Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Czech Invest Investiční pobídky Praha, Prosinec 2013.
Advertisements

Ekonomické posouzení možnosti zajištění údržby vozů metra na trase A a B formou plného outsourcingu Připraveno pro Dopravní podnik hl. m. Prahy, a.s. Listopad.
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Seminář ČLFA k Leases ED 10. září 2013 Dopady na poskytovatele leasingu.
Zákon roku 2013 Tomáš Babáček, Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Evropská soukromá společnost s r. o
Judikatura SDEU a její reflexe v českém právním řádu
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
Základní registry veřejné správy
Zdaňování stálé provozovny - aktuální pohled Finanční správy ČR
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Dodání zboží uvnitř Společenství
Judikatura SDEU (Nezákonná) správní praxe
Zdaňovací období Novela DPH 2013
IFA, Česká republika 17. května 2011
Subjekty obchodního práva
IFA Česká republika 1 International Fiscal Association, Česká republika Praha,
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
IFA Česká republika 1 Definice stálé provozovny: zpráva Pracovní skupiny 10 OECD Lenka Fialková 13. prosince 2011.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Výdělečná činnost občanských sdružení
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Důchodové daně Petr Mrkývka.
Základní registry ve veřejné správě
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Správa sociálního zabezpečení
IFA Česká republika 1 Novela zákona o kolektivním investování / Dopady do daní z příjmů Kateřina Hycnarová 11. října 2011.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Základní registry.
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Právní možnosti při zakládání firemního zastoupení v SRN Prof. Dr. Arsène Verny, M.E.S. Advokát v ČR a SRN Sdružení českých podniků v Německu.
Zamezení dvojího zdanění
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Výkon státního odborného dozoru v roce 2015 Ministerstvo dopravy.
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PODNIKÁNÍ ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Východiska evropské úpravy
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Další vnitrostátní předpisy
Subjekty obchodněprávních vztahů
Živnostenské podnikání
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Mezinárodní pronájem pracovní síly
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku IFA Boris Gnoth, prosinec 2012

Obsah pokynu Úvod do problematiky Vztah domácí legislativy vůči SZDZ Vznik „klasické“ PE podle ZDP Vznik „klasické“ PE podle SZDZ Interpretace podmínek vzniku „klasické“ PE Praktické příklady vzniku „klasické“ PE Vznik "klasické" PE na Slovensku

Vybrané části pokynu Zvíře = zařízení umožňující vznik „klasické“ PE? Registrace org.složky versus vznik „klasické“ PE na SK? Příklady vzniku „klasické“ PE Vznik "klasické" PE na Slovensku

Organizační složka versus „klasická“ PE Slovenský pokyn: „… V souladu s výše uvedeným samotná registrace org. složky, která je potřebná pro výkon určitých činností na území Slovenska, není dostatečná pro splnění základních podmínek vzniku stálé provozovny“. Následně příklad na vznik PE u britského rezidenta (PO), který zřídí org. složku v oblasti energetiky na Slovensku. Na SK pouze „schránka“, nejsou zde personální ani technicko-materiální prostředky pro realizaci byznysu, veškerá činnost se děje ze zahraničí versus Zápis z KV 346/14.12.11 Mezinárodní pronájem pracovní síly a vznik stálé provozovny v ČR Vznik "klasické" PE na Slovensku

Organizační složka versus „klasická“ PE Zápis z KV 346/14.12.11 Mezinárodní pronájem pracovní síly a vznik stálé provozovny v ČR Předkladatel: V případě (4.4.2.1.), kdy: Zahraniční pronajímatel realizuje zprostředkování zaměstnání (pronájem pracovní síly) jako agentura práce registrovaná Úřadem práce České republiky, Zahraniční pronajímatel má na území ČR organizační složku, Zahraniční pronajímatel prostřednictvím této organizační složky žádnou činnost v ČR nevykonává, Stálá provozovna podle § 22 odst. 2 ZDP nevzniká. MF: Vznik "klasické" PE na Slovensku

Organizační složka versus „klasická“ PE Zápis z KV 346/14.12.11 Mezinárodní pronájem pracovní síly a vznik stálé provozovny v ČR Názor MF: Z hlediska závěrů uvedených pod bodem 4.4.2.1. nelze zcela s předkladateli souhlasit. Za situace, kdy zahraniční právnická nebo fyzická osoba žádá o povolení vykonávat činnost na území ČR jako agentura práce, je povinna splnit podmínky podle tuzemských právních předpisů (ZoZ). Především jde o povinnost mít v ČR registrováno místo k výkonu činnosti (adresy pracovišť, která budou zprostředkování zaměstnání provádět), v případě zahraniční právnické osoby je při registraci požadován výpis z obchodního rejstříku či registru vedeného orgánem státní správy. Dále musí mít zahraniční agentura práce – právnická osoba určeného odpovědného zástupce, který musí splňovat mj. podmínku bydliště na území ČR. Vznik "klasické" PE na Slovensku

Organizační složka versus „klasická“ PE Zápis z KV 346/14.12.11 Mezinárodní pronájem pracovní síly a vznik stálé provozovny v ČR Názor MF - pokračování: Na základě výše uvedeného lze konstatovat, že jsou naplněny znaky usazení v ČR za účelem podnikání podle zvláštního právního předpisu (ZoZ) a z tohoto titulu zahraniční agentuře práce vzniká stálá provozovna na území ČR v souladu s § 22 odst. 2 ZDP. Z těchto důvodů plyne, že pro osobu, pro kterou je pronájem pracovní síly hlavní činností, nemůže být organizační složka agentury práce považována za místo, které provádí pouze pomocné a přípravné činnosti. Vznik "klasické" PE na Slovensku

© 2012 Deloitte Česká republika Deloitte označuje jednu či více společností Deloitte Touche Tohmatsu Limited, britské privátní společnosti s ručením omezeným zárukou, a jejích členských firem. Každá z těchto firem představuje samostatný a nezávislý právní subjekt. Podrobný popis právní struktury společnosti Deloitte Touche Tohmatsu Limited a jejích členských firem je uveden na adrese www.deloitte.com/cz/onas. © 2012 Deloitte Česká republika Vznik "klasické" PE na Slovensku