Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

GRAFIKA úvod.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "GRAFIKA úvod."— Transkript prezentace:

1 GRAFIKA úvod

2 Grafické objekty rastrové ( bitmapové ) vektorové

3 RASTROVÁ GRAFIKA Obrázek je tvořen obrovským množstvím bodů
( mřížka s velmi úzkými řádky a sloupci – to je ten rastr, v každém čtverečku je jeden barevný bod - pixl) Např. fotografie z digit. foťáků Oskenované obrázky Obrázky vytvořené v rastrových graf.editorech ( malování, Gimp, Photoshop…)

4 Výhody: Pořízení obrázku je velmi snadné například pomocí fotoaparátu. Nevýhody Velikost obrázku může dosahovat i několik desítek megabytů. Změna velikosti vede ke zhoršení kvality obrázku.

5 VEKTOROVÁ GRAFIKA Obraz vzniká skládáním jednotlivých křivek a objektů, které jsou definovány pomocí matematických rovnic a tvořeny pomocí přímek, bodů a obrazců Ve vektorové grafice je obrázek složen ze základních geometrických útvarů, jako jsou body, přímky, křivky a mnohoúhelníky. Vektorová grafika se používá zejména v počítačové oblasti pro tvorbu ilustrací, diagramů a počítačových animací.

6 Rastrová grafika je nezbytná hlavně pro fotografie.
Vektorová grafika je nejvhodnější pro kreslení klipartů, obrázků na webové stránky a podobně. Rastrová grafika je nezbytná hlavně pro fotografie. Díky tomu je možné obraz bez problémů zvětšovat i zmenšovat při zachování stále stejné kvality. S vektory se však dnes setkáte i v běžných rastrových (též bitmapových) editorech, kde slouží pro vkládání písma nebo jednoduchých geometrických obrazců.

7 Výhody: Je možné libovolné zmenšování nebo zvětšování obrázku bez ztráty kvality. Je možné pracovat s každým objektem v obrázku odděleně. Výsledná paměťová náročnost obrázku je obvykle mnohem menší než u rastrové grafiky. Nevýhody Oproti rastrové grafice zpravidla složitější pořízení obrázku. V rastrové grafice lze obrázek snadno pořídit např. pomocí fotoaparátu. Překročí-li složitost grafického objektu určitou mez, začne být vektorová grafika náročnější na operační paměť a procesor než grafika bitmapová.


Stáhnout ppt "GRAFIKA úvod."

Podobné prezentace


Reklamy Google