: Strategie politiky zaměstnanosti ČR do roku 2020 K dalšímu rozvoji sociálního podnikání je nutné dále zajistit rozvoj podpůrných sítí, včetně poradenství k zahájení činnosti sociálních podniků ve spolupráci s dalšími příslušnými resorty (MPO, MMR), podpora přístupu k veřejným zakázkám a podpora síťování sociálních podniků s cílem zajistit jak jejich rozvoj, další financování, tak rovněž komplexnost poskytovaných služeb. MPO: Koncepce podpory malých a středních podniků 2014-2020 V této souvislosti bude tedy podpora zaměřena na zavádění managementu kvality a pozornost se bude také soustředit na podporu dobrovolných přístupů a rozvoj společenské odpovědnosti podniků (koncept CSR) včetně podpory sociálního podnikání.

Ministerstva / státní instituce Ostatní resorty, instituce, akademici, praktici, občanská společnost … Akademici FHS ÚK Praha FF ÚK Praha UJEP Ústí nad Labem Sociální podniky LIGA, o.p.s. Etincelle, o.s. Trutnovská zeleň, o.p.s. … Obce, kraje Min. zemědělství Min. financí Úřad práce ČR CzechInvest SMO ČR SMS ČR Asociace krajů ČR Ministerstva / státní instituce Rada hospodářské a sociální dohody ČR Sociální partneři Sítě sociálních podnikatelů ČMZRB NRZP NS MAS Rady vlády … Další podporovatelé

Na čem je shoda: zákon o sociálním podnikání má být „střechový“ Smyslem zákona bude: definovat sociální podnik (a umožnit NNO přejít z hospodářské činnosti k podnikání, pokud se tak NNO rozhodne) stanovit nadresortní orgán pro podporu sociálního podnikání v ČR určit způsob kontroly pravidel vedoucích k získání / ztrátě statusu soc. podniku, zavést registr sociálních podniků, umožnit ministerstvům poskytovat resortní podporu sociálním podnikům, vč. úprav legislativy (veř. zakázky, daňové úlevy, APZ) Smyslem zákona nebude: stanovit přímé a okamžité benefity podporovat jen integrační sociální podniky přizpůsobit se dosavadní projektové podpoře sociálního podnikání

Co je předmětem debat: varianta užšího nebo širšího pojetí sociálního podnikání Sociální podniky typu A Vhodné pro právní formy, které umožňují podnikat pouze v rámci vedlejší činnosti. K sociálnímu podnikání se přihlásí celá organizace a deklaruje přihlášení se k sociálnímu podnikání v rámci své vedlejší činnosti. Platí pro ně méně definičních znaků. Organizace typu A budou fungovat v rámci stávajícího systému. Sociální podniky typu B Sem patří pouze právnické osoby, které mohou podnikat ve své hlavní činnosti a OSVČ zaměstnávající minimálně 1 osobu (úvazek 1,0). Jejich převažující (hlavní) činností je podnikání. V širší variantě zákona by si organizace musely zvolit buď typ A nebo typ B.

Co je předmětem debat: míra zapojení obcí do sociálního podnikání Obce jako zakladatelé sociálních podniků – obecní sociální podniky ANO, ale max. se 49 % majetkovým podílem ANO, ale s menšinovým rozhodováním Sociální podnik … „není právnickou osobou veřejného práva nebo osobou jí zřízenou a taková osoba v sociálním podniku nevlastní 50 % nebo více základního jmění nebo nedisponuje většinou hlasovacích práv“ Proč? zákon o veřejných zakázkách platí i na dotované zadavatele, kteří to, co nakupují, platí z více než 50 % z veřejných zdrojů nelze uplatňovat upřednostňování místních dodavatelů, vše se musí „globálně“ soutěžit nezávislost na politickém rozhodování jako záruka svobody na trhu konflikt zájmů v pozicích zadavatel – dodavatel při 50-99% majetkové a rozhodovací účasti (NE in-house zakázky ale ani transparentnost) potíže s čerpáním nástrojů veřejné podpory a identifikací služeb obecného hospodářského zájmu dle evropské směrnice o veř. zakázkách

Jak je věcný záměr zákona daleko? Vznikl první souvislý text obsahující: … definici sociálního podnikání: Sociální podnikání je výdělečná činnost vykonávaná v hlavní nebo ve vedlejší činnosti, samostatně na vlastní účet a odpovědnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, který je z více než 50 % použitý pro další rozvoj sociálního podniku a za účelem zlepšení života místního společenství. Sociální podnik vzniká a rozvíjí se na konceptu trojího prospěchu: ekonomického, sociálního a environmentálního a jeho činnost spočívá v produkci a prodeji výrobků nebo služeb. … a dále návrhy na: znaky (obecného) sociálního podniku a integračního sociálního podniku zřízení veřejného seznamu sociálních podniků Radu pro sociální ekonomiku / Výbor pro SE Rady pro udržitelný rozvoj Orgán dohledu Předpokládaný termín předložení do připomínkového řízení: leden – únor 2015

sociálnímu podnikání … Děkuji Vám za pozornost věnovanou sociálnímu podnikání … Mgr. Alena Zieglerová Agentura pro sociální začleňování Úřad vlády ČR, Sekce pro lidská práva Nábřeží Edvarda Beneše 4 118 01 Praha 1 Tel. 296 153 259 MT: 725 397 252 zieglerova.alena@vlada.cz www.socialni-zaclenovani.cz … a povzbuzuji Vás k námětům k zákonu.