Metodika posuzování veřejné podpory IV. Regionální sympozium 25. dubna 2007 Hodonín.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAK VYTVOŘIT ŽÁDOST O DOTACI V PROJEKTU
Advertisements

Národní program udržitelnosti I
Současný systém podpory
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
VEŘEJNÁ PODPORA CO LZE A CO NELZE hledání optimálních možností financování zdravotnictví Praha, 24. dubna 2008.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 13. května 2013.
Českomoravská záruční a rozvojová banka a evropské peníze.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 12. května 2014.
Pojem „veřejná podpora“
Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice
Regionální veřejná podpora Nařízení Komise 1628/2006 ze dne 24. Října další z tzv. blokových výjimek -podle tohoto nařízení lze postupovat od
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Téma : Veřejná podpora Veřejná podpora - 1. část Ing. Ondřej Miffek Zlín,
Veřejné podniky a státní monopoly
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Program rozvoje venkova ČR OSA III
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Vodohospodářská zařízení Šumperk, a.s.
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Okamžik poskytnutí podpory malého rozsahu
Poslední trendy a vývoje soutěžního práva Ještě jedna novela OHS Michal Petr Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 11. listopadu 2008, Brno.
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Praktický postup přípravy projektů Internetizace knihoven na krajích Michal Šperling Euredis, a. s. Dne:
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Elektronická publikace
rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
METODIKA - VÝKLAD MPSV pro poskytování dotací ze státního rozpočtu nestátním neziskovým subjektům v oblasti podpory rodiny pro rok 2008 Mgr. Ivana Grosskopfová,
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Veřejná podpora a PROBLÉMY související
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Veřejná podpora ve výzvě č. B2 Praha
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Železniční doprava pro kraje Praha, 28. listopadu 2016
Veřejná podpora a podpora de minimis
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Metodika posuzování veřejné podpory IV. Regionální sympozium 25. dubna 2007 Hodonín

Pojem veřejné podpory, čl. 87 Smlouvy o založení ES Pojem veřejné podpory, čl. 87 Smlouvy o založení ES Současná právní úprava a často používaná pravidla Současná právní úprava a často používaná pravidla Často kladené dotazy Často kladené dotazy Obsah prezentace

o Článek 87 až 89 Smlouvy o založení Evropských společenství o Sekundární legislativa ES, rozhodnutí EK a ESD o Evropská dohoda - sdělení MZV 7/1995 Sb. o Zákon o veřejné podpoře č. 59/2000 Sb., v platném znění o Zákon č. 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje o Vyhláška č. 207/2005 Sb., o formě a obsahu plnění informační povinnosti k poskytnuté veřejné podpoře Regulace veřejné podpory

 Podpory poskytované v jakékoliv formě státy nebo ze státních prostředků, které narušují nebo hrozí narušit soutěž tím, že zvýhodňují určité podnikání nebo určitá odvětví výroby, jsou, pokud ovlivňují obchod mezi členskými státy, neslučitelné se společným trhem. Článek 87(1) Smlouvy o založení ES

Veřejná podpora - je poskytována ze státních prostředků, - narušuje nebo hrozí narušením hospodářské soutěže, - zvýhodňuje určité podnikání nebo odvětví výroby, - ovlivňuje obchod mezi členskými státy. Pozn. Všechny body musí být splněny kumulativně, pak je taková podpora zakázána, pokud není povolena výjimka! Čtyři znaky veřejné podpory

o o Granty (na investice etc.) – (730/79 Phillip Morris), o o Podpory na krytí provozních ztrát - (305/89 Alfa Romeo), o o Zvýhodněné půjčky (úroky) (323/82 Intermills) o o Záruky o o Selektivní odpouštění veřejných plateb (odvodů za sociální zabezpečení) (C-75/97 Komise v. Belgie), o o navýšení základního kapitálu (private market investor) – 234/84 o o zvýhodněný prodej majetku státu a další… Formy veřejné podpory

