CALL CENTRUM JAKO CHRÁNĚNÁ DÍLNA Petra Dlabolová, manažer pro rozvoj obchodu a služeb Konference Call Centra 2014 Praha, 27.11.2014.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Představení společnosti
1. Severočeské družstvo zdravotně postižených Člen tématické sítě pro sociální ekonomiku TESSEA.
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
„Slaďování rodinného a pracovního života v ICT průmyslu“ - představení projektu Barbora Slavíčková.
Citigroup soutěž o nejlepší firmu s rovnými příležitostmi pro ženy a muže v ČR Bc. Jitka Kolářová, Gender Studies o.p.s.
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Projekty v Jednotném programovém dokumentu pro Cíl 2 (příklady - Priorita 2) Jednotný programový dokument pro Cíl 2
Nabídka personálních služeb
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Jak řešíme zaměstnávání OZP a náhradní plnění u nás Kateřina Grusová Kateřina Grusová Městský úřad Jilemnice Městský úřad Jilemnice.
Novinky v pracovní rehabilitaci
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Další vzdělávání v technických oborech Krajská konference projektu UNIV 2.
Sociální podnik sociální ekonomika. Pojetí sociální firmy Sociální firma je konkurenceschopný podnikatelský subjekt působící na běžném trhu jehož účelem.
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Podané ruce sociální družstvo Zubří Podané ruce, sociální družstvo Zubří o Podané ruce, sociální družstvo Zubří bylo založeno v roce 2008 na bázi.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Představení klubu manažerů
Vlastní hodnocení školy a školní vzdělávací program
Hodnocení DeMo v projektu NetZP Mgr. Andrea Preclíková.
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Jak na rovné příležitosti? V 5 krocích. 1. Vyjasnění postoje Tlak na rovnost žen a mužů, zejména na rovnost žen a mužů při práci, roste. Je to dáno zvláště.
Teleworking v Asseco CR Renata Leflerová Ředitel LZ Praha
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 7 Politika zaměstnanosti v ČR (2/2)
Legislativní rámec, možnosti a co to znamená nezaměstnávat OZP? JUDr. Nataša Randlová.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Květen Historie sociálního podniku Vznik v červenci 2005 v sekci sociálně podnikatelských aktivit Ligy 16 pracovních míst pro cílové skupiny osob.
KONFERENCE projektu „Net ZP - Síť péče o osoby se zdravotním postižením „ j Prezentace s názvem: Proč a jak zaměstnávat OZP na volném trhu práce Tomáš.
SOCIÁLNÍ FIRMA. Od roku 1990 usiluje o integraci osob s postižením do běžného života Podporuje: –bezbariérovou individuální dopravu, –služby osobní asistence,
PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI. KDO JSME A CO DĚLÁME 1. Severočeské družstvo zdravotně postižených je jednou z největších firem zaměstnávajících osoby se zdravotním.
Proč by měl dát zaměstnavatel šanci pracovat člověku po ukončení léčby aneb legislativou dané motivační nástroje Hana Potměšilová 23. října 2015, PRAHA.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
1.  Má svoji odbornou společnost v rámci ČLS JEP  Má svoji subkatedru v rámci IPVZ  Nemá svůj obor, jednotný systém vzdělávání RL  Kvalifikace RL.
Rodina a zaměstnání Henry Schein Česká republika
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Sociální podnikání v Praze
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

CALL CENTRUM JAKO CHRÁNĚNÁ DÍLNA Petra Dlabolová, manažer pro rozvoj obchodu a služeb Konference Call Centra 2014 Praha, 27.11.2014

Představení, vize a cíle družstva 1.SDZP družstvo je organizací, která se v prvé řadě věnuje zabezpečení a vytváření pracovních příležitostí pro osoby se zdravotním postižením prostřednictvím podnikatelských aktivit v řadě oborů. Je jednou z největších firem zaměstnávajících osoby se zdravotním postižením. 1. SDZP a skupina dceřiných firem v současné době zaměstnává zhruba 200 pracovníků, z nichž je 95% se zdravotním postižením. být nejúspěšnějším a největším zaměstnavatelem zdravotně postižených v celé ČR rozšiřovat aktivity do dalších regionů a prostřednictvím trvalého rozvoje zavádět moderní technologie, neustálé vzdělávat, profesně rozvíjet a podporovat kreativitu svých zaměstnanců rozšiřovat povědomí o možnostech a výhodách zaměstnávání osob se zdravotním postižením rozšiřovat portfolio našich aktivit být spolehlivým a inspirujícím protějškem pro naše zákazníky a obchodní partnery pokračovat v šíření dobrého jména firmy

