Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: 2/3 Výstup: VY_32_INOVACE_2LE311 Ověření ve výuce: Právo Datum ověření: Třída: 2.VS

2 RODINNÉ PRÁVO Určování rodičovství
Předmět: Právo Ročník: 2. Klíčová slova: Mateřství, určení otcovství, domněnka otcovství, popření otcovství, DNA Jméno autora Mgr. Zuzana Ležáková Škola – adresa: Soukromá střední odborná škola a Střední odborné učiliště s. r. o., Znojemská 1027, Třebíč

3 ANOTACE Cílem tohoto výukového materiálu je, vysvětlit žákům pojem určování rodičovství a zákonem stanovené způsoby určení. Naplnění průřezového tématu: CSP: Vést žáky k tomu, aby si uvědomovali odpovědnost za vlastní život ODS: Vážit si materiálních a duchovních hodnot a snažit se je uchránit a zachovat pro budoucí generace Druh učebního materiálu: prezentace

4 Mater semper certa est, pater incestrus. Matka je vždy jistá, Otec nejistý.

5 Určování mateřství Matkou je žena, která dítě porodila.
V případě, že se určuje matka, postupuje se analogicky dle zákonných ustanovení pro určování otcovství. Problematika dětí nalezených: jméno a příjmení určuje soud, děti z tzv. babyboxu. Nejprve je třeba do matriky zapsat matku a následně na základě právních domněnek otce.

6 Určování otcovství Domněnky určení rodičovství jsou domněnky vyvratitelné = tj. platí dokud není prokázán opak. Je nutné je uplatnit v zákonem stanoveném pořadí. Účelem je to, že vztahy mezi dětmi a rodiči jsou nejvýznamnějšími vztahy mezi lidmi vůbec, a zároveň z hlediska ochrany zájmů nezletilých dětí, je dán zásadní zájem společnosti na tom, aby tyto vztahy byly co nejrychleji a nejjistěji určeny a stabilizovány.

7 I. domněnka Narodí-li se dítě v době od uzavření manželství do uplynutí třístého dne po zániku manželství nebo po jeho prohlášení za neplatné, považuje se za otce manžel matky. Narodí-li se dítě do 300 dnů od zániku manželství, ale matka žije v novém manželství – považuje se za otce manžel pozdější. Tato domněnka platí automaticky.

8 II. domněnka Pokud se dítě narodí neprovdané ženě nebo více než 300 dnů od zániku manželství, bývalý manžel prohlásí, že není otcem dítěte a jiný muž prohlásí, že je otcem dítěte, má se za to, že otcem je tento muž, v tom případě, že se matka k těmto prohlášením připojí.

9 III. domněnka Použije se, v případě neuplatnění I. ani II. domněnky.
O určení rodičovství rozhoduje soud. Návrh může podat matka, dítě i muž, který tvrdí, že je otcem. Za otce se považuje muž, který s matkou dítěte souložil v době, od které neprošlo od narození dítěte méně než 160 a více než 300 dnů.

10 Znalecké posudky vylučující otcovství
Hematologie: krevní zkouška. Sexuologie: vyloučení želovaného pro jeho neplodnost. Gynekologie: určení týdne těhotenství. Metody diagnostiky DNA

11 Popírání rodičovství:
Manžel může do 6 měsíců ode den, kdy se dozvěděl o skutečnostech, které vedou k pochybnosti, že je otcem dítěte, nejpozději však do šesti let od narození dítěte. Manžel popírá otcovství vůči matce a dítěti. V případě, že není naživu matka ani dítě, právo na potření otcovství otec nemá. Matka může popřít, že je otcem dítěte její manžel a to ve lhůtě 6 měsíců od narození dítěte.

12 Umělé oplodnění V případě, že se narodí neprovdané ženě dítě z umělého oplodnění, za otce je považován muž, který dal k umělému oplodnění souhlas. Toto otcovství nelze popřít, v případě, že se dítě narodí mezi dny od umělého oplodnění, které bylo provedeno se souhlasem.

13 Řízení o popření otcovství
Může být zahájeno i bez návrhu v případě, že: to vyžaduje zřejmý zájem dítěte a týká-li se to základních lidských práv, jedná-li se o otcovství, které je určeno souhlasným prohlášením rodičů, avšak není možné, aby byl otcem tento muž, zároveň soud zastaví výkon rodičovské odpovědnosti.

14 Shrnutí – otázky k opakování
Proč jsou domněnky pro určování rodičovství vyvratitelné? Popiš postup určování otcovství? Jak je to s určováním otcovství v případě umělého oplodnění? Uveďte příklady lékařských oborů, které napomáhají při určování rodičovství?

15 Zdroje Zákon č. 89/20012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů. HRUŠÁKOVÁ, Milana a Zdeňka KRÁLÍČKOVÁ. České rodinné právo. 3., přeprac. a dopl. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2006c1998, 398 s. ISBN Nový občanský zákoník: Obecně o občanském právu. In: Ministerstvo spravedlnosti [online]. [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google