Praha, květen 2006Ing. Jiří Lipenský. Zkušenosti s uplatněním ekologického hlediska při vývoji elektrických přístrojů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Udržitelný rozvoj energetiky
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Technická dokumentace
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Průmysl. O čem tato lekce bude: o průmyslu obecně, o koeficientu průmyslu, o ukazatelích charakterizujících průmysl.
Řízení jakosti Číslo předmětu: Na cvičení je nutno nosit: - vlastní přezůvky, -kalkulačku se základní statistikou Cvičení budou v laboratoři.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
Iva Vodáková – DURABO Vydavatelství a tisk Na Stráni Čelákovice Založeno roku 1991.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekologický pilíř – celkový přehled
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Prosper Golf Resort Čeladná | Hodnocení energetické účinnosti procesů pomocí faktoru primární energie Ing. Ivan Beneš, Ing. Daniel Bubenko, Ing.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
MARKETING.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1 Příprava aplikace Nařízení REACH v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava v BorsodChem MCHZ, s.r.o., Ostrava Průmyslová toxikologie a ekotoxikologie Ing. Přemysl.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
Právní režim nakládání s odpady
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Marketingový plán podniku
Profil společnosti Nový Dvůr
Jištění kvality technologických procesů
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Presentation Title 1st September 2002
Environmentální Profil
Transkript prezentace:

Praha, květen 2006Ing. Jiří Lipenský

Zkušenosti s uplatněním ekologického hlediska při vývoji elektrických přístrojů

představeni OBSAH PREZENTACE  Představení společnosti OEZ Strategie technického vývoje   Posuzování životního cyklu výrobků   Konkrétní oblasti řešení Hodnocení výsledků Recyklační pasport výrobků  Definice cílů vývoje 

   navazuje na tradici Orlických elektrotechnických závodů Charakteristika společnosti OEZ  český výrobce a dodavatel služeb v oblasti jištění elektrických obvodů a zařízení nízkého napětí s jednoznačnou orientací na potřeby zákazníka jeden z předních hráčů elektrotechnického trhu ve středoevropském regionu v Německu, v Polsku, na Slovensku, na Ukrajině a v Rusku působí prostřednictvím vlastních obchodních firem  1400 zaměstnanců

 Struktura skupiny zahrnuje obchodní firmy v zahraničí a společnosti s majetkovou účastí mateřské OEZ s.r.o.

Výrobní program 2) Kompaktní a vzduchové jističe 1) Pojistky a pojistkové přístroje 3) Přístroje pro domovní rozvody 4) Rozváděčové skříně

Výzkum a vývoj celkové náklady na výzkum, vývoj, inovace a technický rozvoj v roce 2005 převýšily 75 mil. Kč 

 Strategie technického vývoje Strategie představuje koncepční přístup k vývoji a výrobě veškerých produktů Spočívá v závazku ke stálému zkvalitňování výrobků nejen z hlediska technických parametrů a uživatelských vlastností, ale i ochrany životního prostředí, přírodních zdrojů, bezpečnosti a ochrany zdraví ve fázi výroby a bezpečnosti při používání výrobků Realizací této strategie chce OEZ nabídnout zákazníkovi funkčně a ekonomicky zajímavý výrobek splňující náročné technické, bezpečnostní a kvalitativní požadavky s minimalizovaným dopadem na životní prostředí  

 Posuzování životního cyklu výrobků Každý výrobek je během svého životního cyklu spojen s ovlivněním životního prostředí. Životní cyklus výrobku je zahájen jeho výrobou, která je podmíněna spotřebou surovin, spotřebou energie na jejich zpracování a řadou dalších činností s dopady na životní prostředí Ve fázi užití poskytuje výrobek svému uživateli hodnotu a plní funkci, ke které byl určen. Během této fáze dochází k dalším dopadům na životní prostředí, např. formou spotřeby energií spojené s provozem výrobku V konečné fázi životního cyklu se výrobek stává odpadem a je podle povahy určen buď k dalšímu zpracování, kdy se používají materiály výrobků v podobě druhotných surovin, k energetickému využití ve spalovnách nebo dochází k uložení na skládku Znalost celého životního cyklu z hlediska dopadů na životní prostředí poskytuje pracovníkům vývoje potřebné informace pro rozhodování o koncepci výrobků, volbě materiálů a technologií a umožňuje identifikovat největší zdroje negativních dopadů na životní prostředí, které lze řídit a systematicky snižovat    

