Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Environmentální profil společnosti Czasch spol. s r.o.
Advertisements

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Budoucnost hospodaření s komunálními odpady Dr. Ing. Lubomír Chytka ředitel odboru odpadů MŽP.
Program předcházení vzniku odpadů ČR
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Podnikatelské prostředí: Makroprostředí
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
RNDr. Ladislava Rohlová RNDr. Ladislava Rohlová Aplikace materiálových toků v průmyslovém podniku ENVIKONGRES BRNO 2006.
OZP-komplet.pptGEOtest Brno a.s.1 Vlivy na životní prostředí Znečištění ovzduší Znečištění povrchových a podzemních vod Znečištění půdy Vliv nebezpečných.
E M A S Workshop Pavel Růžička, MŽP Projekt „Environmentální řízení měst se zaměřením na energetický management“ Ústí nad Labem,
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
POKYN PRO ZAČLENĚNÍ ENVIRONMENTÁLNÍCH PROBLÉMŮ DO NOREM PRODUKTŮ TNI Ing. Marie Tichá
Ekologický pilíř – celkový přehled
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
Nařízení č. 1221/2009 EMAS III Revize nařízení č. 761/2001 Pavel Růžička Seminář „Co nového v normách k environmentálnímu managementu? “ MŽP,
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A PRÁVO
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
LCA sběru a recyklace drobného elektroodpadu
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Mgr. Magdaléna Peterková
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Ochrana životního prostředí při vybraných činnostech.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Deset let existence zpětného odběru elektrozařízení v ČR realizovaného na principu prodloužené odpovědnosti výrobce (EPR) Praha, 19. května 2015 Mgr. Ing.
Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
PRÁVNÍ REŽIM OCHRANY OVZDUŠÍ JUDr. Ilona Jančářová, Ph.D. PODZIM 2007.
Právní režim nakládání s odpady
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Program odpady nástroje prevence a minimalizace odpadů čistší produkce hodnocení životního cyklu (LCA) ekodesign diskuse.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Energetické využívání odpadů Odpady 2013 a jak dál? Štěpán Jakl odbor odpadů.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Směrnice o IPPC Úvod do filosofie
Česká inspekce životního prostředí
INTEGROVANÉ POVOLOVÁNÍ SMĚRNICE IPPC: NEJLEPŠÍ POSTUPY
BAT - BREF Jejich rozsah
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
balíček k oběhovému hospodářství a prevence vzniku odpadu
Presentation Title 1st September 2002
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Transkript prezentace:

Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová

Dokumenty ES Strategie prevence a recyklace odpadů Strategie udržitelného využívání přírodních zdrojů prosinec 2005

Strategie prevence a recyklace Obnovení důrazu na úplné provádění platných právních předpisů (definice odpadu; definice způsobů využití a odstranění odpadů) Zjednodušení a modernizace platných právních předpisů Odstranění nejednoznačností, vyřešení nejednotných výkladů a změna právních předpisů, které nepřinesly očekávaný environmentální prospěch Zohlednění životní cyklu produktů v odpadové politice (opatření přijatá ke snížení vlivu na životní prostředí v rámci jedné fáze mohou tento vliv v jiné fázi zvýšit)

Strategie prevence a recyklace Podpora ambicióznějších politik předcházení vzniku odpadů (povinností členských států vytvářet veřejně přístupné programy předcházení vzniku odpadů) Lepší znalosti a informace, které podpoří trvalý rozvoj politiky předcházení vzniku odpadů Vytváření společných referenčních norem pro recyklaci (vazba na směrnici IPPC) Rozpracování politiky EU k recyklaci (nové způsoby podpory recyklace, analýza dlouhodobé vhodnosti a životaschopnosti specifického přístupu k jednotlivým materiálům)

Horizontální směrnice Směrnice ES Horizontální směrnice směrnice o odpadech směrnice o nebezpečných odpadech nařízení o pohybu odpadů přes hranice států Obsahují: soubor všeobecných zásad a kontrolních postupů pro zajištění ochrany životního prostředí a člověka (bariéry pro přechod znečištění do životního prostředí); deklarovaná hierarchie OH, plány OH, role a odpovědnost státu Dopad: snížení zatížení životního prostředí, základ systémového přístupu k odpadovému hospodářství

Směrnice k nakládání s odpady Směrnice ES Směrnice k nakládání s odpady směrnice ke skládkování odpadů směrnice ke spalování odpadů Obsahují: direktivní požadavky regulující činnosti a ekonomické nástroje; vazba na jiné složkové směrnice Dopad: např. snížení emisí dioxinů, skleníkových plynů, obrácení pozornosti k využívání odpadů (důsledek zákazu ukládat některé odpady na skládku), první impulsy pro vznik trhu s odpady

Zátěž ŽP při odstraňování odpadů spotřeba energií a dalších materiálů (např. při stabilizaci odpadů před uložením na skládku), cílem je minimalizovat tyto nutné spotřeby (např. přistupovat k procesu úpravy odpadů jako k výrobnímu procesu a použít metodiky čistší produkce) zábor půdy emise do ovzduší a vody

Směrnice k řízení vybraných odpadů Směrnice ES Směrnice k řízení vybraných odpadů směrnice o odpadním olejům směrnice k PCB/PCT směrnice k akumulátorům a bateriím Obsahují: požadavek na obsah nebezpečných látek, požadavek na design (např. snadnou vyjímatelnost baterií z přístrojů), označování výrobků, „stát zajistí“ sběrné sítě a sítě recyklačních zařízení

