Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Technické požadavky na výrobky
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Revize Nového přístupu
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Správní právo Pojem správního práva.
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS 2014 PŘEDPISY A NORMY PRO INŽENÝRSKOU GEODÉZII 17.
Technické požadavky na výrobky
Volný pohyb zboží Technické požadavky na výrobky.
Osnova přednášek: 1.Základní právní pojmy, zásady správního řízení, státní správa a územní samospráva 2.Základy struktury a orgánů Evropské unie Zásady.
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Nástroje územního plánování
Označování poplachových systémů EZS značkou CE
Ministerstvo průmyslu a obchodu Prezentace k nařízení 764/2008 o vzájemném uznávání
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
POVINNÁ A DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE Ing. Alexander Šafařík-Pštrosz
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
Svaz strojírenské technologie PORADA OBCHODNÍCH ŘEDITELŮ SST Hustopeče
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
2. Právní předpisy k zajištění BOZP
Nařízení vlády č. 453/2004 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na diagnostické zdravotnické prostředky in vitro (transpozice Direktivy 98/79/EC)
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
LEGÁLNÍ METROLOGIE Je to část metrologie, vztahující se k jednotkám, metodám a měřidlům z hlediska předepsaných technických a právních náležitostí, jejím.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Den ÚNMZ 10. února 2010 Ing. Karol Ružička.
Normy, vznik, vlastnosti
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Ing. Eva ŠtejfováKontaktní místo pro stavební výrobky 11 Poskytování informací o požadavcích na stavební výrobky s označením CE Kontaktní místo pro stavební.
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
Ing. Marie Bačáková Institut pro testování a certifikaci, a.s., Zlín
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Technické normy ČSN ISO DIN IEC BSI ANSI Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT, 2010.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
NORMY - označování norem Zkratka ČSN původně znamenala Československá státní norma, později Československá norma, kromě ní existovaly ještě centrálně vydávané.
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků I Ústí nad Labem 2/2009 Ing. Jaromír Vachta.
Co jsou normy Technické normy jsou dokumentované dohody, které zajišťují, aby materiály, výrobky, postupy a služby vyhovovaly danému účelu. V dnešní společnosti.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
O technických požadavcích na výrobky a o …… A. Grošpic
Posuzování shody stavebních výrobků
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Technické požadavky na výrobky
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem

Tvorba českých technických norem  zákon 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých zákonů  změněn zákony 71/2000 Sb., 102/2001 Sb., 205/2002 Sb., 226/2003 Sb. a 277/2003 Sb.

Zákon 22/1997 Sb. 1.§ 4 České technické normy 2.§ 5 Zabezpečení tvorby ČSN 3.§ 6 Podmínky tvorby a vydávání ČSN

Zákon 22/1997 Sb. - § 4 1.Norma je dokument vytvořený podle tohoto zákona a označený písmenným označením ČSN, jehož vydání bylo oznámeno ve Věstníku Úřadu pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví. 2.Název česká technická norma a písmenné označení ČSN nesmějí být použity k označení jiných dokumentů. 3.Norma poskytuje pro obecné a opakované používání pravidla, směrnice nebo charakteristiky činností nebo jejich výsledků zaměřené na dosažení optimálního stupně uspořádání ve vymezených souvislostech.

Zákon 22/1997 Sb. - § 4a Harmonizované technické normy Česká technická norma se stává harmonizovanou českou technickou normou, přejímá-li plně požadavky stanovené evropskou normou nebo harmonizačním dokumentem, které uznaly orgány Evropského společenství jako harmonizovanou evropskou normu, nebo evropskou normou, která byla jako harmonizovaná evropská norma stanovena v souladu s právem Evropských společenství společnou dohodou notifikovaných osob.

