Politika ochrany klimatu EU a vliv na sektor energetiky Praha, 19. června 2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
Advertisements

Formulace závěrů semináře WEC se zástupci české energetiky a průmyslu. Praha, 19. června 2008.
1  Ministry of Industry and Trade 2006 Energetika ČR ve vazbě na energetickou politiku EU Ing. Zbyšek Sochor Ředitel sekce energetiky Ministerstvo průmyslu.
Klimatická a energetická politika EU:
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
EU ETS ve třetím obchodovacím období Tel.: Mob.:
Kongres WEC 2007 Zasedání orgánů WEC Petr V e s e l s k ý Sekretář EK ČR / WEC.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Aktuální otázky evropské energetické politiky a Evropský energetický program pro hospodářské oživení Petr Binhack
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Bojím se dopadu klimatických změn… Seminář v Evropském domě Vyjednávání o ochraně globálního klimatu aneb cesta z Kodaně do Cancúnu Pavel Zámyslický (MŽP)
Evropské programy pro energetiku síť IRC a možnosti projektu CIRC (Czech Innovation Relay Center) Radan Panáček, Technologické Centrum AV ČR.
Nové technologie v elektroenergetice, příležitosti pro průmysl Praha, 19. června 2008.
CO DNES ŘEŠÍ SVĚT V OBLASTI ENERGETIKY?
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
I VANA K ARÁSKOVÁ MÁ SE EVROPA BÁT ČÍNSKÝCH ENERGETICKÝCH POTŘEB?
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Novinky v oblasti emisního obchodování s vazbou na energetiku XXIII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská nad Valašskými Klobouky, 23.ledna 2013 Pavel Zámyslický.
1  Ministry of Industry and Trade 2007 EU a její vliv na Evropskou energetiku i na energetiku ČR Státní energetická koncepce Ing. Zbyšek Sochor ŘS energetiky.
Presentation Title. Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku Josef Votruba ENVIROS, s.r.o Pracovní skupina Czech BCSD pro energetiku.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Energetická politika ČR a doporučení NEK z pohledu scénářů vývoje energetické politiky WEC Praha,
European Commission. Climate Action: energie pro měnící se svět Evropská komise.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
OČEKÁVANÉ DOPADY LEGISLATIVNÍCH NÁVRHŮ EVROPSKÉ KOMISE, TÝKAJÍCÍ SE ENERGETIKY A OCHRANY SVĚTOVÉHO KLIMATU NA ČESKÝ CHEMICKÝ PRŮMYSL (KLIMATICKO - ENERGETICKÝ.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
XVII. seminář energetiků Regulace v energetice Zelená kniha – JEK EU seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Teplárny Otrokovice, a. s. 16. – 18. ledna.
POHLED SKUPINY ČEZ NA AKTUÁLNÍ DĚNÍ V ENERGETICE 22. října 2008 Seminář DONE „Fungování energetických trhů v ČR a EU“ JAN KANTA ředitel útvaru Legislativa.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Možnosti rozvoje alternativních paliv v dopravě v České republice Praha
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
EU-ETS a jeho budoucnost z pohledu ČEZ odborný seminář AEM, Tomáš Chmelík, Environmentální produkty, ČEZ a.s.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Nové iniciativy EU v oblasti energetiky a její dopady na hospodářskou soutěž Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Energetickou politiku v současnosti řídí politika změny klimatu Návrhy IFIEC Europe pro EU ETS po r XI. podzimní konference AEM, Praha 11. září 2008.
Projekty vedoucí ke snižování emisí skleníkových plynů podporované Českou energetickou agenturou Andrea Kulhavá ČEA Seminář „Zákon o podpoře výroby energie.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetika České republiky a její vyhlídky po vstupu do EU Ing. Martin PECINA, MBA Náměstek ministra Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vápno, cement, ekologie Výroba vápna v podmínkách EU ETS L. Prokopec 21. května 2008 BU Czech Republic and Slovakia.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
ALOKACE POVOLENEK EMISE CO2 V EU ETS PO ROCE 2012 POSTUP IFIEC EUROPE Ing. Bohuslav Brix Seminář AEM/SVSE, Praha,
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
ENERGETICKÁ POLITIKA EU: udržitelná, bezpečná a dostupná energie Petr Zahradník, člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) a EPOS při MMR.
1 EU ETS aneb i povolenka dokáže firmám nadělat paseku Jaroslav Suchý, SCHP ČR Výbor pro energetiku a změnu klimatu Praha.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Cestovní mapa pro energetiku do roku 2050 Dobrá navigace nebo vábení Sirén ? Miroslav Vrba ČEPS, a.s. Fungování energetických trhů v ČR a v EU Ohrožení.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
konkrétní legislativní
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Transkript prezentace:

