JMÉNO A PŘÍJMENÍ NEZLETILÉHO DÍTĚTE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Advertisements

Úvod do mezinárodního práva rodinného
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Matrika Věra Graplová, DiS.
Osvojení dítěte Mgr. Dana Ilíková
Matrika – otázky a odpovědi Vidimace částečné listiny
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST © Zdeňka Králíčková, 2009.
MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS © Zdeňka Králíčková, 2009.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Evidence obyvatel.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
PRAMENY LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD č. 2/1993 Sb. ZÁKON O RODINĚ
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
PRAMENY LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD č. 2/1993 Sb. ZÁKON O RODINĚ
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Zdánlivé a neplatné manželství
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
přijetí cizího dítěte za vlastní
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
přijetí cizího dítěte za vlastní statusová změna
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
OTCOVSTVÍ základní rodinněprávní status. © Zdeňka Králíčková, 2007.
přijetí cizího dítěte za vlastní
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO POJEM, VÝZNAM, SYSTÉM, ZÁSADY, PRAMENY, VÝVOJ
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO © Zdeňka Králíčková, I. POJEM RODINNÉ PRÁVO (objektivní, co je po právu?) pilíř soukromého práva, mající zásadní.
MATEŘSTVÍ ZÁKLADNÍ RODINNĚPRÁVNÍ STATUS © Zdeňka Králíčková, 2012.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_18.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
JMÉNO A PŘÍJMENÍ NEZLETILÉHO DÍTĚTE © Zdeňka Králíčková, listopad 2015.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U R o d i n n é p r á v o Mgr. Marie Mikulcová.
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_068 Jméno autora: Blanka Zbožínková Název práce:
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO © Zdeňka Králíčková, 2010 Zápatí prezentace.
Zdánlivé a neplatné manželství
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OSVOJENÍ NEZLETILÉHO NESVÉPRÁVNÉHO POJEM, ÚČEL, VZNIK, ZRUŠENÍ
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Rodinné právo – vybrané otázky
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Rodinné právo – vybrané otázky
Transkript prezentace:

JMÉNO A PŘÍJMENÍ NEZLETILÉHO DÍTĚTE © Zdeňka Králíčková, 2010

PRAMENY ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE č. 104/1991 Sb. čl. 7 a 8 právo na registraci právo na jméno právo na st. příslušnost právo na respektování totožnosti a rodinných svazků čl. 12 participační práva ZÁKON O RODINĚ z. č. 94/1963 Sb., ve znění zejména z. č. 91/1998 Sb. OBČANSKÝ ZÁKONÍK z. č. 40/1964 Sb. (srov. § 11 an.) ZÁKON O MATRIKÁCH, JMÉNU A PŘÍJMENÍ z. č. 301/2000 Sb. PŘIPRAVOVANÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK www.psp.cz 2. část RODINNÉ PRÁVO

LITERATURA Hrušáková, M., Králíčková, Z.: České rodinné právo. 3. vyd. Brno: MU, 2006. Hrušáková, M. a kol.: Zákon o rodině. Zákon o registrovaném partnerství. Komentář. 4. vyd. Praha: C. H. Beck, 2009. Knappová, M.: Jak se bude Vaše dítě jmenovat? Praha: Academia, 1996. Knappová, M.: Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: TAX AZ KORT, 2002. Henych, V.: Zákon o matrikách, jménu a příjmení. Praha: IFEC, 2002.

POJEM, ÚČEL, URČENÍ, ZMĚNA JMÉNO DÍTĚTE

URČENÍ JMÉNA DÍTĚTE ROZHODUJÍ RODIČE DÍTĚTE PO DOHODĚ VAZBA NA RODIČOVSKOU ZODPOVĚDNOST (§ 18/1 ZM) vyjma nezletilého rodiče ve smyslu § 38/3 ZOR jde o podstatnou věc dítěte  NENÍ-LI DOHODY NEBO RODIČE JMÉNO NEURČÍ, RESP. JDE-LI O JMÉNO „NEZAPSATELNÉ“, JDE-LI o NALEZENCE, o DÍTĚ z tzv. BABY-BOXU, z UTAJENÉHO PORODU, JMÉNO URČÍ DÍTĚTI SOUD