 Definice cílů vývoje Dopad na životní prostředí OEZ je posuzován již v projektové fázi výrobku či v rámci úpravy designu a funkcí již existujícího nahrazovaného inovovaného výrobku. Zadání vývoje nových výrobků předchází marketingové studie a porovnávací studie konkurenčních výrobků a vývojových trendů Definice cílů je součástí základního zadání základních technickoekonomických parametrů výrobku (ZTEP) při spouštění nového projektu Zadání hodnotí a schvaluje vedení společnosti na úvodním oponentním jednání projektu TR (úkolu technického rozvoje) Podklady pro jednání jsou oponentní posudky, marketingové a ekonomické studie. Výstupem je protokol z UOJ.    

1. Konkrétní oblasti řešení Optimalizace spotřeby materiálů - zmenšování rozměrů výrobků - snižování hmotnosti výrobků - používání vhodných materiálů (při zachování nebo zlepšení technických parametrů a uživatelských vlastností) Důsledkem je nižší spotřeba energie pro výrobu surovin i při výrobě vlastních dílců, zmenšení nástrojů (a úspora materiálu na ně), snížení přepravních nákladů, zmenšení nároků na skladovací prostory … Příklad porovnání jističů do 160A: původní BA511.33: hmotnost 1,85 kg- objem 1,266 dm 3 nový BC160NT:hmotnost 1,00 kg- objem 0,683 dm 3 Optimalizace výrobních postupů - moderní technologie, zkrácení času - zjednodušení výrobních postupů - omezení nežádoucích látek ve výrobě - omezení emisí do ovzduší a vod   FÁZE VÝVOJ A VÝROBA:

2. Konkrétní oblasti řešení Minimalizace spotřeby energie – vlastní spotřeba výrobku (ztráty) - snižování nežádoucího ohřívání okolního prostoru - dodávka co nejvíce energie k vlastnímu využití ve spotřebiči - omezení zbytečné výroby energie se všemi důsledky Příklad porovnání pojistek do 250A: původní PN1 250A gG: ztráty 20,4 W nová PN1 250A gG (Cd/Pb free):ztráty 18,7 W Požadavek na používání nezávadných materiálů (RoHS) v tomto případě zhoršuje podmínky pro snižování ztrát. Přesto se podařilo v případě pojistek ztráty snížit.  FÁZE UŽITÍ VÝROBKU:

3. Konkrétní oblasti řešení Minimalizace nežádoucích forem odpadu - snižování celkové hmotnosti a objemu výrobků (viz. 1. Fáze)  množství odpadu - využívání recyklovatelných materiálů - omezení nežádoucích látek ve výrobcích  odpadu - stavebnicová konstrukce – snadné rozmontování výrobku na jednotlivé druhy Organizační opatření k likvidaci odpadu - zavedení funkčního systému sběru, třídění a odvádění materiálů k recyklaci - účast v kolektivním systému sběru elektroodpadu  FÁZE – VÝROBEK SE STÁVÁ ODPADEM:

Hodnocení výsledků  Je provedeno v závěrečné zprávě příslušného projektu formou porovnání zadaných a dosažených výsledků předložených na závěrečném oponentním jednání Součástí závěrečné zprávy jsou příslušné návody k použití, které spolu s údaji v katalogu tvoří servisní pasport výrobku Kvantifikované posouzení výsledků se provádí formou Inventarizační analýzy  

Hodnocení výsledků Kvantifikované posouzení výsledků formou Inventarizační analýzy: A.Identifikace výrobků pro srovnání B.Konstrukce / design výrobků – srovnání kritérií C.Omezení / náhrada vstupů, výstupů a rizik Je prováděna jako porovnávací – srovnáním dosahovaných kriterií u nového výrobku, s výrobkem nahrazovaným. Současně je porovnáváno i splnění zadaných parametrů v ZTEP. Je prováděna pro posouzení životního cyklu výrobků – LCA Inventarizační analýza je zpracována po výrobě ověřovací serie

