Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Stanovení objemu stojících stromů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Stanovení objemu stojících stromů"— Transkript prezentace:

1 Stanovení objemu stojících stromů
metody založené na podchycení individuální morfologické křivky stromu Preslerova úměrná výška metoda výtvarnice a výtvarnicové výšky metoda objemových tabulek odhad (Denzinův vzorec)

2 Metody založené na individuální morfologické křivce
Používají se zpravidla pro výzkumné účely, jsou velmi přesné (2-3%), ale náročné na provedení Základní přístupy: změření tlouštěk v pravidelných výškových odstupech (absolutních nebo relativních) a objem vypočítat např. Huberovou metodou podle sekcí změření tlouštěk di v libovolných výškách hi na kmeni a jejich vyrovnání pomocí vhodné funkce (polynom, spline,…). Objem se zjistí integrací funkce di = f(hi). Prakticky je lepší metoda měření na libovolných místech (viditelnost, možnost zahustit měření ve spodní části kmene), je možné využít moderních metod měření – např. analýza obrazu, telerelaskop.

3 Presslerova úměrná výška
Úměrný bod je místo na kmeni, jehož tloušťka je rovna polovině výčetní tloušťky.Vzdálenost úměrného bodu od úřezové plochy se nazývá úměrná výška stromu.

4 Metoda výtvarnic a výtvarnicových výšek
výtvarnicová výška Z praktických důvodů se pro stanovení objemu užívá nepravá výtvarnice. Ta se určí pomocí regresního vztahu jako funkce lépe měřitelných veličin (d1,3, h)

5 Metoda objemových tabulek
Vyjadřuje objem stromu jako funkci jedné nebo více snadno měřitelných veličin. jednoargumentové tabulky – v = f(d1,3) –“tarify“ – vhodné jen pro homogenní území, určité rozpětí věku nižší přesnost  % dvouargumentové tabulky - v = f(d1,3;h) – nejčastěji používané, přesnější (7-12 %) trojargumentové tabulky - v = f(d1,3;h;X) – rozšíření dvouargumentových tabulek o další veličinu zachycující tvar kmene (např.tloušťka 7 m od země, tloušťka ve 30 % výšky stromu, apod.), přesnější (4-6 %), ale náročnější měření

6 Metoda odhadu Využívá se Denzinův vzorec
Přesně platí pro hf1,3 = 12,74m, tedy pro stromy asi m vysoké. (na každý metr výšky navíc se přidává asi 3 % objemu, pro každý metr výšky menší se asi 3% odečítají).


Stáhnout ppt "Stanovení objemu stojících stromů"

Podobné prezentace


Reklamy Google