NEJČASTĚJŠÍ JMÉNA DÍVČÍ

NEJČASTĚJŠÍ JMÉNA CHLAPECKÁ

NEOBVYKLÁ A CIZOKRAJNÁ JMÉNA DÍVČÍ Mnoho rodičů se zjevně snaží vybrat dítěti pokud možno zajímavé a netuctové jméno. Opět jsou oživena staročeská jména (Anežka, Amálie nebo Dorota), ale velmi jsou rozšířena i jména moderní, jako Adriana, Vanesa nebo třeba Liliana. Mnoho rodičů dává také jména cizí nebo cizokrajná, např. Emilly, Francesca, Madison nebo Thelma. Opravdovými zajímavostmi jsou dívčí jména Sofia Loren, Malorca nebo česká Kornélie. CHLAPECKÁ U chlapců dosahují poměrně velké obliby dříve nepoužívaná jména jako Maxmilián, Sebastian nebo Jonáš. Mezi cizokrajnými jmény najdeme Manuela, Attilu nebo Briana, kterým však zdárně konkurují dříve i u nás obvyklá chlapecká jména Teodor, Čestmír, Vendelín či Florián. Ze zajímavých výjimek jmenujme např. jména Ezechiel, Ostin a Barnabáš.

VEŘEJNOPRÁVNÍ PRAVIDLA (A LIMITY) PRO URČENÍ JMÉNA DÍTĚTE (zákon č VEŘEJNOPRÁVNÍ PRAVIDLA (A LIMITY) PRO URČENÍ JMÉNA DÍTĚTE (zákon č. 301/2000 Sb.) LHŮTA pro určení JMÉNA: jeden měsíc od narození (§ 18/4 ZM) NENÍ-LI JMÉNO URČENO, MATRIKA OZNÁMÍ VĚC SOUDU JMÉNO je základní identifikační znak člověka jedno nebo dvě, v případě cizinců i více (§ 18/2, § 62 ZM) ZE ZÁKONA NELZE (srov. §§ 18, 62 a 63 ZM): dívce chlapecké a naopak, jméno zkomolené, zdrobnělé nebo domácké, jméno žijícího sourozence týchž rodičů V POCHYBNOSTECH  znalecký posudek (§ 62/1 in fine ZM)

ZMĚNA JMÉNA DÍTĚTE ROZHODUJÍ RODIČE DÍTĚTE PO DOHODĚ ve smyslu § 38/3 ZOR jde o podstatnou věc dítěte VAZBA NA RODIČOVSKOU ZODPOVĚDNOST ROZHODUJÍ OSVOJITELÉ PO DOHODĚ ve smyslu § 64 ZM mohou zvolit nové, resp. přidat druhé (do 6 měsíců) DÍTĚ MÁ PRÁVO SE VYJÁDŘIT KE VŠEM VĚCEM, KTERÉ SE HO TÝKAJÍ – ÚMLUVA O PRÁVECH DÍTĚTE – bez ohledu na věk DÍTĚ STARŠÍ 15 LET MUSÍ SOUHLASIT (srov. § 62/3, 76/1g ZM) veřejnoprávní limity – viz výše NENÍ-LI SHODY, ROZHODNE SOUD (srov. § 38/3 ZOR, § 76/2 ZM)

POJEM, ÚČEL, URČENÍ, ZMĚNA PŘÍJMENÍ DÍTĚTE

URČENÍ PŘÍJMENÍ DÍTĚTE 1. DÍTĚ NAROZENÉ DO MANŽELSTVÍ: o příjmení je rozhodnuto před uzavřením manželství příjmení matky příjmení otce nelze příjmení obou, tedy zdvojené lze bez koncovky „-ová“, jde-li o cizince nebo vazbu na cizinu § 69/3 ZM 2. DÍTĚ NAROZENÉ NEPROVDANÉ ŽENĚ a) OTEC URČEN o příjmení rozhodli/-nou rodiče na základě dohody příjmení matky příjmení otce nelze příjmení obou, tedy zdvojené b) OTEC NEURČEN dítě má příjmení matky

ZMĚNA PŘÍJMENÍ DÍTĚTE – zásadně do zletilosti DLE ZÁKONA O RODINĚ ex lege, v případě: osvojení viz § 71 ZOR nelze „zdvojit“ příjmení popření otcovství sňatku matky dítěte s otcem dítěte viz § 39/1 ZOR na základě prohlášení, v případě: sňatku matky dítěte viz § 39/2 ZOR nejde o změnu statusu, tedy o určení otcovství názor/souhlas dítěte? DLE ZÁKONA O MATRIKÁCH, JMÉNU A PŘÍJMENÍ, ve správním řízení na návrh, v případě např.: rozvodu a nového sňatku matky dítěte, even. narození dalších dětí do manželství snaha matky po formální sounáležitosti dítěte s novou rodinou (§ 72 ZM – potřeby a zájem dítěte) nutný souhlas otce, resp. nahrazení jeho ne/souhlasu soudem (§ 38/3 ZOR, 76/2 ZM) výjimečné není právní nárok nejde o změnu statusu nutný názor/souhlas dítěte (§ 76/1g ZM – souhlas dítěte staršího 15 let)