Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Advertisements

Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Přístupnost (bezbariérovost) již po dvanácté jako jedno z kritérií expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr.
Obsah prezentace Co je projekt Blind Friendly Web
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Přístupnost webových stránek orgánů státní správy výzkumný projekt MI ČR YA RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, Brno, duben 2007.
I. Dálkový přístup k postupům řešení životních situací Krajský úřad Plzeňského kraje Václav Koudele.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Zhodnocení různých postupů při aplikaci navržených pravidel z finančního hlediska Tato prezentace vznikla v rámci účelové podpory Ministerstva informatiky.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Prezentace k semináři „ePraha – výzvy a příklady řešení“ ANALÝZA INFORMAČNÍCH POTŘEB (V PRAZE) Březen 2006 / Petr ŽIŽKA / STEM/MARK, a.s.
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Výhled Ministerstva vnitra – kvalita ve veřejné správě odbor veřejné správy a eGovernmentu Ministerstvo vnitra.
10 let výzkumu informačních potřeb veřejnosti Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením Problematika poskytování tlumočnických služeb jedincům se sluchovým postižením.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
1 Radek Pavlíček, říjen Proč přístupné dokumenty? Spousta informací dnes není prezentována v HTML, ale v jiném formátu. Informace, kterou uživatel.
Přístupnost jako jeden z aspektů kvalitního webu Autor: Mgr. Radek Pavlíček Metodické centrum informatiky SONS ČR
Radek Pavlíček, duben 2010 Aktuální trendy v přístupnosti.
Bezbariérový web Martin Kopta, Dobrý web. 2 Bezbariérový web Zákon o ISVS Statistiky — kdo je postižený Nároky na bezbariérový web Současný stav webů.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
ISMS v KSRZIS (Koordinační středisko pro rezortní zdravotnické informační systémy) František Henkl.
Ekonomická část. Informace:  účetní závěrky sestavené k – termín odevzdání do (pozdější termín – po domluvě s příslušnou účetní)
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
1 Zpráva o výsledcích finančních kontrol ve veřejné správě za rok 2006 – za Liberecký kraj a jím zřízené příspěvkové organizace.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Elektronická publikace
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Zlatý erb 2008 Testování přístupnosti Mgr. Radek Pavlíček TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost v praxi aneb jaký smysl mají testy, provedené handicapovanými uživateli Mgr. Radek Pavlíček, RNDr. Hana Bubeníčková, duben 2007.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
e-Komunikace nevidomých občanů s veřejnou správou
informační portál MPSV Ing. Petr Hortlík , IT expert
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
7. Nová pravidla přístupnosti Tereza Balabánová
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Jak jsou na tom parádní weby s přístupností Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Přístupnost (bezbariérovost) důležité kritérium hodnocení expertní tým zrakově postižených uživatelů pod vedením RNDr. Hany Bubeníčkové a Mgr. Radka Pavlíčka.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Systém správy dokumentů
Aplikovaný výzkum Program Beta:
Transkript prezentace:

Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben 2007

Hodnocení přístupnosti soutěžních webů – Zlatý erb 2007

Proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy – přístupný web umožní seznámit se s informacemi na webu nejširšímu okruhu občanů, včetně těch, kteří mají nějaký zdravotní handicap; – zákon č. 365/2000 v platném znění: § 5 odst. 2 Orgány veřejné správy jsou v rámci informačních systémů veřejné správy povinny ( ) f) "postupovat při uveřejňování informací způsobem umožňujícím dálkový přístup tak, aby byly informace související s výkonem veřejné správy uveřejňovány ve formě, která umožňuje, aby se s těmito informacemi v nezbytném rozsahu mohly seznámit i osoby se zdravotním postižením. Formu uveřejnění informací stanoví prováděcí právní předpis;“.

Přístupnost webových stránek orgánů státní správy Výzkumný projekt byl vyhlášen MI ČR v květnu Řešiteli jsou H1.cz, s.r.o., Fakulta informatiky Masarykovy univerzity a TyfloCentrum Brno, o.p.s. Požadované výstupy: – porovnání Pravidel pro tvorbu přístupného webu, pravidel WCAG 1.0 a návrhu pravidel WCAG 2.0, – výzkum v oblasti cílových skupin občanů se zdravotním postižením, – návrh nových pravidel přístupného webu, – finanční zhodnocení navržených postupů pro aplikaci pravidel přístupného webu.

Cíl výzkumu 1. určil podíl občanů ČR se zdrav. postižením v následujících skupinách A.občané, kterým zdravotní postižení nebrání v seznámení se s obsahem webových stránek B.občané, kterým zdravotní postižení brání v seznámení se s obsahem webových stránek, ale pokud jejich tvůrce dodrží pravidla pro tvorbu přístupného webu, mohou se v nezbytném rozsahu seznámit s webovými stránkami orgánů veřejné správy, C.občané, kterým zdravotní postižení brání v seznámení se s obsahem webových stránek a nemohou se seznámit s jejich obsahem ani tehdy, pokud jejich tvůrce dodrží pravidla pro tvorbu přístupného webu, D.občané, kteří spadají do skupiny B a kteří mají zájem pracovat s internetem.

Cíl výzkumu 2. vyčíslit jejich zastoupení v rámci všech obyvatel se zdrav. postižením. Zpráva o situaci zdravotně postižených (VVZP 202/91, Praha ) zdroj: Na základě této zprávy se předpokládá, že v České republice je 400 tisíc těžce zdravotně hendikepovaných osob. Novější údaje nejsou k dispozici, proto tento vládní dokument považujeme za směrodatný. Proporcionální členění zdravotně postižených do stanovených skupin A až D pomohl určit dotazníkový průzkum. Detailní rozčlenění do skupin B a C pomohl určit praktický test.

Výsledky výzkumu v kostce přes 15 % sluchově postižených uživatelů internetu má problém rozumět psanému textu; téměř 70 % zrakově postižených uživatelů internetu potřebuje speciální program, který mu umožní práci s počítačem a internetem; 45,5 % zrakově postižených uživatelů internetu nemůže pracovat s myší vůbec a dalších 27,3 % ji může používat pouze omezeně; 20 % uživatelů internetu s motorickým postižením nebo ztrátou horních končetin nemůže běžně pracovat s běžnou klávesnicí nebo s myší. téměř 30 % zdravotně postižených uživatelů internetu má problémy s nalezením informací na internetu; mezi zrakově postiženými je to téměř 51 %.

Celkové výsledky výzkumu Cca těžce zdravotně postiženým pomůže přístupnost k tomu, aby se mohli seznámit s obsahem webových stránek.

Celkové výsledky výzkumu Přístupné webové stránky by již dnes používalo cca uživatelů s těžkým zdrav. postižením

A to je vše ;-) Děkuji za pozornost a zvu vás na náš stánek, kde si můžete to, co jste zde slyšeli, ověřit v praxi. Kontakt: RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček