doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Způsobilost k výkonu povolání
Revize Nového přístupu
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
„Malá novela“ zákona č. 95/2004 Sb
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DISTANČNÍ MINIMUM DISTANČNÍ MINIMUM (kurz) Akreditace v DiV Modul č. 5: Akreditace v DiV.
„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Elektronický podpis.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1702/2003 ze dne 24. září 2003.
Specializační vzdělávání na lékařských fakultách Pavel Dlouhý.
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
EMAS III Změny v akreditaci a ověřování Ing. Radim Frolík.
Nové právní předpisy EU v oblasti akreditace Eva Černá.
Akreditace klinických laboratoří Ing.Květa Pelinková VFN ÚKBLD.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Osvědčeno pro stavbu Svaz zkušeben pro výstavbu. Jsou stavby skutečně bezpečné? Svaz zkušeben pro výstavbu.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
P5b1 Význam některých v současné době používaných termínů v metrologii a zkušebnictví.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Úvod do systémů řízení. Co to je Systém managementu jakosti Stanovení souboru zásad a pravidel pro koordinování všech vzájemně souvisejících činností.
Akreditace klinických laboratoří Ing. Martina Bednářová Seminář NASKL, let akreditace.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
VÝKON STÁTNÍHO POŽÁRNÍHO DOZORU
Akreditační systém v ČR a v EU
Akreditační systém v ČR
Nová role akreditace Ing. Milan Svoboda.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Sněmovní tisk 1046 Legislativní komise RVŠ. Sněmovní tisk 1046 Sněmovní tisk 746/3 Obsah: –řešení ubytovacích stipendií pro studenty soukromých vysokých.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
ZÁKON 360/1992 Sb. o výkonu povolání
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
Management jakosti jako úhelný kámen provozu klinické laboratoře
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
1 Strategie NASKL, systémy posuzování kvality laboratoří podle NASKL Ing. Alena Fischerová Národní autorizační středisko pro klinické laboratoře při České.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
Akreditace (nebo být akreditovaný)
Akreditace studijních programů v kombinované a distanční formě DIV PROFESIONÁLNĚ Mgr. Irena Hoblíková Centrum distančního vzdělávání Univerzita Palackého.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
15 let akreditace v ČR Ing. Jiří Růžička, MBA Ing. Jiří Růžička, MBA Historie akreditace a Českého institutu pro akreditaci 1988 – 1991 Prapočátky.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Školení CDV 1 Evropská a tuzemská legislativa. Školení CDV 2 CEN - Comité Européen de Normalisation - z pověření EK - z pověření EK TC 226 Technický výbor.
Podmínky získávání a uznávání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání Základní legislativa: Zákon č. 96/2004 Sb. Vyhláška č. 394/2004 Sb. o podmínkách.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Technické prostředky v požární ochraně Řád technické služby.
Katedra elektrotechniky
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Prokazování shody, certifikace
Posuzování shody stavebních výrobků
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Stav a činnost IM a KLI pro dozorovou návštěvu ČIA
Transkript prezentace:

doc. Ing. František HELEBRANT, CSc. AUTORIZACE SCHVÁLENÉHO ŠKOLÍCÍHO PRACOVIŠTĚ K VÝKONU FUNKCE TECHNIK DIAGNOSTIK doc. Ing. František HELEBRANT, CSc.

Základní terminologie CERTIFIKACE je definována zákonem jako činnost autorizované osoby prováděná v rozsahu vymezeném technickým předpisem, nebo k tomu akreditované osoby prováděná na žádost výrobce, dovozce nebo jiné osoby, při níž se vydáním certifikátu osvědčí, že výrobek nebo činnosti související s jeho výrobou, popřípadě s jeho opakovaným použitím jsou v souladu s technickými požadavky v certifikátu uvedenými..

Certifikace je tedy potvrzení vydané třetí stranou vztahující se k produktům, systémům nebo osobám.

Autorizovaný akreditovaný subjekt vydá certifikát, který prokazuje shodu s definovanými požadavky. Tedy: musí existovat definovaný požadavek (především daný normou), bez něj není certifikace možná, musí existovat akreditovaný autorizovaný subjekt, který posoudí, zda byly požadavky jasně a jednoznačně definované splněny – posoudí shodu.

Akreditace - oficiální uznání, že zkušební nebo kalibrační laboratoř, zkušebna výrobků, vzdělávací organizace nebo certifikační orgán jsou způsobilé provádět určité zkoušky nebo určité přesně definované druhy zkoušek, kalibrační, certifikační nebo inspekční činnosti.

Akreditaci jako oprávnění uděluje takzvaná akreditační autorita, v České republice je to především Český institut pro akreditaci (ČIA).

Akreditovaný subjekt získává osvědčení o autorizaci k akreditaci, o čemž rozhodl daný orgán na žádost subjektu a jeho posouzení. Tzn. vydal osvědčení o akreditaci na základě toho, že subjekt splňuje požadavky pro provádění konkrétní činnosti posuzování shody, kterou stanoví harmonizované normy, případně jiné dokumenty v oblasti posuzování shody.

Akreditace je uznáním způsobilosti ke konkrétní činnosti.