Zákon č. 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje o Role Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže - centrální koordinační, poradenský, konzultační a monitorující orgán v oblasti veřejné podpory - stanoviska ke slučitelnosti veřejné podpory - monitoring poskytované podpory - vytváření metodiky pro veřejné podpory o Povinnosti Úřadu v oblasti veřejné podpory - kontrola rozhodnutí Úřadu - vypracovávání výroční zprávy - poradenství v oblasti veřejných podpor - zastupování státu při konzultacích - podpora při vypracovávání notifikací k Evropské komisi Právní úprava veřejné podpory v České republice

o Do 30. dubna za poskytnuté veřejné podpory v předcházejícím kalendářním roce. o V rozsahu vyhlášky č. 207/2005 Sb., o plnění informační povinnosti (§ 5 z. č. 215/2004) o Elektronickou formou (dle formátu uvedeného na s elektronickým podpisem. o De-minimis informační povinnosti nepodléhá! Informační povinnost poskytovatelů

o Nařízení Komise (ES) č. 1998/2006, o podpoře de minimis o Nařízení Komise (ES) č. 1628/2006, o regionální investiční podpoře o Nařízení Komise (ES) č. 68/2001, o podpoře vzdělávání o Nařízení Komise (ES) č. 70/2001, o malých a středních podnikatelů včetně novelizace Nařízením Komise (ES) č. 364/2004 o Regionální pravidla (Úřední věstník C 54, , strany 13-45) Jaké předpisy do své knihovny?

o Kdo to vymyslel a proč to všechno...? Časté dotazy k veřejné podpoře

Mapa regionální podpory na období Rozhodnutí EK N 510/2006 ze dne

Jak postupovat při poskytnutí podpory de minimis? 1. Ověření u příjemce, zda obdržel v aktuálním a za předešlé 2 fiskální roky podporu de minimis 2. Nově jaké veřejné podpory obdržel na podporovaný projekt (vhodné náklady) 3. Uvedení ve „smlouvě o dotaci“, že se jedná o de minimis podporu (př. NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 1998/2006 ze dne 15. prosince 2006 o použití článků 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis publikované v Úředním věstníku Evropské unie pod číslem L 379/5 dne ) 4. Vedení poskytnutých podpor po dobu 10 let od ukončení programu Časté dotazy k veřejné podpoře

Podnik - podnikatel Za podnik se pro účely veřejné podpory považuje jakýkoli subjekt, který vyvíjí ekonomickou činnost, a to bez ohledu na právní formu, vlastnickou strukturu, způsob financování, příp. neziskový charakter daného subjektu. Ekonomickou činností se přitom rozumí nabízení zboží a/nebo služeb na trhu. Právní forma žadatele tudíž není podstatná z hlediska sledování přítomnosti veřejné podpory. Pokud je příjemcem nezisková organizace či občanské sdružení a tyto provozují rovněž ekonomickou činnost, nelze vyloučit účinek podpory pro tuto část činnosti a taková podpora tedy podléhá příslušným předpisům v oblasti veřejné podpory. Časté dotazy k veřejné podpoře

Zahájení práce na projektu: o zahájení stavebních prací nebo o první závazný příslib objednávky zařízení. Nevztahuje se však na studie proveditelnosti či geologické práce. Časté dotazy k veřejné podpoře

1. Město / obec pronajme nemovitost za zvýhodněnou cenu. 2. Podpora základní dopravní obslužnosti ve městě / obci. 3. Budování / rekonstrukce infrastruktury města (cesty, osvětlení, hotel) 4. Dotace na vybudování s provozování internetového připojení. 5. Další příklady… Časté dotazy k veřejné podpoře Obsahuje projekt veřejnou podporu?

o o Dokončení předpisů týkajících se životního prostředí (přestože současné přepisy jsou platné do roku 2008, připravuje se na druhou polovinu roku 2007 vydání předpisů nových) o o Předpis týkající se referenční sazby o o Revize stávajících Nařízení pro MSP, školení a nezaměstnanost o o Super bloková výjimka (druhá polovina roku 2007) zahrnující mimo již stávající oblasti i záruky, podpory na kulturu a podpory sociální povahy. Časté dotazy k veřejné podpoře Časté dotazy k veřejné podpoře Předpisy pro rok 2007

o Co je to veřejná podpora...? ;-) Kontakty: Na závěr nejčastější dotaz