Rozvoj venkova Radim Perlín Kontakt: Univerzita Karlova v PrazeČeská geografická společnost Tento seminář je připraven ve spolupráci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Spolupráce s mikroregiony
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Financování rozvojových projektů obcí a měst: hlavní motor meziobecní spolupráce v ČR Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D. Katedra práva a veřejné správy,
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Samospráva venkovských obcí v komplexu veřejné správy.
Spolupráce venkovských obcí Radim Perlín Příspěvek vznikl za podpory projektů WD Regionální diferenciace venkovského prostoru: disparity a možnosti.
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Možnosti podpory investičních záměrů v oblasti vzdělávání Liberec – KÚ Libereckého kraje.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Co je třeba udělat pro vznik o.p.s. Hradecký venkov se sídlem v Nechanicích :
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
Místní akční skupiny a vzdělávání Horní Ředice
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Předpoklady a problémy rozvoje MAS Podklady zpracované v rámci studentské práce PřF UK.
Společnost pro regionální ekonomické poradenství SYNERGIE v přístupu k rozvoji venkova Představení projektu a vybrané poznatky Seminář Venkov 2009 – 5.
VZOR PREZENTACE – ZDŮVODNĚNÍ PROGRAMU ROZVOJE OBCE PRO ZASTUPITELE Příloha č. 2 k problémovému okruhu PO2 – Koncepční rozvojový dokument obce MANAŽERSKÝ.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Strukturální politika
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
EU dotace v Plzeňském kraji malé obce do 500 obyvatel
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
SUBURBANIZACE.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Regionální politika RP ČR.
Teorie optimální velikosti města
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Urbanizace a urbanismus
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální operační program NUTS II Jihozápad
Rozpočtová soustava Finanční zdroje územních samospráv
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Univerzita Karlova v Praze Česká geografická společnost Rozvoj venkova
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

Rozvoj venkova Radim Perlín Kontakt: Univerzita Karlova v PrazeČeská geografická společnost Tento seminář je připraven ve spolupráci s řešiteli výzkumného úkolu VaV MMR diferenciace venkovského prostoru WD a

Jaké hlavní problémy má český venkov a jak je možné tyto problémy řešit? Existuje v Česku jeden venkov nebo Existují významné regionální rozdíly mezi venkovskými obcemi. Základní teze

Nesystematičnost výzkumu/podpory pro venkov Kdo je garant rozvoje venkova? MZE – garant společné zemědělské politiky a venkov je druhým pilířem SZP MMR - garance územního rozvoje a podpory prostřednictvím SF – viz např. zadané VaV MŽP - odpovědnost za udržování krajiny - odborná skupina MV ČR - garant v oblasti veřejné správy na venkově – výzkumné studie k venkovu Potřebuje venkov sjednocení přístupů nebo je současný stav vyhovující?

Vymezení venkovské obce, venkovského prostoru Statistická definice x morfologická definice Vymezení venkovských obcí nebo sídel – nespojité jednotky Vymezení venkova – spojitý prostor Diskuze velikostního měřítka sledování NUTS III – LAU II

Vymezení podle OECD – PRV

Venkov - Venkovy Venkov není homogenní prostor se stejnými problémy a stejnými možnostmi řešení Rozdíly mezi jednotlivými venkovskými obcemi jsou přirozené a jsou dány celou řadou faktorů od velikosti obce až po vertikální i horizontální geografickou polohu. Různé typy území ale vyžadují i rozdílné přístupy k rozvoji tohoto území

Rozvoj venkova Jak je možné vnímat úspěšnost rozvoje? Úspěšnost pro starosty obcí – investice, růst počtu obyvatel Úspěšnost pro veřejnou správu – stabilita a legalita rozhodování Úspěšnost pro občany – zajištění služeb, vstřícná a pozitivní atmosféra v obci Udržitelný rozvoj 3 faktory udržitelného rozvoje – sociální, environmentální, ekonomické faktory rozvoje

Klíčové otázky Jak vymezit venkovský prostor, venkovskou obec? Jak definovat venkovské činnosti kromě zemědělství? Jakou formu podpory pro rozvoj venkova je vhodné použít - tvrdé investiční nástroje podpory x měkké nástroje rozvoje rurální komunity

Příklad rozvojových paradoxů Rozhodnutí vlády ČR o podpoře Podbrdských obcí – výstavba kanalizace x Rozvoj venkovské komunity prostřednictvím společenství občanů – Leader

