Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,"— Transkript prezentace:

1 Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,
ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Praha

2 Rodinné podniky v ČR Rodinné podniky jsou největším zdrojem pracovních míst v soukromém sektoru. Vícegenerační povaha rodinných podniků posiluje stabilitu hospodářství, neboť mají větší schopnost přečkat složitá období recese a stagnace. Díky vyšší míře důvěry mezi členy rodiny jsou rodinné podniky velmi flexibilní a schopny rychle se přizpůsobit změnám v ekonomicko-sociálním prostředí. Vyznačují se výrazně vyšším poměrem vlastního kapitálu než ostatní podniky, což zásadně podporuje hospodářskou stabilitu podniku i stabilitu celkového hospodářství. Hrají zásadní úlohu v regionálním rozvoji, kde vytvářejí trvalá pouta se zaměstnanci, zákazníky, dodavateli a místními komunitami. Zavádějí přísné normy v oblasti společenské odpovědnosti podniků vůči svým zaměstnancům a okolnímu prostředí.

3 Rodinné podniky v ČR – ukotvení definice
V souvislosti s usnesením Evropského parlamentu a Stanoviskem Evropského hospodářského a sociálního výboru k tématu rodinného podnikání, přijal Hospodářský výbor PSP dne usnesení č. 45, ve kterém ukládá Ministerstvu spravedlnosti, aby ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu, Ministerstvem financí a Ministerstvem pro místní rozvoj zanalyzovalo současný stav a provedlo kroky k přijetí definice. K projednání této problematiky se také sešla pracovní skupina složená ze zástupců MF, MMR, MZE, MPO, AMSP, MSP. Na základě provedené analýzy a závěrů pracovní skupiny bylo rozhodnuto o přijetí nelegislativního řešení tzn. Přijetí definice formou usnesení vlády. V současné době probíhá vypořádání připomínek, které vzešly z meziresortního připomínkového řízení.

4 Rodinné podniky v ČR - definice
Rodinným podnikem je rodinná obchodní korporace nebo rodinná živnost. Rodinnou obchodní korporací je obchodní korporace, ve které je nadpoloviční počet společníků tvořen členy jedné rodiny a alespoň jeden člen této rodiny je jejím statutárním orgánem nebo ve které členové jedné rodiny přímo nebo nepřímo vykonávají většinu hlasovacích práv a alespoň jeden člen této rodiny je členem statutárního orgánu této obchodní korporace. Za rodinnou obchodní korporaci se považuje také obchodní korporace, ve které většinu hlasovacích práv vykonává ve prospěch jedné rodiny fundace nebo svěřenský fond, pokud je současně alespoň jeden člen této rodiny členem statutárního orgánu fundace, nebo svěřenský správce svěřenského fondu.

5 Rodinné podniky v ČR - definice
Rodinná živnost je podnikání, na kterém se svojí prací anebo majetkem podílejí nejméně dva členové jedné rodiny a nejméně jeden z členů této rodiny je držitelem živnostenského nebo jiného obdobného oprávnění nebo je oprávněn k podnikání z jiného důvodu. Za členy jedné rodiny se pro účely rodinného podniku považují společně pracující manželé nebo alespoň s jedním z manželů i jejich příbuzní až do třetího stupně, osoby s manžely sešvagřené až do druhého stupně, nebo sourozenci, nebo partneři. Členem jedné rodiny v rodinném podniku může být fyzická osoba ode dne, kdy dovršila patnácti let věku (v odůvodněných případech i mladší zastoupená opatrovníkem, nebo jím určenou osobou).

6 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Podnikatelská rada Rodinné podniky v ČR Ing. Pavel Vinkler, Ph.D.,"

Podobné prezentace


Reklamy Google