Funkční řešení porcelánových nádob Autor: Alena Švejková
Porcelánový výrobek musí co nejlépe sloužit svému účelu, musí respektovat vlastnosti materiálu a technologické možnosti současné výroby.
Technické požadavky Výrobky nových tvarů musí velikostí a objemem odpovídat stanoveným normám Ouška u šálků musí být umístěna tak, aby jejich nejvyšší bod byl minimálně 2mm od horního okraje
Vyklenutí dna polévkových a zeleninových mis, mlékovek a cukřenek musí být provedeno tak, aby průměr dna byl rádiem vyklenutí dna příslušného výrobku Sklon praporu u talířů se pohybuje v rozmezí 10° - 30°
Při vývoji nových výrobků je potřeba respektovat stanovenou řadu pálících pomůcek Při měření objemu nádob s víkem se nesmí tekutina dotýkat spodního okraje víka Horní okraj výlevek konvic nesmí být níže než horní okraj těla konvice
Funkční požadavky Konvice: - vhodně umístěné těžiště pro zajištění stability tvar a umístění ucha pro snadnou a bezpečnou manipulaci pojistka pro zajištění víčka snadné čištění bezpečné a snadné vylévání tekutiny
Správně umístěné těžiště Chybně umístěné těžiště Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, 4. 85-80-39/1
Správné umístění ucha Chybné umístění ucha Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, 4. 85-80-39/1
Pojistka víčka konvice Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, 4. 85-80-39/1
a)Funkčně nejvýhodnější řešení výlevky nevyhovující řešení výlevky Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, 4. 85-80-39/1
a) Funkčně nejvýhodnější zakončení výlevky b) Funkčně nevyhovující zakončení výlevky Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, 4. 85-80-39/1
- dost velký otvor pro snadné plnění i odebírání cukru Cukřenka: - dost velký otvor pro snadné plnění i odebírání cukru snadná manipulace při vzájemném podávání, dvě uši možnost snadného vymývání
Šálek: výška kávového šálku je větší než průměr šálku šálek čajový je nízký, miskovitý tvary jsou vhodnější spíše konické, z důvodu jednoduché výroby
Tvary porcelánových šálků Zdroj: Modelářství porcelánu, Jiří Špís, SPN 1985, 4. 85-80-39/1
Konec