Odborné vzdělávání v Evropě Základ: Vzdělávací systémy v jednotlivých státech EU se vzhledem k různorodým rámcovým podmínkám po desetiletí rozvíjelnezávisle.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Buďte pozdraveni!.
Porovnání učebních plánů SŠ % 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% GymnáziaTechnické lyceum SPŠSOU Výběrové/Disponibilní.
Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
Počítačové kurzy v rámci projektu TyfloEmployAbility Mgr. Radek Pavlíček, TyfloCentrum Brno, o. p. s.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
Kariérové poradenství
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kanton St.Gallen Kantonsbibliothek Vadiana Amt für Kultur Vzdělávání knihovníků ve Švýcarsku Liberec, 10. května 2012 Bernhard Bertelmann.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Aktuální stav opatření V.2 zřízení Celostátní sítě pro venkov Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Maturitní zkoušky ve školním roce Společná část maturitní zkoušky Definuje ministerstvo školství (MŠMT) MŠMT zadává ve stejném termínu MŠMT.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Matematika Autor: Vlasta Lindovská Jazyk: Český
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Aerodynamický tunel Střední škola letecká Kunovice,
Integrationsfachdienst Integrační odborné vzdělávání Asistence při odborné přípravě.
„Budování rozvojového partnerství za účelem posílení kapacity při plánování a realizaci programů v kraji Vysočina“
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Koncepce odborného vzdělávání a certifikace dospělých v oboru CHZ a TČ v České republice ( EPEE 2008 ) Ing. Ivan Zahrádka, Svaz CHKT, Praha 9, tel.:
Název projektu: Průvodce světem Multimédií CZ.1.07/3.2.06/ reg. č.: CZ.1.07/3.2.06/ Vzdělávací moduly - obsah 21.
Praha, 26/08/ Kontext projektu : systémy odborného vzdělávání a kurikula Olga Kofroňová.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Kurz IT Essentials na DFJP UPCE Ivan Panuška. IT Essentials: PC Hardware and Software Version 4.0  kurz nabízí úvod do odvětví IT  seznámení interaktivní.
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
ElectroConsult, s.r.o. Obsah  Profil firmy  Oblasti působnosti  Novinky  Kontakt.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Projektování elektrických zařízení Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB – TUO Katedra elektrotechniky.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
Vyučení. Duální odborné vzdělání Mag. Michael Gassner Hospodářská komora Dolního Rakouska, oddělení – vzdělávání.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Katedra elektrotechniky
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Individuální projekt OP VVV
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Novinky z IROP.
elektrotechnických měření
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
Cyklus kvality z pohledu kariérového poradenství
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Odborné vzdělávání v Evropě Základ: Vzdělávací systémy v jednotlivých státech EU se vzhledem k různorodým rámcovým podmínkám po desetiletí rozvíjelnezávisle na sobě. Každá země vykazuje zvláštnosti, které by neměly a ani to není možné a žádoucí, zaniknout. Dne 14. prosince 2004 se usnesli ministři školství z 32 evropských zemí v Maastrichtu, Vytvoření evropského kvalifikačního rámce (EQF). Mobilita znamená víc než volnost v cestování

Duální odborné vzdělávání v Německu

 Ze školy do zaměstnání  Kvalifikovaná práce  odborné školy duální systém vysoké školy  regulované vzdělávání vedoucí k pracovnímu zařazení  obecně vzdělávací školský systém

Duální odborné vzdělávání v Německu

 Data a fakta  Většina se učí duálním systémem  Žáci okolo 60% duální vzdělávání  V současné době cca 1,5 milionu žáků ve cca 340 vzdělávacích oborech  Stav v roku 2007

Duální odborné vzdělávání v Německu

 Duální vzdělávání  vzdělávací místo škola x vzdělávací místo podnik  Vzdělávání probíhá z převážné části v podniku – doplněno přednáškami ve škole  Pro obě vzdělávací místa platí samostatná – avšak navzájem odsouhlasená pravidla

Duální odborné vzdělávání v Německu

Duální vzdělávání Vzdělávací místo podnik dny za týden - na základě vzdělávacích pravidel - v rámci vzdělávacího podniku - převážně přímo na pracovišti

zpravidla 3-letý vzdělávací cyklus financovaný podniky pro návštěvu odborné školy a nadpodnikové vzdělávání je podnik uvolňuje odborná škola podnik Duální odborné vzdělávání v Německu podnik - odborná škola nadpodnikové vzdělávání a mimopodnikové vzdělávání

Duální odborné vzdělávání v Německu

 Duální vzdělávání -Vzdělávací místo škola -průměrně1-2 dny v týdnu -na základě rámcového učebního plánu -zprostředkovává obecné a odborné kompetence v rámci povinné školní docházky

Duální odborné vzdělávání v Německu

 Vzdělávací obory duálního vzdělávání  Odborné zaměstnání v každé oblasti  - cca 340 vzdělávacích oborů  průmysl – obchod – řemesla – kancelářské práce a úřady – zdravotnictví - zemědělství

Duální odborné vzdělávání v Německu

 Rozdělení úloh v duálním vzdělávání  Hospodářství  Samostatné orgány (komory) -Poradenství pro ty kdo se vzdělávají -Kontrola vzdělávání v podnicích -Stanovení způsobilosti podniků a vzdělavatelů -Registrace žádostí na vzdělávací místo -Realizace zkoušek

Duální odborné vzdělávání Mechatronik /-čka Státem uznávaný vzdělávací obor Doba vzdělávání 3,5 roku Mechatronik/-čka

Duální odborné vzdělávání Mechatronik /-čka tvorba zařízení a komponentů mechatronických systémů instalace elektrických zařízení a komponentů, měření a přezkoušení elektrických veličin instalace a testování komponentů hardwaru a softwaru plánování a realizace opatření k údržbě nebo zavedení do provozu s ohledem na provoz a plánovací proces v podniku, vyhodnocení podkladů k zapojení, interpretace a změna programů Náplň práce - přehled

Duální odborné vzdělávání Mechatronik /-čka Časové rozdělení vzdělávaní 14% teorie 8 týdnů 7 týdnů 10,5 týdnů 86% praxe 44 týdnů 45 týdnů 67,5 týdnů 1. ročník 2. ročník ročník Z celkových 182 týdnů vzdělávání bude 156,5 týdnů absolvováno v podnicích

Část zkoušky B Duální odborné vzdělávání Mechatronik /-čka Struktura zkoušek mechatronik Část zkoušky A Podniková zakázka s dokumentací 50% max. 30 hodin Odborný pohovor 50% max. 30 minut Pracovní plán 40% 150 minut Funkční analýza 40% 150 minut WiSo 20% 60 minut

Deutsch Deutsch Englisch Englisch Was ist der europass? europass Lebenslauf europass Sprachenpass europass Mobilität europass Diploma Supplement europass Zeugniserläuterung Häufig gestellte Fragen zum europass Archiv Linkliste Downloadbereich Kontakt und Impressum Mobilita znamená více než možnost v cestování