Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381. Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pojem FUNKCE v matematice
Advertisements

Počítačová grafika Nám umožňuje:
Aplikace výpočetní techniky Mgr. Milan Randák
Podpora výuky matematiky prostřednictvím programu Maple
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Algoritmizace Vývojové diagramy.
Grafická média ve vyučování dějepisu LS AR
INSTITUT REGIONÁLNÍCH INFORMACÍ KARTOGRAFICKÉ VÝSTUPY VÝSLEDKŮ ZMAPOVÁNÍ REGIONÁLNÍCH DISPARIT 2000 – 2006 Koordinační schůzka k projektu – Poděbrady,
Funkce.
Grafy v Excelu.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Algoritmizace a programování
TABULKOVÉ PROCESORY maturitní otázka: 16.
Zadání úlohy Podle předlohy vytvořte aktivní tabulku „Převádění stupňů“, ve které budete převádět hodnoty teplot ve stupních Celsia na stupně Fahrenheita.
Druhy grafů 2013 O. Kánský.
Výstupy z GIS Pojmy a typy výstupů, aneb pro koho, co a jak Ing. Jiří Fejfar, Ph.D.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Modelovací jazyk UML. Jazyk UML je víceúčelový modelovací jazyk, který byl vyvinut speciálně pro účely softwarového inženýrství. Obsahuje formalizovaný.
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Schémata Druhy a typy schémat
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_09/C5 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří 2013.
Úvod  Nejdůležitější vlastností grafu je sdělit dané informace.  Grafy mohou mít různou podobu (barevné, plastické…).  Vždy je důležité, aby se z nich.
Tabulkové procesory Pelikánová Lucie 2002.
Excel – Grafy 18. května 2013VY_32_INOVACE_080210_Excel_Grafy_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Satková. Obchodní.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Tvorba grafu Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vztažné soustavy Sledujme pohyb skákajícího míče v různých situacích.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
TVORBA TÉMATICKÝCH MAP
STATISTIKA Zdeňka Hudcová.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
Zásady tvorby grafů Iveta Jiruchová 3MA381.
Databázové modelování
GRAFIKA úvod.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule.
Autor:Mgr. Iveta Semencová Předmět/vzdělávací oblast:Matematika Tematická oblast:Funkce a její průběh, rovnice a nerovnice Funkce Ročník:1.-2. Datum vytvoření:srpen.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Word – Tabulky a Grafika ve Wordu
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Grafy v Excelu.
Databáze Formuláře VY_32_INOVACE_7B18. Formuláře Umožňují zobrazit data z tabulek uživatelsky vhodným způsobem Mohou být zobrazena data z více tabulek.
Prezentační manažery (PM), prezentace pojmy VY_32_INOVACE_7C11.
Kombinační logické funkce
Vytvoření a vložení Typy grafů
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Databáze MS ACCESS 2010.
Vizualizační 3D projekt rozhleden na území Moravskoslezského kraje řešitel : vedoucí projektu : konzultant : zadavatel : Michal Osovský Mgr. Ivana Češková.
Funkce, funkční závislosti Lineární funkce. Obsah: Definice funkce Grafické znázornění funkce Konstantní funkce Lineární funkce Vlastnosti lineárních.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Anotace: Materiál je určený pro 2. ročník učebního oboru, předmět matematika. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názorně vypracovanými.
Doc. RNDr. František Koliba, CSc. Katedry Informatiky a matematiky OPF SU Budova A Informatika pro ekonomy II INM / BPNIE Přednáška.
Ing. Milan Houška KOSA PEF ČZU v Praze
GRAFICKÉ ŘEŠENÍ SOUSTAVY ROVNIC
KIV/ZD cvičení 4 Tomáš Potužák.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Grafy.
Grafy.
Geografické informační systémy
Lineární funkce a její vlastnosti
MS Excel – druhy grafů Nejčastější typy grafů: Ostatní typy grafů:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Upravila R.Baštářová.
Vytleskej podle slabik
Stavíme hrady Vnímání.
Název diplomové práce Diplomová práce Vedoucí DP: Vypracoval:
Rozvoj IT kompetencí Pavla Kovářová.
Transkript prezentace:

Vizualizace dat Jan Vágner 3MA381

Co je vizualizace dat?  Matematická nebo fyzikální nebo jiná data či informace, která jsou převedena do grafického zobrazení  nejčastějšími druhy vizualizace dat o graf o diagram o mapa o grafický symbol o trojrozměrný objekt

Zdroje dat  Předlohou můžou být o naskenovaná data z odborné literatury o internet o data z vlastní tvorby o snímek z digitálního fotoaparátu  většinou je nutné předlohy upravit

Proč se data vizualizují Vizualizace je mnohem názornější a lépe pochopitelná

Zobrazení dat tabulkou

Zobrazení dat grafem

Graf  vzájemná souvislost mezi dvěma či více proměnnými  souvislosti mezi objekty, návaznosti, toky Názorné zobrazení Jednoduchá zpracovatelnost na počítači

Základní druhy grafů Sloupcový Výsečový XY graf Burzovní

Sloupcový graf změny dat v průběhu časového období nebo znázorňuje porovnání položek. Velmi dobře se dají zobrazit data na třech osách

Výsečový graf zobrazení datových bodů jako procentní hodnoty z celku. Problém nastává pokud je hodnota příliš malá (pod 5%)

XY Graf zobrazuje vztah mezi číselnými hodnotami v několika řadách nebo znázorňuje dvě skupiny čísel jako jednu řadu souřadnic X a Y

Burzovní graf používá se pro ceny na burze, ale lze jej použít i pro vědecká data

Diagram  strukturované grafické znázornění (reprezentace) pojmů, myšlenek, vztahů, číselných, matematických nebo statistických údajů, prostorových nebo anatomických vztahů a podobně, sloužící názornému objasnění nebo jako pomůcka v myšlenkových postupech.

Možné principy diagramů  Množinový diagram  diagramy znázorňující prostorové uspořádání  nelineární písma  diagramy odrážející jiné aspekty struktury nebo společných vlastností

Množinové diagramy Vyjadřují vzájemné vztahy množin prvků

Diagramy znázorňující prostorové uspořádání Vyjadřují vzájemnou polohu

Grafické symboly Snaží se pomocí symbolu vyjadřovat zadané informace Základní požadavky –Sdílnost –Čitelnost –Směrová univerzálnost

Hodnocení loga

Další druhy  komiks  smajlík