Politika ochrany klimatu EU a vliv na sektor energetiky Praha, 19. června 2008

Obsah 1Úvod – východiska klimatické politiky EU 2Uhlíkové trhy v Evropě a ve světě 3 Konkrétní opatření klimaticko-energetického balíčku a co znamenají pro energetiku o EU ETS revize o OZE o Carbon Capture and Storage 4Závěry

Obsah 1Úvod – východiska klimatické politiky EU 2Uhlíkové trhy v Evropě a ve světě 3 Konkrétní opatření klimaticko-energetického balíčku a co znamenají pro energetiku o EU ETS revize o OZE o Carbon Capture and Storage 4Závěry

Evropská unie si chce udržet vůdčí pozici v oblasti snižování emisí skleníkových plynů…  revize EU ETS směrnice (směrnice 2003/87/ES o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů)  návrh směrnice o obnovitelných zdrojích (včetně návrhu tzv. burden sharing – rozdělení 20% závazku EU mezi jednotlivé členské státy)  návrh směrnice o CCS (carbon capture and storage) a sdělení Komise týkající se podpory demonstračních jednotek CCS pro výrobu energie z fosilních paliv  „Effort Sharing“ Decision – rozhodnutí EP a Rady o podílu jednotlivých MS na dosažení celkového cíle EU snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 v sektorech mimo ETS  dosažení snížení emisí skleníkových plynů v rámci EU do roku 2020 o 20-30% oproti roku 1990  zvýšení energetické účinnosti v EU o 20% oproti projekcím do roku 2020  zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na celkové spotřebě v EU na 20% do roku 2020 Politické zadání Klimaticko-energetický balíček Evropské komise z 23. ledna 2008 Závěry zasedání Evropské rady (březen 2007): Konkrétní legislativní návrhy

… což pro sektor energetiky představuje několik zásadních informací a z toho vyplývajících rozhodnutí Firmy se musí chovat pragmaticky a identifikovat vznikající příležitosti a ohrožení Klíčový efekt regulace CO 2 se projeví v hodnotě energeticky náročných firem Legislativě je třeba věnovat pozornost už ve fázi jejího vzniku, mít konkrétní argumentaci Výrazné redukce emisí CO 2 vyžadují dlouhodobé a stabilní prostředí pro efektivní investice

Deutsche Bank  V optimistickém scénáři se podaří splnit pouze cíl omezení emisí  Podaří se zrealizovat pouze 25% cíle zvyšování energetické účinnosti  Podíl obnovitelných zdrojů dosáhne maximálně 65% deklarovaného cíle  Cena povolenek může narůst až na 70EUR/tCO 2, což se odrazí ve vyšších cenách elektřiny UBS  Striktní redukce emisí povede k masivnímu odstavování uhelných elektráren a jejich náhradě plynovými zdroji  Závislost na dováženém plynu zvýší riziko v bezpečnosti zásobování  Splnění emisních cílů je možné při rozvoji jaderné energetiky a podpoře obnovitelných zdrojů Pohled analytiků - dají se tyto cíle v navrhovaném časovém horizontu nákladově efektivním způsobem za současného zachování konkurenceschopnosti naplnit?  Efektivnost a rychlost naplňování cílů úzce souvisí s cenami ušlechtilejších paliv (ropa, zemní plyn), které jsou volatilní.  Naplňování cílů je třeba vidět v kontextu trvale rostoucí poptávky po elektřině a potenciálním nedostatku kapacit pro její naplnění ve středně a dlouhodobém horizontu. Zdroje:DB: Carbon Emissions: A Big Need for Fuel Switching over , UBS: UBS Investment Research: Half of coal generation shut by 2015,