Hodnocení výsledků - PŘÍKLAD A. IDENTIFIKACE VÝROBKU Jistič BA nahrazovaný výrobek Jistič BC generačně nový výrobek

B. KONSTRUKCE / DESIGN VÝROBKU Č. Název ukazatele / komentářJednotka Porovnávané Zhodnocení BABC B.1 Hmotnost výrobku (konečný výstup, bez obalů) HJ / ks1,851,0Výrazně lepší B.3 Druhy materiálů použitých ve výrobku (konečný výstup - skupiny, bez obalů) Počet / ks97Lepší B.5 V tom materiály recyklovatelné (konečný výstup, bez obalů) Počet / ks56Lepší Hodnocení výsledků - PŘÍKLAD HJ – hmotnostní jednotka EJ – energetická jednotka 1,2,3,4,5 – 1-ano, 2-malé obtíže, 3-středně, 4-velké obtíže, 5-ne 1,2,3,4,5 – 1-ano, 2-spíše ano, 3-středně, 4-spíše ne, 5-ne

B. KONSTRUKCE / DESIGN VÝROBKU B.7 Součásti / komponenty tvořící výrobek (konečný výstup, bez obalů) Počet / ks247163Výrazně lepší B.9 Podíl součástí / komponent nad stanovený hmotnostní / velikostní limit s materiálovou identifikací % Nebylo vyhodnoceno B.10 Klíčové díly hlediska životnosti výrobku jsou identifikovány a označeny (konečný výstup, bez obalů) 1,2,3,4,511Stejná úroveň Hodnocení výsledků - PŘÍKLAD

B. KONSTRUKCE / DESIGN VÝROBKU B.11 Vyjmutí součástí / komponent s obsahem nebezpečných látek je snadné (konečný výstup, bez obalů) 1,2,3,4,511 Neobsahuje nebezpečné látky – stejné B.12 Nerozebíratelná spojení součástí / komponent nad hmotnostní / velikostní limit (konečný výstup, bez obalů) Počet / ks6329Výrazně lepší B.14 Spotřeba energií při užívání výrobku (ztráty) EJ / ks15,211,9 Lepší B.15 Prodloužení modernosti výrobku (aplikace nadčasového vzhledu, usnadnění up-grade výrobku, odhad a zahrnutí požadavků ze vzdálené budoucnosti) 1,2,3,4,541 Výrazná modernizace výrobku Hodnocení výsledků - PŘÍKLAD

B. KONSTRUKCE / DESIGN VÝROBKU B.16 Rozšíření funkčnosti výrobku (modularita – uživatel může snadno změnit bez potřeby speciálních nástrojů, multifunkčnost výrobku, výrobek nevyvolává potřebu dalšího výrobku) 1,2,3,4,531Výrazně lepší B.17 Uživatelský manuál výrobku zpracován Ano / neAno Stejná úroveň B.18 Uživatelský manuál výrobku je poskytnut spotřebiteli 1,2,3,4,511Stejná úroveň B.19 Informace o výrobku jsou od spotřebitelů aktivně získávány a vyhodnocovány 1,2,3,4,521Lepší HJ – hmotnostní jednotka EJ – energetická jednotka 1,2,3,4,5 – 1-ano, 2-malé obtíže, 3-středně, 4-velké obtíže, 5-ne 1,2,3,4,5 – 1-ano, 2-spíše ano, 3-středně, 4-spíše ne, 5-ne Hodnocení výsledků - PŘÍKLAD

