Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, 2014. © Copyright Veřejný ochránce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nové pohledy na péči o dítě a rodinu v Dětském centru Čtyřlístek
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Kateřina Valachová Kancelář veřejného ochránce práv
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Reforma systému péče o ohrožené děti a služby pro rodinu
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Sociální důvody jako důvod pro umístění dětí do institucí?
MÉĎA – MINI ŠKOLKA NEMOCNICE TGM HODONÍN,p.o.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Aktuální problémy vězeňství, Brno, 8. listopadu 2012 Petra Zdražilová, Kancelář veřejného ochránce práv.
Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním.
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Sociální patologie SCPT SCPA
Výchovně léčebná péče Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin
Dětské centrum Brno příspěvková organizace Hlinky 132/136 Brno Voroněžská 5 Brno
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Děti starší 18 let ve školském zařízení – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Bystřice nad Pernštejnem, 30.října 2012.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Financování regionálního školství
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
1 Asistent pedagoga pro děti, žáky a studenty se sociálním znevýhodněním Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Ústavní péče o děti. pokud se rodiče neumí, nechtějí či nemohou postarat z důvodů na straně dítěte (postižení, chování) dnes je snaha nechat dítě v rodině,
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
Inkluzivní vzdělávání a podpora dětí a žáků ohrožených školním neúspěchem.
Deinstitucionalizace ústavní péče očima ochránce 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora.
OB 21 – OBN NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE. ÚKOL ● ZKUSTE VLASTNÍMI SLOVY VYSVĚTLIT POJEM NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Současnost ÚSTAVNÍ VÝCHOVY V ČESKÉ REPUBLICE
Informace MPSV ČR k postupu orgánu sociálně-právní ochrany dětí v případech záškoláctví (Č.j. 2014/ ze dne 14.března 2014)
9. Tvorba individuálního plánu
Intervence u dětí v riziku PCH, dětí s PCH - ústavní a ochranná výchova (ÚV, OV) Věra Linhartová, jaro 2012.
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Novela zákona o místních poplatcích
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
9. Tvorba individuálního plánu
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů
Obor zdravotních služeb MZ
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Novinky v předškolním vzdělávání
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce práv, 2013

Zkušenosti ochránce Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce práv, 2013 Děti s PAS v institucích Právo na přístup ke vzdělání Děti s PAS v rodinách

Překážky v naplňování práv dětí s PAS a jejich rodin Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce práv, 2013 Nedostatečná podpora rodin dětí s PAS, pokud dítě v rodině vyrůstá (obdobně i v případě dětí s těžkým postižením) Nedostatečná péče a podpora dětí s PAS v institucích: návštěvy v DOZP (2009), návštěvy dětských psychiatrických nemocnic (2013), návštěvy školských zařízení (2012) Neochota/neodbornost/neznalost při zajištění přístupu dětí s PAS ke vzdělání (asistenti pedagoga)

Doporučení ochránce Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce práv, 2013 Síť sociálních služeb pro podporu rodin a síť sociálních služeb pro děti s PAS vyrůstajících v institucích → samosprávy jsou odpovědné za dostupnost sociálních služeb Profesionální péče pro děti v institucích: rediagnostika, vzdělání a kontinuální podpora personálu, zvýšení nebo restrukturalizace pracovníků v přímé péči, zajištění odpovídajících materiálních podmínek (prostředí)

Přístup ke vzdělání Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce práv, 2013 Povinnost školní docházky ukládá stát, a proto nese odpovědnost za zajištění základních podmínek pro vzdělávání (včetně podmínek legislativních) a za zajištění plnění této povinnosti. Stát se této odpovědnosti nezbavuje tím, že úkoly související s regionálními potřebami občanů na úseku školství plní jednotlivé obce v samostatné působnosti. Pominou-li důvody umístění nezletilého dítěte do ústavní nebo ochranné výchovy a tato trvá pouze z důvodu neexistence spádové školy podle jeho místa trvalého pobytu, porušuje stát právo dítěte na rodinný a soukromý život. Ústavní výchova je prostředkem ultima ratio, a jejím využitím nelze legitimně odepřít zajištění podmínek pro plnění povinnosti školní docházky. Pokud ředitel základní školy opomene v přiměřeném časovém horizontu zřídit žákovi asistenta pedagoga nebo nerespektuje jiná doporučení školského poradenského zařízení, která jsou mu známa, dopouští se tím nepřímé diskriminace z důvodu zdravotního postižení (§ 3 odst. 2 antidiskriminačního zákona).

Děkuji za pozornost Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce práv, 2013