1Úvod – východiska klimatické politiky EU 2Uhlíkové trhy v Evropě a ve světě 3 Konkrétní opatření klimaticko-energetického balíčku a co znamenají pro energetiku o EU ETS revize o OZE o Carbon Capture and Storage 4Závěry

Obchodování s povolenkami v systému EU ETS je v současnosti hlavním hybatelem globálního obchodování se skleníkovými plyny a do budoucna se tato pozice ještě zesílí  Obchody s povolenkami a kredity vzrostly mezi roky 2006 a 2007 o 80% Objemy obchodů v roce 2007:  EU ETS: €28 mld  JI/CDM: €12 mld Hodnota emisních trhů v roce 2010 mohla dosáhnout €60 mld v roce 2020 pak € mld (odhad Deutsche Bank). Zdroj: World Bank, PointCarbon, Deutsche Bank Srovnání s ostatními trhy Likvidita trhu Obchodovaný objem Zemní plyn UK Ropa Brent Devizové trhy EU ETS je dnes nejrychleji rostoucí trh s komoditami €28 mld ročně €2,500 mld ročně €1,500 mld denně €500 mil ročně

Přestože jsou mezinárodní jednání komplikovaná, trhy s emisemi se rozvíjejí i v globálním měřítku a vzájemně se propojují CDM v Asii : 61% objemu všech projektů CDM v Africe : 3% objemu všech projektů CDM v Jižní Americe : 36% objemu všech projektů  Kjótský protokol (od 2008, globální)  EU ETS (2005, EU) + Norsko (2008)  Chicago Climate Exchange (2002, USA)  New South Wales (2003, Austrálie)  RGGI (USA, 2009)  Švýcarsko (2009)  Nový Zéland (? 2009)  Austrálie (?)  Japonsko (?)  Kalifornie (? 2009)  Federální Cap-and-Trade v USA (?) Současné systémy emisního obchodování ve světě: Připravované a diskutované systémy obchodování:

Očekávaný vývoj na mezinárodní scéně – ČR bude předsedat EU v době vrcholících jednání v rámci Kjótského protokolu i diskusí připravované legislativy v EU

1Úvod – východiska klimatické politiky EU 2Uhlíkové trhy v Evropě a ve světě 3 Konkrétní opatření klimaticko-energetického balíčku a co znamenají pro energetiku o EU ETS revize o OZE o Carbon Capture and Storage 4Závěry

Shrnutí opatření Klimaticko-energetického balíčku Evropské komise z 23. ledna 2008 – 4 klíčové oblasti  revize EU ETS směrnice (směrnice 2003/87/ES o obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů)  návrh směrnice o obnovitelných zdrojích (včetně návrhu tzv. burden sharing – rozdělení 20% závazku EU mezi jednotlivé členské státy)  návrh směrnice o CCS (carbon capture and storage)  sdělení Komise týkající se podpory demonstračních jednotek pro výrobu energie z fosilních paliv  „Effort Sharing“ Decision – rozhodnutí EP a Rady o podílu jednotlivých MS na dosažení celkového cíle EU snížení emisí skleníkových plynů do roku 2020 v sektorech mimo ETS