Zákon 22/1997 Sb. - § 4a Určené normy Pro specifikaci technických požadavků na výrobky, vyplývajících z nařízení vlády nebo jiného příslušného technického předpisu, může ÚNMZ po dohodě s ministerstvy a jinými ústředními správními úřady, jejichž působnosti se příslušná oblast týká, určit ČSN, další technické normy nebo technické dokumenty mezinárodních, popřípadě zahraničních organizací, nebo jiné technické dokumenty, obsahující podrobnější technické požadavky.

Zákon 22/1997 Sb. - § 4a Splnění harmonizované české technické normy, určené normy nebo splnění zahraniční technické normy přejímající v členských státech Evropské unie harmonizovanou evropskou normu, nebo splnění jejich částí se považuje v rozsahu a za podmínek stanovených v technickém předpisu za splnění těch požadavků stanovených technickými předpisy, k nimž se tyto normy nebo jejich části vztahují.

Zákon 22/1997 Sb. - § 5 1.Tvorbu a vydávání českých technických norem v rozsahu vymezeném tímto zákonem zaručuje stát. 2.Náklady na tvorbu českých technických norem hradí ten, kdo požaduje jejich zpracování. Náklady na tvorbu českých technických norem, především harmonizovaných norem, zpracovaných na základě požadavku ministerstev nebo jiných ústředních správních úřadů a náklady spojené s členstvím v mezinárodních a evropských normalizačních organizacích hradí stát. 3.České technické normy vydané na jakémkoliv nosiči smějí být rozmnožovány a rozšiřovány jen se souhlasem ČNI.

Zákon 22/1997 Sb. - § 6 1.včasné zveřejňování oznámení o připravovaných návrzích ČSN a vydaných normách ve Věstníku Úřadu 2.jednotnost a vzájemný soulad ČSN a jejich soulad s právními předpisy 3.plnění povinností vyplývajících z mezinárodních smluv, kterými je Česká republika vázána, z členství v mezinárodních a evropských normalizačních organizacích a využívání výsledků mezinárodní spolupráce 4.projednání návrhu ČSN s každým, kdo se ve lhůtě stanovené ve zveřejněném oznámení o zahájení zpracování návrhu normy přihlásí u osoby uvedené v tomto oznámení, nebo s každým, kdo zašle své stanovisko ke zveřejněnému návrhu normy ve lhůtě stanovené v oznámení o jeho zveřejnění

Mezinárodní spolupráce 1.CEN 2.CENELEC 3.ETSI -ISO -IEC -ITU

Postavení ČSN 1.závaznost × nezávaznost 2.zákon č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků 3.zákon č. 40/1964 Sb., občanský zákoník 4.zákon č. 65/1965 Sb., zákoník práce

Postavení ČSN zákon č. 102/2001 Sb. bezpečný výrobek: „Výrobek splňující požadavky zvláštního právního předpisu. Jestliže však tento právní předpis stanoví pouze některá hlediska bezpečnosti, ostatní se stanoví podle tohoto zákona. V případě, že neexistuje zvláštní právní předpis, kterým se v souladu s právem Evropského společenství stanoví požadavky na bezpečnost výrobku nebo omezení rizik, která jsou s výrobkem při jeho používání spojena považuje se za bezpečný výrobek, který je ve shodě - s právním předpisem státu (národní právní předpis), nelze-li využít, tak - s českou technickou normou zavádějící evropskou normu, není- li, tak - s českou technickou normou.

Postavení ČSN zákon č. 40/1964 Sb. § 415: “Každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví, na majetku, na přírodě a životním prostředí“

Postavení ČSN zákon č. 65/1965 Sb. § 132a stanovuje povinnosti zaměstnavateli takto: odst.1) „Zaměstnavatel je povinen vytvářet podmínky pro bezpečné, nezávadné a zdraví neohrožující pracovní prostředí a přijímáním opatření k prevenci rizik“. odst. 2) „Prevencí rizik se rozumí všechna opatření vyplývající z právních a ostatních předpisů k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci….“. § 273 „Právní a ostatní předpisy k zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při práci jsou předpisy na ochranu života a zdraví,..., předpisy o bezpečnosti technických zařízení a normy...“.

Děkuji za pozornost