Listopad 2012VY_32_INOVACE_EKO_060101 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Evropská soukromá společnost s r. o
Obchodní společnosti.
1. Jsou PO - mají vlastní právní status, který je odlišný od právního statusu společníků 2. Zakládaný za účelem podnikání 3. Jsou podnikateli 4. Obecně.
Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.1
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Petra Vojtěchová Obor: VSRR Vypracovali: Patrik Böhm, Jolana Ryšavá,
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Subjekty obchodního práva
inventarizace majetku a závazků
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Právní procesy.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
OBČANSKÝ ZÁKONÍK zákon č. 89/2012 Sb.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_241_TÉMA_ Právní charakter účetnictví, základní pojmy Název školy Masarykova střední.
Podnikání jako základ tržní ekonomiky. Obsah výkladu 1. Podstata podnikání 2. Podnikání 3. FO a PO 4. Obchodní rejstřík 5. Jednání jménem podnikatele.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Výchova k občanství 9.ročník
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Postup při zřizování obchodní společnosti
Veřejná obchodní společnost
Autor: Ing. Alice Horáčková
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Postup při zřizování obchodní společnosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Podnikání a jeho právní formy
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

listopad 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Pan Koudelka vyrábí ve své dílně stoly a prodává je svým jménem. Paní Nováková ušila 1 sukni a prodala ji. Pan Jalovec plete každý rok pomlázky a prodává je na velikonočních trzích. Paní Ledňáčková prodává výrobky firmy, kde je zaměstnaná. Studentská firma „Zisk“ peče perníčky a prodává je. Cílem činnosti je získat zkušenosti s podnikáním v rámci výuky. Pekárna peče koláče. Její příjmy v prvním roce byly menší než výdaje. Pan Obchodník nakupuje potraviny a nápoje a prodává je v jedné z místností svého domu na vesnici.

 prováděná samostatně  soustavná  vlastním jménem na vlastní účet  za účelem dosažení zisku únorbřezenduben Příjmy Výdaje moje peníze já rozhodnu

 Zisk = rozdíl mezi částkou peněz vloženou do podnikání a získanou částkou peněz.  Pokud výdaje převýší příjmy, vznikne ztráta.  Ztráta snižuje vložený kapitál.  Pokud trvá ztráta delší dobu, musí podnikatel činnost ukončit.  Podnikatel riskuje, že ztratí prostředky vložené do podnikání: vyrábí se pro neznámé zákazníky, předem není známý vývoj poptávky, nelze předem odhadnout chování konkurence, situace na trhu se mění.

 je osoba, která podniká – zakládá a vede podnik.  Podnikatel je osoba: která podniká na základě živnostenského oprávnění, zapsaná v obchodním rejstříku, která podniká na základě jiného než živnostenského oprávnění (podle zvláštních předpisů), která provozuje zemědělskou výrobu a je zapsána do zvláštní evidence.

Fyzická osoba = člověk dosažení 18 let právní způsobilost bezúhonnost bez daňových nedoplatků Právnická osoba = organizace sdružení osob sdružení majetku stát a jednotky územní samosprávy jiné subjekty

 je jméno, pod kterým podnik provádí právní úkony: podniká, vystupuje v obchodním styku, vystupuje před státními orgány.  Nesmí být zaměnitelná s obchodní firmou jiného podnikatele.  Nesmí být jiným podnikatelem neoprávněně užívána.

fyzická osoba jméno a příjmení může obsahovat dodatek: – věcný – osobní právnická osoba název musí obsahovat dodatek s právní formou podnikání

Může být obchodní firma prodána bez prodeje celého podniku? NE Co může podnik dělat, když někdo nedovoleně používá stejnou nebo podobnou obchodní firmu? domáhat se ochrany u soudu Co může podnik požadovat po tom, kdo neoprávněně používá jeho obchodní firmu? náhradu způsobené škody

fyzická osoba osobně zástupce (zmocnění) ostatní osoby právnická osoba statutární orgán zástupce (zmocnění, prokura) ostatní osoby obchodní rejstřík ⟹

 jménem podnikatele a na jeho účet,  časově omezená platnost,  může udělit kdokoli komukoli,  musí obsahovat rozsah zmocnění,  nezapisuje se do OR.

 zvláštní typ plné moci,  zmocňuje ke všem právním úkonům kromě prodeje a zatěžování nemovitostí,  může ji udělit pouze osoba zapsaná v OR,  uděluje se pouze fyzické osobě,  zapisuje se do OR,  prokurista se prokazuje výpisem z OR a podepisuje se s dodatkem p.p. (per procuram).

 pověření zaměstnanci (skladník přebírá zboží, prodavačka uzavírá kupní smlouvy, apod.);  osoby, které za podnikatele nejsou oprávněny jednat, ale k jednání došlo v provozovně podnikatele a osoba, se kterou jednaly, nemohla vědět, že k tomu nejsou oprávněny.

 je veřejný seznam všech právnických osob,  je vedený u krajského rejstříkového soudu.

 obchodní firma,  sídlo a místo podnikání,  identifikační číslo (IČ),  právní forma podnikání,  předmět podnikání,  členové statutárního orgánu (jména a bydliště),  výše vkladů společníků a rozsah splacení,  výše základního kapitálu,  další skutečnosti.

 návrh na zápis do OR musí obsahovat všechny zapisované údaje,  nejpozději dnem zápisu musí vzniknout živnostenské nebo jiné oprávnění,  zapisuje se dnem, který je uveden na návrhu, nebo ke dni vydání usnesení o zápisu (pokud je to pozdější datum).

 společenská smlouva,  rozhodnutí o jmenování nebo odvolání osob ve statutárním orgánu,  jmenování osob likvidátora nebo insolvenčního správce,  účetní závěrka,  výroční zpráva,  rozhodnutí soudu vydané podle zákona o konkurzu a vyrovnání,  smlouva o převodu podniku.