ARGIS Informační systém plánování civilních zdrojů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Advertisements

Informační systém Argis
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Systém hospodářských opatření pro krizové stavy
Informační systém krizového řízení kraje
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
Harmonogram implementace IS v běžné praxi - informatika ZMVS.
Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
Nástroje územního plánování
(programové vybavení pro přenos a zobrazení dat z IS PCZ Argis)
Dopravní informace Plzeňského kraje Martin Schejbal Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Prezentace IS Krizkom při ukázce
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Základní registry veřejné správy
Informační systém pro plánování civilních zdrojů Argis
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
Geo-informační systémy
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Celostátní informační podpora krizového řízení
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
Realizační tým ICZ duben 2005
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Vaše jistota na trhu IT Vybudování a provozování e-spisovny Josef Sedláček ICZ a.s.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
1 Regionální a municipální informační systém RAMIS PVT, a.s., Kovanecká 30/2124, Praha 9 tel.: , fax:
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Základní registry ve veřejné správě
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Opatření 2.2. Rozvoj informačních a komunikačních technologií v regionech.
Sekretariát Regionální Rady NUTS II Severovýchod Implementační jednotka Společného regionálního operačního programu.
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Regionální a municipální informační systém RAMIS Ing. Petra Mikulecká,
Základní registry.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
SMĚRNICE MINISTERSTVA VNITRA a POMŮCKA KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ k vedení evidence údajů o přechodných změnách pobytu osob a evidence údajů o přechodných změnách.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
S y s t é m hospodářských opatření pro krizové stavy v působnosti obcí (ORP) Odbor koncepce a koordinace hospodářských opatření Praha 2011.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
O čem to bude Úvod do informačního systému Ing. Radan Kasal
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
OPERAČNÍ ŘÍZENÍ. Operační střediska HZS  Povinnost zřizování operačních středisek HZS ČR vyplývá z § 2 odst. 4 zákona č. 238/2000 Sb., O HZS ČR Ministerstvo.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Veřejné zakázky na zpracování územního plánování Porada pro ÚÚP
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Analýza možností využití institutu centrálního zadavatele v rámci jednotlivých resortů Přednášející: Ing. Pavel Brož.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Havarijní plán kraje.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Podpora vybraných druhů sociálních služeb ve Středočeském kraji II
Transkript prezentace:

ARGIS Informační systém plánování civilních zdrojů Kpt. Ing. Danuše Kratochvílová

IS ARGIS Je to hlavní nástroj informační podpory hospodářských opatření pro krizové stavy (dále jen „HOPKS“) v oblasti zajišťování věcných zdrojů. Hlavním cílem je pomoci orgánům krizového řízení od úrovně určených obcí, přes úroveň krajských úřadů až po ministerstva a ostatní správní řady při plnění povinností uložených : zák. č. 241/2000 Sb., o hospodářských opatřeních pro krizové stavy zák. č. 240/2000 Sb., o krizovém řízení vyhl. č. 498/2000 Sb., o plánování a provádění hospodářských opatření pro krizové stavy. Provozovatelem je Správa státních hmotných rezerv.

Základní funkce Základním smyslem je sběr a udržování informací o zdrojích a jejich vazbách. Jedná se jak o zdroje podporované státem pro případ válečné situace (tj. mobilizační zásoby či vytvoření a uchování schopností transformace výroby při válečných stavech), tak obecně o jakékoliv zdroje, které se na vymezeném území nacházejí a patří podnikům či jiným ekonomickým subjektům.

Zaměření systému Systém pro plánování civilních zdrojů zachycuje veškeré potřebné informace o výrobních či skladových kapacitách na daném teritoriu a i případné smluvní vztahy hospodářských subjektů se státem. Operativní vyhledávání jednotlivých typů zdrojů, analýza výrobních řetězců a plánování jejich efektivního využití.

Klíčová slova plán nezbytných dodávek, nezbytné dodávky, dodavatelé nezbytných dodávek

Dodavatelé nezbytných dodávek dále jen „DND“ V souladu se zákonem - „právnické a podnikající fyzické osoby“ „DND“ se rozumí fyzická osoba s trvalým pobytem nebo právnická osoba se sídlem na území ČR a organizační složka právnické osoby se sídlem v zahraničí podnikající na území ČR, která má jako předmět své činnosti nebo podnikání zapsanou činnost umožňující dodat předmět nezbytné dodávky nebo která je schopna dodat předmět nezbytné dodávky.