Autorizace - pověření právnické osoby k činnostem při posuzování shody výrobků zahrnujícím i posuzování činností souvisejících s jejich výrobou, popřípadě s jejich opakovaným použitím a vymezených v technických předpisech. Autorizaci pro činnost podle zákona se uděluje ve vymezeném rozsahu.

Autorizace - úřední pověření k určité činnosti. Stát dává autorizovaným subjektům (též i soukromým firmám) pověření k činnostem, které jsou v jeho působnosti.

Notifikace - oznámení národního akreditačního orgánu příslušným orgánům společenství (EU) o ustanovení tohoto národního akreditačního orgánu.

Shrnutí základní terminologie Certifikace - prokázání shody s definovanými požadavky. Akreditace - prokázání způsobilosti k definované činnosti. Autorizace - pověření státního orgánu k určité činnosti. Notifikace - oznámení autorizovaného subjektu Evropské komisi a ostatním členským státům Evropské unie (EU).

Formy vzdělávání a zvyšování kvalifikace Technické vzdělání musí respektovat požadavky doby a kvalitu přípravy Dva základní pilíře: Vzdělávání v dané problematice včetně vysokoškolské úrovně Certifikaci profesní způsobilosti k výkonu funkce Dříve ČSN EN 45013, dnes podle ČSN EN ISO/IEC 17024:2012

ČSN EN ISO/IEC 17024:2012 Tato mezinárodní norma byla vypracována s cílem dosáhnout všeobecně uznávaných srovnávacích kritérií pro organizace provádějící certifikaci osob a podpořit jej. Certifikace osob je jedním z prostředků prokazujících, že certifikovaná osoba splňuje požadavky certifikačního schématu. Důvěry v příslušná certifikační schémata se dosahuje všeobecně uznávaným procesem posuzování a periodicky opakovaným posuzováním odborné způsobilosti certifikovaných osob.

Certifikace osob v technické diagnostice ČIA autorizovalo certifikační orgán acm dto CZ pro certifikaci OSOB DTO CZ, s.r.o. ACM DTO pověřilo ATD ČR,o.s. prováděním certifikačního procesu pro výkon funkce TECHNIK DIAGNOSTIK. ATD ČR, o.s. pro naplnění vzdělávacích povinností má pro jednotlivé profese vytvořeny Schválená školící pracoviště.

Definice pojmu Schválené školící pracoviště ATD ČR, o.s. Schválené školící pracoviště ATD ČR, o.s. (dále jen SŠP) je pracoviště oprávněné vykonávat školící a vzdělávací proces určený k přípravě na certifikaci osob na výkon funkce TECHNIK DIAGNOSTIK - vibrací, tribodiagnostik, termografie, montážních a optických měření, elektrických zařízení za splnění podmínek a požadavků uvedených v tomto dokumentu (viz. www.atdcr.cz ). Toto pracoviště je také oprávněné k provádění vykonání praktických částí certifikačních zkoušek na ACM DTO CZ, s.r.o. a je pod pravidelným dohledem Programové komise pro technickou diagnostiku ACM DTO CZ, s.r.o. (dále jen PK TD) formou auditů.

Osvědčení o akreditaci k certifikaci pracovníků vydaného ČIA je pro výkon funkce. TECHNIK DIAGNOSTIK - VIBRODIAGNOSTIK, TRIBODIAGNOSTIK (2000) TECHNIK DIAGNOSTIK – TERMOGRAFIE (2006) TECHNIK DIAGNOSTIK – MONTÁŽNÍCH a OPTICKÝCH MĚŘENÍ (2009) TECHNIK DIAGNOSTIK – ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ (2011)

Většinou jsou tři základní ÚROVNĚ KVALIFIKACE Úroveň I – výkonný pracovník technické diagnostiky Úroveň II – samostatný pracovník technické diagnostiky Úroveň III – vedoucí, vědecký a vývojový pracovník technické diagnostiky.

Podmínky profesní certifikace a požadavkové listy pro výkon funkce TECHNIK DIAGNOSTIK jsou podrobně popsány na webových stránkách asociace na adrese http://www.atdcr.cz/

Je tedy určitě jednoznačně zřejmé, že vydaný profesní certifikát k výkonu funkce TECHNIK DIAGNOSTIK má MEZINÁRODNÍ PLATNOST, jejíž rozsah lze nelézt na webových stránkách ČIA.

Závěr Určitě není nyní nutné hluboce objasňovat otázku. Proč jedním z cílů projektu je získat statut SŠP. pro výkon funkce TECHNIK DIAGNOSTIK – termografie, tribodiagnostiky a elektrických zařízení tzn. umožnit nejen zvýšení či zajištění kvalifikace zaměstnanců výrobních firem v obou regiónech, ale také i získání mezinárodního certifikátu.

Když budeme myslet do budoucna, tak si tím také otvíráme cestu k zajištění další formy vzdělání absolventů obou našich vysokých škol, kterou naplníme následnou úpravou studijních plánů. V tomto případě bude nutno především dořešit požadovanou praxi v daném oboru, předepsanou požadavkovými listy.

Děkuji za pozornost