Obsah prezentace Provozování call centra jako sociálního podniku v podmínkách české legislativy Projekty vhodné pro osoby se zdravotním postižením a znevýhodněním Bariéry a výhody v zaměstnávání z hlediska klienta a z hlediska handicapu Adaptační proces pro osoby zdravotně postižené Náhradní plnění

Partneři, členství a certifikace Projekt „Rozvoj sociálního podnikání v severních Čechách“ Systém řízení kvality (QMS), držitel certifikátu systému řízení kvality ISO 9001:2009. Další projekty a dceřiné firmy 1.SDZP AZPO Group s.r.o. Textilní výroba. TELCOM Servis Děčín s.r.o. Telekomunikace. Není CHD. Družstvo GRAFIKA. Grafické studio a chráněná dílna. i-TEX družstvo Textilní výroba.

Aktivity družstva Služby – outsourcing zákaznických procesů, direct marketing In-housing – vytváření chráněných pracovních míst v sídle klienta, s řízením ze strany klienta, zejména na pracoviště back office a zákaznické péče Bezpečnostní služby a dohled – bezpečnostní služby, ostraha, dohled, recepční služby, EZS, EPS, kamerové systémy Obchod – 137/2006, paragraf 101 o veřejných zakázkách, dodávky zboží (kancelářská, výpočetní a komunikační technika, kancelářské potřeby a spotřební materiál, oblečení a textil, hygienické a úklidové prostředky, čistící a průmyslová chemie, atd.) IT, telco, slaboproudé montáže – projekty, instalace, servis a revize EZS, EPS, CCTV, LAN, provoz PCO , cloudová řešení Vzdělávání – akreditované rekvalifikační kurzy a vzdělávací programy Výroba – provoz chráněných šicích dílen zaměřených na konfekční i průmyslový textil. Výroba převážně pro export.

Call centrum 60 pracovníků 4 lokality – Ústí nad Labem, Děčín, Česká Lípa, Jaroměř Síť homeworkerů z celé ČR (imobilní) -5,5 hod./úvazek Projekty Pasivní telemarketing (prodejní a objednávkové linky) Virtuální asistentka Generování leadů Podpora B2B (schůzky) Struktura call centra Manažer call centra Projektoví manažeři Supervisoři/teamleadeři Náslecháři

Fakta o OZP v ČR Nejčastější odpověď na zaměstnání OZP ? 10% osob v ČR patří mezi osoby zdravotně znevýhodněné nebo postižené 50% osob po ukončené onkologické léčbě končí v invalidním důchodu existuje mnoho bariér a předsudků na straně zaměstnavatelů i zaměstnanců velké množství bariér způsobených systémem na jedno vypsané místo pro OZP připadá 31,6 OZP registrovaných na ÚP Nejčastější odpověď na zaměstnání OZP ? ONA: Rádi bychom u vás zaměstnali osobu se zdravotním postižením ON: Ale my máme malý výtah, a oni by se nám do něho nevešli.

Podpora zaměstnávání OZP Obecné teze o pracovní integraci OZP platí za určitých podmínek - je nutno vycházet z reality. Zajímavé výsledky posledních analýz ukazují, že stále není v pořádku vnímání zdravotního postižení odbornou i laickou veřejností brzda k osobnímu a profesnímu rozvoji OZP je v systému integrace není jen „vyhnání“ OZP z ústavů a „chráněných dílen“, ale i vytvoření systému, který podpoří jejich skutečné začlenění Zkušenosti, zejména zahraniční, vedou k obrácení procesu rehabilitace: namísto z nemoci do důchodu a možná časem do práce = obrácený postup: z nemoci do aktivity s intenzivní synergickou podporou, teprve pokud není úspěšná, zajištění důchodem a nepracovní aktivity osobní a profesní rozvoj ke konkrétnímu pracovnímu uplatnění

Sklenice napůl prázdná nebo plná? Zaměstnavatelé/ podnikatelé - zaměstnanec je součástí puzzle jiné priority, pohledy a pravidla „jiný svět“ – svět trhu, konkurence, peněz, bez kterých nepřežijí také OZP je „jen“ zaměstnanec, který musí být firmě užitečný a schopný profesně růst problémy = čas managementu = peníze Osoby se ZP je jen součást celého systému – jedinečné puzzle v systému zdravotní dispozice, kompenzace, pomůcek osobních dispozice, zázemí, např. rodiny know-how a prostředí zaměstnavatele schopnosti se učit - osobní profesní rozvoj zaměstnance

Pojďme bořit bariéry KLÍČOVÁ JE SKUTEČNÁ MOTIVACE 30% technické a komunikační 40% mentální (předsudky a negativní vnímání postižení) 15% chybějící know-how a informace, zkušenosti 10% absence informací o potenciálu profesního rozvoje 5% osobní zkušenost a postoje managementu Využití principu diverzity v přístupu zaměstnavatelů odlišnost ne jako překážka, ale jako příležitost pozitivní pohled: Ne problém, ale projekt! nestačí rozhodnutí vedení společnosti, nutno „naladit“ a motivovat spolupracovníky, zapojit více úrovní potenciál pro změnu klimatu ve firmě KLÍČOVÁ JE SKUTEČNÁ MOTIVACE

Na co vše třeba myslet Nebát se využít externí poradenství v případě potřeby Mít ošetřeno, co dělat v případě havarijních situací Ošetření zastupitelnosti pracovníka v případě nepřítomnosti (práce z domova) Vzájemný respekt Nebát se o věcech hovořit Správně nastavit očekávání a pravidla Soustředit se na vztahy na pracovišti, kde OZP pracuje

Adaptační proces pro OZP Před zaměstnáním popis pracovní činnosti, definice pracovní doby s nutnou flexibilitou případná úprava pracovního prostředí administrativní kroky- pracovní rehabilitace, příspěvky ÚP, příprava k práci Při přijímání vyhnout se hromadným náborům, assessment centrům zvážit očekávání výkonnosti (komunikace napříč celou strukturou) ošetření vztahů před nástupem do zaměstnání V průběhu zaměstnání pravidelná individuální hodnocení, naplnění vzájemných očekávání hodnocení s celým kolektivem další rozvoj zaměstnance

Užitečné informace Vzdělávání úřadů práce v komunikaci s OZP (http://www.nrzp.cz/projekty/aktualni-projekty.html) Diverzita pro OZP (www.diverzitaproozp.cz) Sociální pilíř konceptu ve vztahu k zaměstnanosti OZP (www.spcsr.cz) Systémový projekt MPSV ČR „Help for Them“ 2012 (http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/zamestnavani_ozp/helpforthem/hlavni_vystupy_projektu_a_jejich_prinosy/) Rehabilitace – Aktivace – Práce (EQUAL, EDOST 2008) (http://rap.pracovnirehabilitace.cz/vystupy-projektu) Systémový projekt „PREGNET“ (www.pracovnirehabilitace.cz) Kalkulačka přínosu zaměstnání OZP Příklady a filmové dokumenty z příkladů, kde to jde

Náhradní plnění Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Náhradní plnění slouží k aktivní obchodní podpoře. Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Od 1.1.2002 je povinností zaměstnavatelů s více než 25 zaměstnanci zaměstnávat osoby se zdravotním postižením ve výši povinného podílu. Povinný podíl zdravotně postižených osob zákon stanovuje ve výši 4 % z celkovém počtu zaměstnanců Další výhody k náhradnímu plnění Cena za implementaci – možnost čerpání dotací CSR / společenská zodpovědnost Cena

Poděkování ¨ Petra Dlabolová manažer pro rozvoj obchodu a služeb GSM: 736 630 228 E-mail: petra.dlabolova@1sdzp.cz ¨ ¨