Správní činnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Advertisements

PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Legislativní proces Realizace práva
Správní právo Pojem správního práva.
Popularizace výsledků dopravního výzkumu CZ.1.07/2.3.00/
Vedení správního řízení
DOVOLÁNÍ.
Právní vztahy a právní skutečnosti
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Právo pro podnikatele II
Úvod do předmětu Ius est ars boni et aequi. Právo je umění uplatňovat to, co je dobré a spravedlivé.. FEL ČVUT v Praze PRÁVO PRO PODNIKATELE II Mgr. František.
Činnost veřejné správy. Nejčastější členění činnosti s bezprostředními právními důsledky X činnosti organizační činnosti s bezprostředními právními důsledky.
Veřejná správa – úvod.
Správní akty.
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Správní akt Synonyma: ISA konkrétní akt vrchnostenský akt mocenský akt
SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ – vybrané aspekty
Správní právo procesní
Žádost rozhodnutí odvolání
Řízení o přestupcích.
Právní aspekty podnikání
Nadežda Oravcová Silvia Kozelková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská nauka Ročník:
Veřejnoprávní smlouvy
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Správní dokumenty Rozhodnutí, Odvolání
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Teorie práva Právní vztahy a právní skutečnosti JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Občanské právo procesní
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Veřejnosprávní činnost
Norma, právo, forma zákonů
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Metody a formy realizace veřejné správy
ŽALOBA NA OBNOVU ŘÍZENÍ A ŽALOBA PRO ZMATEČNOST
Právní procesy.
Správní řízení Přednáška Správní řízení 6 M. Horáková.
Správní proces a správní akty
Územní samospráva Obce
Správní právo procesní - úvod-
Správní právo procesní instituty Jana Jurníková. Procesní pojmy a instituty obecný úvod část druhá s.ř. Vztahují se na všechny fáze správního.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Úvod do práva.
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA III. Normativní právní akty Právní normy I.
Správní řád -vybrané instituty
2. Správní trestání a správní delikty
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Veřejnoprávní smlouvy
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Umisťování staveb.
Správní proces a správní akty
Správní právo procesní
(přednáška k předmětu Základy práva)
Akty aplikace práva a jejich klasifikace
Obecně o veřejné správě
Procesní prostředky regulace správního řízení
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

Správní činnosti

Náležitosti správních aktů kompetenční náležitosti: věcná, místní a funkční příslušnost orgánu veřejné správy obsahové náležitosti: výrok, odůvodnění a poučení o opravných prostředcích. Dále může obsahovat některá z vedlejších ustanovení: příkaz (př. ve stavebním povolení se stanoví podmínky užívání stavby) časová doložka: časové omezení účinků správního aktu podmínka: okolnost, která podmiňuje vznik nebo zánik účinků správního aktu výhrada: správní orgán si vyhrazuje možnost v budoucnosti zasáhnout do právních vztahů založených již vydaným správním aktem formální náležitosti: Správní akt má obvykle písemnou formu( musí obsahovat označení správního orgánu,jméno a příjmení všech účastníků, číslo jednací, datum, otisk úředního razítka, jméno, přijmení, funkci, číslo a podpis úřední osoby). Jde o listinu označenou obvykle jako rozhodnutí nebo usnesení. Písemná forma není třeba jen výjimečně (např. blokové řízení procedurální náležitosti: stanoví zákon č. 500/2004 Sb., správní řád

Správní akt Správní akt je jednostranný správní úkon (rozhodnutí), ve kterém orgán veřejné správy autoritativně a na základě zákona řeší v jednotlivém případě právní vztahy jmenovitě určených osob. Správní akt se označuje také jako individuální správní akt. Správním aktem se v určitě věci mění, ruší nebo zakládají práva a povinnosti jmenovitě určených osob nebo povinnnosti, nebo závazně určují práva a povinnosti konkrétní osoby, popř. se rozhoduje o procesních otázkách.

Znaky správních aktů jednání orgánu veřejné správy nebo jiného subjektu na základě zákona jednostranný autoritativní výrok o právech a povinnostech nepodřízených subjektů správní akt se týká konkrétní věci a konkrétní osoby adresáti jsou ve vztahu k orgánu veřejné správy v podřízeném postavení obsah správního aktu nezávisí na vůli podřízeného subjektu správní akt je pro adresáty právně závazný vynutitelný státní mocí

Členění správních aktů podle obsahu materiální procesní podle povahy právních účinků: konstitutivní (zakládají, mění, ruší administrativněprávní vztahy ) podle trvání účinků (s neomezenými účinky, s omezenými účinky) podle přínosu pro adresáta (k dobru k tíži adresáta) podle účinků (pozitivní správní akt: mění pozici adresáta, negativní správní akt: pozice adresáta se nemění podle okruhu osob – SA ad personam: řeší osobní poměry adresátů, vztahuje se výlučně k této osobě (př. udělení státního občanství, rozhodnutí o přestupku), SA ad rem: vztahují se k adresátovi ve vztahu k určité věci, jsou závazné pro vlastníka věci i pro jeho nástupce (př. stavební povolení)

Normativní a individuální správní akt Normativní správní akt Tvorba správních norem (vyhlášky, metodický doporučení, vnitřní řády Individuální správní akt Aplikace normativního správního aktu na konkrétní individuální případ

Další pojmy správní aktů Vidimace (úřední ověření skutečnosti, že opis nebo kopie listiny se doslova shoduje s jejím originálem) Legalizace (úřední ověření podpisu) Osvědčení (potvrzení) – např. řidičský průkaz Posudek (výraz odborného názoru – odborné instituce) Stanovisko (výraz pozice správního orgánu – není právně závazný)

Správní delikt Správní delikt je společné označení pro veřejnoprávní delikty, které projednávají správní úřady, tzn. přestupky, kterých se mohou dopustit pouze fyzické osoby, a tzv. jiné správní delikty právnických osob a podnikajících fyzických osob. Nepočítají se mezi ně trestné činy, které projednávají soudy. Současná právní úprava správních deliktů je poněkud nepřehledná a roztříštěná: zatímco přestupky jsou upraveny zvláštním zákonem o přestupcích, jiné správní delikty společnou procesní úpravu postrádají a řídí se pouze správním řádem.