C. OMEZOVÁNÍ VSTUPŮ, VÝSTUPŮ A RIZIK VE FÁZI OSVOJENÍ VÝROBY Č. Název ukazatele / komentářJednotka Porovnávané Zhodnocení XY C.1Spotřeba energií (všech druhů v procesu dopravy materiálu a vlastní výroby) EJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C.3Spotřeba neobnovitelných zdrojů energií (všech druhů v procesu dopravy materiálu a vlastní výroby) EJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C.5Spotřeba materiálů (suroviny, pomocné materiály, obaly, komponenty ve vlastní výrobě) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C.7V tom nebezpečných materiálů (podle zákona o chemických látkách) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C.9V tom materiálů z obnovitelných zdrojů (suroviny, pomocné materiály, obaly, komponenty ve vlastní výrobě) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje Hodnocení výsledků - PŘÍKLAD

C. OMEZOVÁNÍ VSTUPŮ, VÝSTUPŮ A RIZIK VE FÁZI OSVOJENÍ VÝROBY C. 11 V tom recyklovaných materiálů (suroviny, pomocné materiály, obaly, komponenty ve vlastní výrobě) HJ /ks Bude doplněno po ukončení vývoje C. 12 Spotřeba vody (upravená voda v procesu výroby) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C. 14 Produkce emisí do vzduchu (všech druhů v procesu dopravy materiálu a vlastní výroby) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C. 16 V tom TZL**, CO, SO x, NO x, CO 2 ekv.,AU**…(v procesu vlastní výroby) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje Hodnocení výsledků - PŘÍKLAD

C. OMEZOVÁNÍ VSTUPŮ, VÝSTUPŮ A RIZIK VE FÁZI OSVOJENÍ VÝROBY C. 18 Produkce emisí do vody (všech druhů v procesu vlastní výroby) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C. 20 V tom NEL**, RL**, AOX**, CHSK / BSK 5,… (v procesu vlastní výroby) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C. 22 Produkce odpadů (v procesu vlastní výroby) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje C. 24 V tom nebezpečných odpadů (v procesu vlastní výroby) HJ / ks Bude doplněno po ukončení vývoje Bezpečnost práce (v procesu vlastní výroby) Hodnocení výsledků - PŘÍKLAD Popis rizik

Vybrané výsledky inovací 160 A 250 A 630 A 1600 A Rok 1990: Rok 2006:

Recyklační pasport Součástí závěrečné zprávy ke každému projektu je recyklační pasport, tj. materiálový popis výrobku, který je zpracováván v členění na: A – komponenty s obsahem nebezpečných látek (dle přílohy zákona) B – dále použitelné náhradní díly C – komponenty k materiálovému využití – recyklaci D – komponenty k energetickému využití (v řízeném režimu) E – komponenty, které lze uložit na řízenou skládku a jejichž uložení neovlivňuje negativně životní prostředí

Bilanční schéma vstupů a výstupů každý rok je kvantifikováno za celou firmu a porovnáváno s uplynulými obdobími (vztaženo na celkový objem produkce) v členění: A.VSTUPY –Suroviny a polotovary (oceli – barevné kovy – lisovací hmoty – pájky – kontakty -) –Pomocné materiály pro výrobu (mazadla – chemikálie pro PU – nátěry - obaly - …) –Energie (elektřina – plyn – LTO – stlačený vzduch) B. VÝSTUPY 1.ODPADNÍ MATERIÁLY K využití (palivo – regenerace – kaly) Ke zneškodnění (skládkování – fyzikální úpravy – spalování) 2.EMISE DO OVZDUŠÍ 3.ODPADNÍ VODY PRŮMYSLOVÉ 4.ODPADNÍ VODY SPLAŠKOVÉ

Závěr Provedené analýzy poskytují produktovým manažerům i pracovníkům vývoje informace o množství použitých surovin, energií, emisí do ovzduší, vody, vzniklých odpadech a dalších dopadech na životní prostředí vznikajících během životního cyklu výrobku a souvisejících procesech. Ve fázi hodnocení dopadů životního cyklu jsou výsledky předchozí fáze vyhodnoceny s cílem získat informace o environmentálních dopadech souvisejících se vstupy a výstupy životního cyklu posuzovaného výrobku, a tak identifikovat možnosti zlepšení a porovnat vyvíjené výrobky nebo jejich nové alternativy s původním řešením.

Praha, květen 2006Ing. Jiří Lipenský