Vývoj systému obchodování s povolenkami (EU ETS)  2 roky („zkušební období“)   NAP EU-25 (2007: EU-27)  Množství omezeno vyjednáváním s Evropskou komisí  % zdarma  aukce dobrovolná do výše 5%  žádné JI a CDM kredity Návrh Množství povolenek v systému (CAP) Délka obchodovacího období Forma alokace JI a CDM limit  5 let   NAP EU-27 (2007: EU-27)  Množství „určeno“ Evropskou komisí na základě emisí 2005  De facto nulové vyjednávání  % zdarma  aukce dobrovolná do výše 10%  Množstevní limit (ČR: 10%)  8 let  Celková suma určena centrálně pro EU-27, dále se člení  Povolenky do aukce  Povolenky zdarma dle klíče zohledňujícího HDP  Energetika: 100% aukce  Ostatní: 20% aukce a postupný nárůst  Omezeno (nevyužitý limit z let ) ! !   EU ETS revize

Revize směrnice o obchodování s povolenkami  Cena povolenky motivuje k redukcím  Větší stabilita a predikovatelnost systému  Energetika jako jediný sektor 100% aukce od roku 2013  Omezení využití JI a CDM kreditů   ! !

:  Roční deficit může být cca.: Mt CO 2  Deficit pocítí zvláště velká energetika Post 2012 :  Aby EU splnila své cíle do roku 2020 Fáze 3 ještě přísnější  Posílení alokace pomocí aukcí, a to zvláště v sektoru energetiky  Na základě předpokladu přísné alokace povolenek CO 2 v NAP3 a možnosti „bankingu“ povolenek z NAP2 do NAP3 postupný růst ceny povolenek. Výhledy analytiků na EU ETS po roce 2012 : růst cen povolenek

Obnovitelné zdroje energie  Vyšší flexibilita - nově možnost obchodovat s certifikáty výroby z OZE  Principy obchodování s certifikáty ale nejasné a komplikované  Není známo jak bude určen příspěvek konkrétních firem na plnění národního cíle  ! !  Osud biopaliv ? (Méně biopaliv = vyšší tlak na energetiku) !

Carbon capture and storage  Slibná technologie – výroba energie z uhlí a současně redukce emisí CO 2  CCS smí být v demonstrační fázi příjemcem veřejné podpory  Komerčně není CCS „ready“ – bez veřejné podpory to nepůjde  !  Otázka kontextu energetické politiky – jaký mix zdrojů je optimální? ! 

1Úvod – východiska klimatické politiky EU 2Uhlíkové trhy v Evropě a ve světě 3 Konkrétní opatření klimaticko-energetického balíčku a co znamenají pro energetiku o EU ETS revize o OZE o Carbon Capture and Storage 4Závěry

Situaci je navíc třeba vidět v komplexních souvislostech - Evropská unie si vytyčila 3 hlavní cíle pro sektor energetiky Klimaticko- energetický balíček Liberalizační balíčky Diversifikace dodávek Liberalizace trhu s elektřinou Bezpečnost zásobování Snižování emisí „Dostatek cenově přijatelné elektřiny na liberalizovaném trhu za současného snížení emisí skleníkových plynů“

 Klimaticko – energetický balíček je jedním z nejdůležitějších návrhů legislativy posledních let  Průmysl je připraven čelit novým výzvám, ale pro skutečně efektivní přechod k nízkouhlíkové energetice je třeba vytvořit vhodné podmínky: o Systém EU ETS musí být motivační k redukcím, nikoliv diskriminační o Větší míra flexibility je pro průmysl potřebná o Politiky musí být vzájemně sladěny, aby nedocházelo ke konfliktům o Spolupráce státu a průmyslu při podpoře moderních technologií je klíčem k dlouhodobým redukcím a modernizaci ekonomiky  Jak vysokou cenu za redukci emisí jsme připraveni zaplatit? Závěry

Funded by Member Committee annual subscriptions Subscriptions set by EA-approved formula Based on energy consumption, production, GNI Additional funding: Congress Direct corporate contributions Patrons Programme - WEC Foundation Publication sales Partnership royalties Energetický komitét ČR / WEC Budova ČEPS, Elektrárenská 2 CZ Praha 10 Tel: Fax: Website: World Energy Council 1-4 Warwick Street, London W1B 5LT Tel: Fax: Website: