Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů"— Transkript prezentace:

1 Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů
Michaela Pažoutová

2 Kapacity základních škol na Praze západ

3 Stanovisko MŠMT Praha, 17. ledna MŠMT je obeznámeno se situací v některých lokalitách, kde kapacity základních škol nedostačují ani k přijetí dětí ze školského obvodu. MŠMT zdůrazňuje, že podle § 178 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, je povinností obce zajistit podmínky pro plnění povinné školní docházky všem svým občanům. Obec proto nemůže přijímat pasivně fakt, že její škola nemá dostatečnou kapacitu. Úkolem obce vždy bylo předvídat vývoj počtu svých obyvatel a rozvíjet vzdělávací infrastrukturu v souladu s rozvojem území.

4 Stanovisko MŠMT MŠMT je v této záležitosti připraveno vyjít zřizovatelům operativně vstříc a velmi pružně reagovat na akutní požadavky k rozšíření rejstříkové kapacity ZŠ. MŠMT je připraveno projednat všechny tyto žádosti v mimořádném termínu. Všichni žáci ze společného školského obvodu mají nárok na přednostní přijetí k základnímu vzdělávání před ostatními žáky. V § 36 odst. 7 školského zákona se ukládá řediteli školy přijmout přednostně žáky s místem trvalého pobytu ve školském obvodu, a to do výše povoleného počtu žáků uvedené ve školském rejstříku. Pokud se k zápisu přihlásí všechny děti ze spádového obvodu a tedy všem žádostem „spádových“ dětí bude vyhověno, lze „nespádové“ děti nepřijmout z důvodu naplnění „kapacity otevíraných tříd“.

5

6 Nekoncepční řešení situace
KÚ a MŠMT - nedostatečná spolupráce a kooperace ve vztahu k přijímání dětí a žáků do MŠ a ZŠ Nejednotný přístup k přijímání dětí a žáků do MŠ a ZŠ- nutno sjednotit MŠMT chce do tří let nařídit zřizovatelům povinnost přijímat všechny 3.leté děti do MŠ. Poskytne zřizovatelům účelové prostředky navíc ? Je nutné rozlišovat kapacitu školy a kapacitu otevíraných tříd Přemýšlet o zavedení zápisových lístků na ZŠ Nenutit školy do přijímání dětí nespádových na úkor spádových v dalším školním roce

7

8

9

10

11 Kapacity mateřských škol na Praze západ

12

13 Zápis na mnoha MŠ ještě neproběhl.

14 Nedostatek kvalifikovaných pedagogů

15

16 Děkuji za pozornost :-)
Michaela Pažoutová


Stáhnout ppt "Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ, nedostatek pedagogů"

Podobné prezentace


Reklamy Google