Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa 2020 Integrované směry
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Evropský sociální fond v ČR
Zdravotnictví po „velkém třesku“ Zdraví, zdravotnictví a evropské fondy Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Evropský sociální fond v kontextu politiky soudržnosti Ing. Světlana Navarová, vedoucí oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV.
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Příprava nové dopravní politiky ČR
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A17 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníprosinec.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Evropský sociální fond v ČR
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Implementace flexicurity v ČR Porovnání výsledků šetření implementace přístupů k flexicurity v Polsku a ČR – CAPA a.s., český partner projektu. Mgr. Aneta.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
FONDY EU Programové období
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Evropská sociální politika (?) Evropský sociální model (ideová, hodnotová a programová rovina) Harmonizace systémů sociální politiky (praktická rovina,
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Nepřehledná zákoutí zákoníku práce Petr Hůrka. Předmět a účel pracovního práva umožnit zaměstnavateli, aby prostřednictvím pracovní síly zaměstnance realizoval.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Regulace nezaměstnanosti. Stručný přehled vývoje politiky zaměstnanosti  Keynesiánský přístup  Stimulace agregátní poptávky  Regulace mezd  Měnová.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v EU – prameny ke studiu
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Základy pracovního práva a sociálního zabepzečení v ES Přednáška č. 5.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Politika pracovního trhu
Způsoby slaďování rodinného a pracovního života v zahraničí
Sociální zabezpečení v EU
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Studijní obor: Sociální činnost
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Rozvoj inovací v EU.
SPP728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými podzim 2010
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
EVROPSKÝ PILÍŘ SOCIÁLNÍCH PRÁV
Význam agenturního zaměstnávání pro flexibilitu pracovního trhu
Transkript prezentace:

Evropská regulace pracovněprávních vztahů v sociální oblasti MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Právní normy EU Sociální politika i politika zaměstnanosti jsou v plně k kompetenci národních států Volný pohyb občanů, služeb a zboží Konkurenceschopnost vs. Evropský sociální model Flexicurity Lisabonská strategie = dosažení udržitelného růstu s větším počtem lepších pracovních míst –plná zaměstnanost –produktivita práce –sociální soudržnost MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Právní normy EU Zelená kniha: Modernizace pracovního práva, jejímž cílem je řešit výzvy 21. století COM(2006)708 –pracovní právo 20. stol. považuje za přežité –stanovisko Evropského parlamentu k Zelené knize stále uvádí hlavní pracovní poměr na plný úvazek a dobu neurčitou jako referenční a klade důraz na ochranu zaměstnance Směrnice o některých aspektech úpravy pracovní doby 2003/88/ES –poslední pokus o revizi ( ) skončil bez dohody –poplatná rigidnímu pracovnímu právu, které ničí konkurenceschopnost Evropy MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Právní normy EU Směrnice o vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb 96/71/ES Návrh směrnice o prosazování směrnice 96/71/ES o vysílání pracovníků v rámci poskytování služeb –upravuje podmínky výkonu práce mimo domovskou zemi (pracovní doba, dovolená, mzda, ochrana zdraví atd.) –projednávání by mělo být ukončeno v první polovině 2013 MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Právní normy EU Směrnice o agenturním zaměstnávání 2008/104/ES –agentury se stávají zaměstnavateli –podpora pružných forem práce Sdělení Komise: Potvrzení volného pohybu pracovníků: práva a hlavní vývojové změny COM(2010)373 –podává celkový přehled práv migrujících pracovníků EU MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Právní normy EU Koordinace systémů sociálního zabezpečení 465/2012 –vyjasňuje přístup k dávkám v nezaměstnanosti pro OSVČ pracující v zahraničí –určuje pod jaký systém soc. zabezpečení patří pracovníci vykonávající práci ve více zemích MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Další dokumenty EU Sdělení Komise: Na cestě k hospodářské obnově vedoucí k intenzivnímu růstu pracovních míst COM(2012)173 –zdůrazňuje důležitost flexibility pro rozvoj pracovních trhů –kvalifikace a celoživotní vzdělávání –podpora mobility MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Sociální podnikání Sociální podniky vytváří 6% zaměstnanosti v EU Každý čtvrtý podnik v EU je sociálním podnikem Iniciativa pro sociální podnikání COM(2011)682 prvotním cílem sociálního podniku není zisk cílem iniciativy je: –zlepšit přístup soc. podniků k financování (úvěry + fondy EU) –zvýšit vzdělanost manažerů soc. podniků –zlepšit právní prostředí –neřeší pracovně-právní vztahy MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Sociální podnikání Návrh nařízení o programu Evropské unie pro sociální změny a inovace COM(2011)609 Cílem návrhu mimo jiné je: –podporovat geografickou mobilitu pracovníků a zvýšit pracovní příležitosti rozvíjením trhů práce v Unii, které jsou otevřené a přístupné všem; –podporovat zaměstnanost a sociální začlenění zvyšováním dostupnosti a přístupnosti mikrofinancování pro ohrožené skupiny a mikropodniky a zlepšením přístup sociálních podniků k finančním prostředkům MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Pracovní právo v minulosti a dnes Účel starého pracovního práva = vyrovnat sociální nerovnost mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem  chránit zaměstnance v závislém postavení na určitém pracovním místě –Brzda konkurenceschopnosti –Brzda tvorby pracovních míst jasný rozpor mezi pracovním právem a smluvním rámcem a skutečností světa práce zlepšení (zjednodušení) právní úpravy = modernizace pracovního práva MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Pracovní právo v minulosti a dnes Pružnější pravidla, různé typy úvazků a menší ochrana zaměstnance vytvoří podmínky pro vznik nových pracovních míst Pracovní právo má být tak jednoduché, aby umožnilo dohodu mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem Specializované pracovní právo pro různé skupiny občanů není řešení, ale komplikace MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Pracovní právo v minulosti a dnes řešení pro pracovní právo budoucnosti –zkrácené pracovní úvazky –pružná a plovoucí pracovní doba –sdílená pracovní místa –práce z domova a po internetu a celou –agenturní zaměstnávání –podpora OSVČ vyhovuje zaměstnancům i zaměstnavatelům a umožní zaměstnání velkým skupinám občanů, mezi jinými matkám s dětmi, osobám zdravotně postiženým či starším pracovníkům MUDr. Milan Cabrnoch poslanec Evropského parlamentu

Děkuji vám za pozornost.