Zátěž ŽP při využívání odpadů spotřeba energií a dalších materiálů (např. vody) vznik druhotných odpadů (odpady z úpravy odpadů), které jsou často koncentrátem nebezpečných látek, který může být využit nebo musí být odstraněn vysoké náklady na získání materiálů z výrobků po ukončení životnosti

Směrnice ES směrnice k obalům směrnice k vozidlům po ukončení životnosti směrnice k elektrickým a elektronickým zařízením (EEZ) a jejich odpadům (OEEZ) směrnice k obsahu nebezpečných látek v EEZ Obsahují: nástroje pro řízení materiálových toků, požadavek na ekodesign, přenesení odpovědnosti na výrobce, posun od produkce k produktu, doporučení zavádět EMS

Udržitelný rozvoj Nový přístup k odpadům: odpad je nedostatečně využitou surovinou, která vstoupila do výrobního nebo jiného procesu odpad je symptomem neefektivních vzorců spotřeby a výroby trend: hodnocení životního cyklu zdrojů

Životní cyklus výrobku Těžba surovin Výroba materiálů a energií Výroba Užití, údržba Opětovné využití součástí Recyklace materiálů Renovace výrobku Energie a materiály Odpady Vyřazení výrobku Recyklace a energetické využití

Dopady výrobku na životní prostředí Obecně: spotřeba neobnovitelných zdrojů energie - těžba ropy, zemního plynu, uhlí a jejich zpracování spotřeba neobnovitelných zdrojů materiálů - používání nerecyklovaných a nerecyklovatelných materiálů emise do vody, vzduchu a půdy - používání nebezpečných chemických látek v konstrukci výrobku, emise “skleníkových” plynů, acidifikace užívání půdy - nutnost rozšiřování kapacit skládek pro ukládání nevyužitelných materiálů výrobku po skončení jejich životnosti

Preventivní přístupy zavedení systému environmentálního managementu (EMS) podle normy ČSN EN ISO 14 001 nebo nařízení Rady ES k EMAS (změny rozhodovacích postupů vrcholového managementu a vytvoření podmínek pro další aktivity) přijetí opatření na místě vzniku odpadu ve výrobním procesu, službách a dalších činnostech (stanovení skutečných příčin vzniku odpadu; BAT technologie, čistší produkce, integrovaná prevence) předcházení vzniku odpadů v kterékoliv z etap životního cyklu výrobku (LCA, ekodesign)

Směrnice ES k ekodesignu energetických zařízení Podpora plnění Kyotského protokolu. Účelem je stanovit pravidla pro systematické snižování spotřeby energií. Design zařízení by měl splňovat kritéria, stanovená harmonizovanými normami. Z nich budou vyplývat i požadavky na volbu, zpracování a kombinace materiálů, a technologické postupy. Role mezinárodních norem (deklarace materiálového složení, informace o environmentálních dopadech atd.

Návrh směrnice o odpadech zavedení environmentálního cíle (snižování dopadu vzniku odpadů a nakládání s nimi na životní prostředí, a to po celou dobu životního cyklu výrobku; převzato ze strategie pro trvalé využití přír. zdrojů) přechod na postup více založený na normách (zavedení minimálních norem, jasných definic využití odpadů a kritérii odstraňování odpadů) zjednodušení platného právního rámce (zrušení některých směrnic, provázání s jinými směrnicemi a v odůvodněných případech změna hierarchie, např. u olejů, které po regeneraci nesplňují požadavky na výrobek)

Návrh směrnice o odpadech stanovení kritérií, kdy odpad přestává být odpadem; stanovení kritérií u konkrétních toků odpadů zajistí, aby recyklované materiály neškodily životnímu prostředí, a povede ke snížení administrativního zatížení subjektů, které produkují recyklovaný materiál odpovídající těmto kritériím druhotné produkty, materiály a látky; Komise zhodnotí, zda a) změna klasifikace nepovede k celkovým nepříznivým environmentálním dopadům b) existuje trh pro takové druhotné produkty, materiály nebo látky.

Změna přístupu ODPAD Z VÝROBY ODPAD VÝROBKU NAKLÁDÁNÍ S VÝROBKEM PO UKONČENÍ ŽIVOTNOSTI ŽIVOTNÍ CYKLUS VÝROBKU UDRŽITELNÉ VYUŽÍVÁNÍ ZDROJŮ

Směrnice ES Integrovaný přístup Směrnice Rady 96/61/ES o integrované prevenci a omezování znečištění (IPPC) Obsahuje: integrované hodnocení dopadu činností na životní prostředí omezuje přenos znečištění z jedné složky životního prostředí do druhé posuzuje spotřebu surovin a energií a množství odpadů vztažené na výrobek/výrobu sleduje spotřebu odpadů ve výrobních procesech a její dopad

Směrnice 96/61/ES k integrované prevenci v srpnu 2005 byl schválen BREF pro průmysl úpravy odpadů (Reference Document on BAT for the Waste Treatment Industries) pod její účinnost spadají vybrané skládky a spalovny

www.cir.cz Doporučený zdroj informací k prevenci vzniku odpadů, ekodesignu a integrované prevenci: www.cir.cz