Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_10_1_06.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_10_1_06."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_10_1_06

2 Jednotná soustava tolerancí
Důvod zavedení jednotné soustavy tolerancí: přesnost, životnost a správná funkce strojů a mechanismů požadavek na snadnou vyměnitelnost poškozených či opotřebovaných součástí přesnost výroby jednotlivých součástí závisí na určení stroje předepsaná přesnost se požaduje především u tzv. funkčních ploch – to jsou plochy, jejichž tvar a velikost souvisí s rozměry druhé součásti netolerované rozměry (volné rozměry) se musí také vyrobit s určitou přesností

3 Jednotná soustava tolerancí – názvosloví

4 HMR (hmr) – horní mezní rozměr, maximální rozměr, jak lze součást vyrobit
DMR (dmr) – dolní mezní rozměr, minimální rozměr, jak lze součást vyrobit IT (T) – stupeň přesnosti, šířka tol. pole JR – rozměr čtený na výkresu DÚ (dú) -minimální dovolená úchylka od jmenovitého rozměru HÚ (hú) - maximální dovolená úchylka od jmenovitého rozměru Úchylky mohou být kladné, nulové i záporné Skutečný rozměr (naměřený)- musí ležet mezi HMR(hmr) a DMR(dmr)

5 Tento výukový materiál je plně v souladu s Autorským zákonem (jsou zde dodržována všechna autorská práva). „Pokud není uvedeno jinak, autorem textů a obrázků je Ing. Miroslav Soukup“.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_10_1_06."

Podobné prezentace


Reklamy Google