Vypravování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
• V posledním víkendu o prázdninách jsme jeli do Českého Krumlova.
Advertisements

Český jazyk (sloh) – 8. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
VYVOZENÍ SLABIK s PÍSMENEM a HLÁSKOU m, M
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
VYPRAVOVÁNÍ.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM18 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
VYPRAVOVÁNÍ.
POPIS.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Spolu to dokážeme“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_03.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola Chrastava, náměstí 1. máje 228, okres Liberec.
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
Vzdělávací oblast: Český jazyk – sloh Autor: Vlasta Lindovská
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Cesta vlakem Brzy ráno jsme se vydali vlakem směr Praha. Žáci se rozdělili do skupin a nastoupili do kupé. V Praze jsme vystoupili a na ubytování jsme.
Zdroj obrazového materiálu
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Podstatná jména rodu ženského
58.1 Podstatná jména rodu středního – vzor moře
Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk Věta – Počet slov ve větě
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM02 Předmět: Český jazyk Ročník: 3. Klíčová.
VYPRAVOVÁNÍ.
Vypravování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
39.1 Předložky NAD Z PO ZA KOLEM NA V K VEDLE PRO OD BEZ U PŘED PŘES O
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-M-022. VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami prožili.
Na výletě v Bruselu Alena Rampová Mateřská škola Kličkova vila Příbram.
Název školy:Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_17 Téma:Vypravování Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
14 Minulost – současnost - budoucnost
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_7_ŘEČ PŘÍMÁ, NEPŘÍMÁ, POLOPŘÍMÁ Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Elektronické učební materiály - I. stupeň Český jazyk 4 Autor: Mgr. Helena Záděrová 1. Podstatná jména Napiš, co vidíš na obrázku.
Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat.
Práce s textem – čtení s porozuměním VY_32_INOVACE_1B_19 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 2 Jazyková komunikace Mateřská škola, Základní škola.
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace;CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_12_Jednoduché.
OB 21-VVP-HUM-CJL- PAV-L VYPRAVOVÁNÍ Vypravování - zachycuje děj, příběh, o kterém jsme četli, slyšeli, kterého jsme byli svědky nebo jej sami.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Práce je vlastní originální tvorbou autora.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
Autor: Mgr. Radana Marelová
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
„KAREL IV. A JEHO MOST“ - divadelní představení
Autor: PaedDr. Jana Čechová
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_163_M2
VY_32_INOVACE_ČJ.3.07 Anotace
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Metodický list: Slovní druhy – 2. část
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_13
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Autor: Mgr. Lenka Zlámalová Datum: Název: VY_32_INOVACE_01_ČESKÝ JAZYK
Sada 2 Jazyková komunikace MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Autor: Mgr. Eva Kotounová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
VYPRAVOVÁNÍ Slohový útvar vyprávěcího postupu
Název školy: Základní a Mateřská škola Bečváry, okres Kolín Autor: Mgr
Název školy: Základní škola Pardubice - Spořilov Autor: Mgr
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_09_Kocůrková
Transkript prezentace:

Vypravování

Anotace k šabloně EU III/2-3/2 Prezentace seznamuje se základními znaky vypravování a je doplněna několika cvičeními. Je určena pro 6.ročník, k slohovému tématu Vypravování, ale může být použita i ve vyšších ročnících k procvičování učiva. Žáci by měli vypravovat jednoduchý chronologicky řazený příběh a sestavit osnovu.

Vypravování Vypravujeme příběh Základem je děj Události uvádíme v časové posloupnosti Usilujeme o dějové napětí (výběr sloves, různé druhy vět, přímá řeč…)

Osnova: 1/ Úvod: 2/ Stať: a/ b/ 3/ Závěr:

Sestavte příběh z přeházených vět: 1. Také Velvarští poslechli a vajec přivezli plničký vůz. 2. O stavbě si lidé vypravovali nejrůznější historky. 3. Základní kámen ke Karlovu mostu byl položen s velkou slávou v roce 1357. 4. Protože však v Praze tolik vajec nebylo, nařídil Karel IV., aby vejce na stavbu posílali ze všech královských měst. 5. Moudrým konšelům se dlouho všichni smáli. 6. Když pak zedníci vejce roztloukali, zjistili, že jsou všechna natvrdo. 7. Vápno prý stavebníci míchali s vejci, aby byl most pevný na věčné časy. 8.Opatrní konšelé se totiž báli, aby se vejce cestou nerozbila.

Napište příběh s těmito zadanými slovy: Rodina, cesta, auto, stany, kola, hrad, mučírna, rybník, koupání, táborák, pečení, déšť, návrat. Budík, koupelna, snídaně, aktovka, autobus, úkol, matematika, tělocvik, přírodopis, vycházka, pochvala.

Sestav krátký příběh, v němž budou všechna slova začínat stejnými písmeny. Příklad: Mám maminku Marcelu. Maminka má mě. Máme mnoho myší. Myši mají malé myšky. Maminka myši miluje. Maminka myšek má moc mléka. Myšky milují mateřské mléko. Myš má milého myšáka. Myšák miluje myš, malé myšky milují myšáka. Myšák Martin měří malé myšky metrem. Miladu, Moniku, Míšu, Magdu. Magda má modrou mašli. Milada mrská matematiku. Milana, Matouše, Marka. Matouš mlsá med. Milan mává mečem. Marek mívá migrénu. Myšky i myšáci mají malovací mánii. Malují mosty, mlýn, mraky, moře. Moře myši moc milují.

Jak byste se zachovali v těchto situacích? Vytvořte krátký příběh. Do mé třídy vstoupila žirafa a usadila se vedle mě v poslední lavici… Rodiče mě vyzvali, abych navštívil pratetu na Marsu… Ráno jsem se probudil v cizím domě… O prázdninách se mi stala nemilá příhoda…

Veďte monology za neživé věci. Vyber si jeden z obrázků neživých věcí a napiš její příběh.