Současné nástroje rozvoje venkova Územní plán – zák. 183/2006 Sb. - povinnost zpracovat územní plán pro každou obec Strategický plán – je strategický dokument pro venkovskou obec vhodný ? Spolupráce obcí – svazky: mikroregionální spolupráce – obtížnost definice společných skutečně podstatných rozvojových cílů

Vnější nástroje rozvoje Domácí dotační programy POV – krajský program podpory, neinvestiční aktivity (obnova, rekonstrukce, údržba do výše cca 0,5 mil Kč - obecní majetek) Investiční dotace – PRV, jednotlivé ROP (obce nad 500 obyvatel – prakticky ale větší obce), OP ŽP a další

Dotační politiky Podpora je v souladu s celostátními programy, kde jsou definovány problémy nebo předpoklady rozvoje pro celé území ČR. Podpora je směřována do velkých akcí – problém spolufinancování a problém udržitelnosti aktivity. Dotační politiky nerespektují regionální rozdíly na českém venkově.

Klíčové problémy Slabost venkovské lobby (Spolek, NS MAS) Nejasná definice rozvoje (investiční aktivita ???) Kompetice místo kooperace na venkově Velmi slabý občanský sektor Nedostatek aktivních podnikatelů Problematický vztah k centrům osídlení – venkov x město místo venkov spolu s městem Rozdrobená struktura veřejné správy ??? Složitost veřejné správy ???

Budoucnost venkovské politiky Regionální diferenciace přístupů/nástrojů Transformace společné zemědělské politiky na politiku rozvoje venkova, posílení druhého pilíře – lobby farmářů? Vyjasnění rozvoje venkova mezi CAP a SF EU (500 obyv.?) Nová definice příjemce podpory na venkově Přesun od tvrdých investičních projektů k měkkým projektům do lidských zdrojů a budování sociálních sítí – efektivita Využití globální dotace pro region – a distribuce z regionu (nikoliv z centra)

Budoucnost rozvoje českého venkova Definování role venkova Místo pro bydlení v klidnějším prostředí, v komunitě s vytvořenými sociálními vazbami, místo pro alternativní životní styly, místo pro podnikání, rekreaci, Vyšší odpovědnost za prostředí, diferencované přístupy ke krajině a k půdě, Význam lokálních nebo mikroregionálních komunit, aktivit a činností, spolupráce

Děkuji za pozornost

Vymezení venkova Tradiční statistické – obce do 2000 obyvatel Administrativně správní – obce do 3000 obyvatel viz zák 128/2000 Sb. administrativně správní kategorie město (městys) – dříve nestanoveny podmínky OECD – hustota zalidnění 150 obyv/km2 převážně venkovské regiony – více než 50 % obyvatel žije ve venkovských obcích významně venkovské regiony – ve venkovských obcích žije 15 až 50 % obyvatel, převážně městské regiony – ve venkovských obcích žije méně než 15 % obyvatel.

Morfologické znaky venkova Urbanistická struktura – rozvolněná nízkopodlažní zástavby bez parteru Architektonická struktura – rodinné domy s vyšším podílem ostatních užitných ploch – zázemí domu Sociální struktura – osobní kontakt mezi sousedy a vzájemná výpomoc Zaměstnanost – zaměstnanost v primérním sektoru ?? Životní prostředí – tradičně pevnější vztah s okolním prostředím – odpovědnost za prostředí ??? Uplatnitelnost těchto ukazatelů a jejich lokální a historická podmíněnost Městská urbanistická struktura ranně urbanizovaných obcí

Klíčové problémy vymezení venkova Oddělené venkovské místní části v rámci měst Venkovské místní části obce, které společně přesahují stanovenou hranici ( obyv.) Vymezení venkova v zázemí měst – suburbia městský způsob života ve venkovském prostředí, rodinný dům jako byt

Velikostní struktura obcí velikostní kategorie počet obyvatelpočet obcí abs.v %abs.v % , , , , , , , , ,721983, ,211642, ,781302, ,43681, ,93410, ,05170, ,8250,08 celkem , ,00

Jak vymezit venkov? Ukazatel OECD – hustota zalidnění podle NUTS III - celá republika kromě Prahy Podle počtu obyvatel do 2000 obyvatel, do 3000 obyvatel Podle hustoty zalidnění