IS ARGIS umožňuje: Řízený sběr dat od právnických a podnikajících fyzických osob, realizovaný rovněž s využitím Internetu. Práci s daty podle územní nebo rezortní příslušnosti. Podporu zpracování tabulkových přehledů Plánu nezbytných dodávek jako nedílné součásti krizového plánu. DALŠÍ INFORMACE... Organizačním prostředkem pro sběr informací o zdrojích (nezbytných dodávkách) je Číselník nezbytných dodávek.

INTERNET Nezbytným předpokladem využívání centrálního systému ARGIS je funkčnost internetu (příp. uložení potřebných dat v působnosti jednotlivých orgánů krizového řízení). Kvalitní připojení do internetu, vhodná rychlost pro připojení 256 Kbps a více. Vhodné používat aplikaci v době relativního klidu, kdy je předpoklad, že internet nepoužívají ostatní uživatelé. (S každým přihlášením jednotlivce do internetu se zhoršují podmínky pro připojení ostatním.)

Lokální aplikace ARGIS Uživatelé jsou schopni provést instalaci sami. Je určena pouze pro prohlížení dat . Význam: zabezpečení přístupu k vlastním datům (v případě potřeby i k datům okolních správních úřadů) v okamžicích, kdy nebude plně funkční komunikační infrastruktura a internetové spojení, a možnost zobrazit data na mapových podkladech. DALŠÍ INFORMACE... Povolení k instalaci dává SSHR. Podrobnější informace: hotline@argis.cz

Práce s aplikací (podmínky pro instalaci) Stanoveny minimální požadavky na HW a SW Pro správní úřady Pro dodavatele nezbytných dodávek www.argis.cz. Optimální je instalace IS ARGIS na samostatný počítač s nově nainstalovaným operačním systémem. SW Permit Client pro šifrování přenosu dat mezi centrálním systémem a lokální stanicí PC. Mapové podklady daného území pro účely IS ARGIS dodává SSHR. Provozní doba je 24 hodin.

IS ARGIS od 1.1.2003 V důsledku novely výše uvedených zákonů úlohu okresních úřadů v oblasti HOPKS přebírají krajské úřady s tím, že práva a povinnosti související s vyžadováním údajů od ekonomických subjektů za účelem přípravy na krizové situace přecházejí na HZS kraje. Postavení SSHR se nemění – zůstává gestorem a provozovatelem IS ARGIS.

Postup Ředitelství HZS krajů budou se svými územními odbory v plném rozsahu zabezpečovat sběr informací dle § 15 zákona č. 240/2000 Sb. HZS kraje zkontaktují ekonomické subjekty, upozorní je na novou situaci včetně související ztráty platnosti stávajících Čestných prohlášení. HZS si vyžádá nová Čestná prohlášení. DALŠÍ INFORMACE... Vybraní pracovníci HZS budou proškoleni v práci s IS ARGIS tak, aby byla zachována kontinuita sběru a aktualizace údajů.

Aktuální stav Je provedeno zablokování všech uživatelských účtů okresních úřadů Je definován určený počet uživatelských účtů s dohodnutými rolemi (recenzent, redaktor) pro potřeby ředitelství HZS krajů Je definováno nové (společné) heslo správcovských účtů a spolu s příslušnými uživatelskými jmény správců je předáno jednotlivým KÚ s určením pro územní odbory HZS Správci účtů na územních odborech definovali počet uživatelských účtů s určenými rolemi (redaktor, recenzent)

Možnosti Správci na územních odborech mohou vygenerovat uživatelské účty pro některé určené obce a pověřit je přípravou dat k „rozpracování úkolů“ krizového plánu kraje (tzn. i definování potřebných „krizových informací“ včetně výběru ekonomických subjektů, od kterých by se tyto informace měly vyžádat) Tyto obce by neměly dostat krajská přístupová práva (od KÚ), protože by získaly přístup ke všem datům příslušného kraje, což je v rozporu s principem územní působnosti a odpovědnosti – a tedy se zákonem. Smyslem pověřování obcí ze strany nadřízených orgánů k plnění určitých úkolů je využít znalosti konkrétních místních podmínek.

Děkuji za pozornost