JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech 2007 - 2013“ IX. Celostátní finanční konference.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Možnosti dotací a grantů pro CR v roce • Projektová dokumentace • Souhlas stavebního úřadu • Vyřešené majetkové vztahy k nemovitostem • Prostředky.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ministr pro místní rozvoj Mgr. František Lukl, MPA Čerpání EU fondů Zkrácení „vázací doby“ u dotovaného bydlení Program.
Aktuální informace k financování vodohospodářských projektů v působnosti Ministerstva zemědělství odboru vodovodů a kanalizací Připravil ing. Zdeněk Hledík.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
JJ Mois Année Nástroje KB pro financování municipálních projektů Nástroje KB pro financování municipálních projektů X. celostátní finanční konference SMO.
Konference SMO ČR listopad Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Fondy.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Česká spořitelna EU Program Region. Česká spořitelna – banka první volby Základní informace  zázemí silné mezinárodní skupiny Die Erste  více jak 5.
Financování projektů municipalit v Programovacím období
Program švýcarsko-české spolupráce Ministerstvo financí - Národní koordinační jednotka.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Jednání RHMP, Evropský sociální fond Evropský fond pro regionální rozvoj Praha a fondy EU Praha a fondy EU 7. výzva OPPK Ing. Milan Richter.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Spolupráce a podpora mikroregionů v rámci Jihočeského kraje Brno – ÚÚR
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Správa a distribuce dotací z fondů EU a státního rozpočtu ČR Tisková konference HVB Bank a České pojišťovny 3. října 2006.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Úvěrové a záruční nástroje v rámci OPPI. 2 Obsah prezentace Výsledky OPPP ČMZRB v OPPI Záruční a úvěrové programy Nástroje podpory Změny v postupech implementace.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Vzdělávací projekty pro města a obce Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 7. prosince 2006.
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
1 Evropská dimenze ekonomické krize Ing. Oldřich Vlasák předseda SMO ČR a poslanec EP XII. Celostátní finanční konference 23. listopadu 2009.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Phare 2003 Rozvoj lidských zdrojů Datum,místo. Národní program Phare část II Zaměření programu:  podpora podnikatelské infrastruktury (MMR) 
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Země živitelka 2009 Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Tisková konference
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Využití municipálních úvěrů ČMZRB a.s. na financování projektů podporovaných z evropských prostředků Prezentace na XI.celostátní finanční.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Komerční banka - partner pro příjemce dotací Jitka Haubová zástupce výkonné ředitelky korporátního bankovnictví KB 190. Žofínské fórum, Čerpání.
Teritoriální setkání Švédsko Česká exportní banka - aktuality ve financování exportu.
Financování firmy Zajištění finančních prostředků.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
ROP Moravskoslezsko v roce 2009 Ing. David Sventek, MBA Úřad Regionální rady Moravskoslezsko.
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ jednání Expertní skupiny manažerů IPRM Děčín Ing. Michal Pluta, ředitel Holdingového fondu SFRB.
Pracovní porada ekonomů neškolských příspěvkových organizací
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR PLÁNOVANÉ POUŽITÍ FINANČNÍHO NÁSTROJE.
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Národní dotační programy
Financování dopravní infrastruktury z rozpočtu SFDI v roce 2017
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
217. Žofínské fórum Setkání primátorů a starostů měst a obcí ČR JITKA HAUBOVÁ Výkonná ředitelka pro Korporátní bankovnictví tel:        
ČMZRB a podpora podnikání v ČR
Transkript prezentace:

JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ Přístup KB k financování municipálních projektů Drs. Filip Kotora Marketing - Střední podniky a municipality Komerční banka, a.s.

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince Pozice KB ► 70 % měst a obcí ČR má obchodní vztah s KB ► 41 % měst a obcí ČR považuje KB za svoji hlavní banku * ► 13 krajů ČR má obchodní vztah s KB ► 44 % úspěšnost ve veřejných zakázkách obcí, měst a krajů, kterých se KB účastnila v roce 2005 *) Zdroj: Výzkum bankovních služeb, Agentura Median Přístup KB k financování municipálních projektů

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince Finanční poradenství a podpora ► Konzultace zaměřené na financování projektu ► Posouzení finančního plánu Úvěrové produkty ► Nezávazný nebo závazný příslib úvěru ► Předfinancování dotace  Krátko až střednědobý úvěr na krytí uznatelných nákladů  Překlenutí vzniku nákladů a čerpání dotace  Možnost předfinancování etap revolvingovým úvěrem ► Spolufinancování projektu  Středně až dlouhodobý úvěr na vlastní výdaje nekryté dotací  Zdrojem splácení úvěru jsou vlastní zdroje klienta  Splácení jistiny postupně dle splátkového kalendáře Program Ponte první nabídka svého typu na trhu pokračuje i v období

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince Program Ponte – výsledky k KB financuje cca 2 mld. Kč, což představuje účast na 154 projektech KB se podílí na projektech ve výši 16 mld. Kč Průměrná výše projektu je 57 mil. Kč

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince ► 6x větší alokace zdrojů pro ČR než v minulém období ► Snížení podílu národního spolufinancování z 25% na 15% ► Možnost financování DPH jako uznatelného nákladu z dotace i pro plátce ► Prodloužení doby na realizaci projektů (pravidlo N+3 do roku 2010) ► Rozšíření možnosti zálohového a průběžného financování z dotace (místo dosavadního financování ex-post)  Vyšší potřeba národního (municipálního) spolufinancování  Nižší potřeba předfinancování vs. nárůst objemů spolufinancování  Zvýšení požadavků na zabezpečení objemu spolufinancování celého projektu vlastními/cizími zdroji celého projektu vlastními/cizími zdroji Finanční aspekty v novém období ► 6x větší alokace zdrojů pro ČR než v minulém období ► Snížení podílu národního spolufinancování z 25% na 15% Přístup KB k financování municipálních projektů

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince ► Priorita: Rozvoj městských a venkovských oblastí (až 40 mld Kč)  Regenerace brownfields  Obnova vybraných částí měst (regenerace center)  Rozvoj infrastruktury ve školství a zdravotnictví (opravy budov, dostavby)  Rozvoj infrastruktury ve zdravotnictví (např. i nákup přístrojů)  Rozvoj infrastruktury v sociální oblasti (stacionáře, chráněná bydlení) ► Lze očekávat velký zájem měst o profinancování těchto projektů Urbánní dimenze v regionálních OP ( )  Speciální nabídka KB: vyhodnocení a realizaci úvěru v opatřeních „urbánní dimenze“ bez poplatku * „urbánní dimenze“ bez poplatku * Přístup KB k financování municipálních projektů * Pro úvěry nad CZK 5 mio

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince Příklad: Město Klášterec nad Ohří Dostavba a rekonstrukce lázeňské zóny v historickém centru města Celkové náklady projektu:110 mil. Kč Finanční krytí:  Fondy EU82 mil. Kč  Dotace státu17 mil. Kč  Dlouhodobý investiční úvěr KB11 mil. Kč Podpis smlouvy:2005 Úvěr splácen od: 2006 Konečná splatnost:2020 Zajištění: Zástava nemovitostí Přístup KB k financování municipálních projektů

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince Programy financování municipalit podporované EU ► KB připravila pro rok 2007 dva nové programy financování municipalit s podporou EU ve spolupráci s:  Evropskou bankou pro rekonstrukci a rozvoj (EBRD)  Evropskou investiční bankou (EIB) ► Celkový nový objem zvýhodněného úvěrového financování určeného pro komunální projekty 600 mil. Kč ► Přímá podpora EU pro municipální klienty KB 61 mil. Kč (kombinace grantové podpory a technické asistence / poradenských služeb)

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince Shrnutí dosavadní spolupráce KB s SMO ČR ► Kongres starostů a primátorů, 2003 ► VI. Celostátní Finanční konference, 2003 ► 13 Krajských setkání, 2004 ► VII. Celostátní Finanční konference, 2004 ► 13 Krajských setkání, 2005 ► VIII. Celostátní Finanční konference, 2005 ► Kongres starostů a primátorů, 2006 ► IX. Celostátní Finanční konference, 2006 ► Příručka pro zastupitele obcí po volbách 2006 Přístup KB k financování municipálních projektů

IX. Celostátní Finanční Konference SMO ČR – Praha, 7. – 8. prosince Děkujeme za pozornost Přístup KB k financování municipálních projektů