Hana Peroutková Společný seminář TC AV ČR a ČSÚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Současný systém podpory
Demonetizace zlata (AF.11)
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X POSKYTNUTÍ A AKTIVACE ZÁRUK ZA PŮJČKY I/37.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/15 Téma D8 Klasifikace finančních položek.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/6 Téma C10 Centrální banka – alokace produkce.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/4 Téma C27 FISIM mezi rezidenty a nerezidenty.
Krizový stav čerpání evropských fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV http://
MSP v české ekonomice a dotační podpora z EU a státních prostředků.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Energetické využití odpadů v ČR z pohledu chemického inženýrství Jiří Drahoš předseda Akademie věd ČR předseda České společnosti chemického inženýrství.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Inovační aktivity podniků v letech 2008–2010
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz1/X Petra Kuncová OTEVŘENÁ STATISTICKÁ DATA.
Věda v Olomouci III. Agentura CzechInvest Lenka Gondová Olomouc
Podpora podnikání a investic a EU v následujícím období Ing. Ondřej Votruba | ředitel Divize Investic Brno, 24. duben 2013.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
NÁVRH NOVELY ZÁKONA O INVESTIČNÍCH POBÍDKÁCH © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů 1 OPERAČNÍ PROGRAM ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ MPSV - Odbor řízení pomoci z ESF Konference k ESF – Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
VĚDY, TECHNOLOGIÍ A INOVACÍ
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
Český statistický úřad | Na padesátém 81, Praha 10 | czso.cz 1 Iva Ritschelová Data územně samosprávných celků v agendách ČSÚ (výkaznictví, statistiky,
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
HDP= hrubý domácí produkt
12. února 2009, ČVUT Pravidla dofinancování projektů ze zdrojů MŠMT Kateřina Slavíková Technologické centrum AV ČR
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Financování ochrany životního prostředí Jana Soukopová.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
„Realistický pohled na stav veřejných financí“ Ministerstvo financí ČR Praha květen 2010 Jan Zikl.
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Ministerstvo financí České republiky Jednání pracovní komise k RUD 31. března 2016 Ministerstvo financí Březen 2016.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2015  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok Východiska pro sestavení návrhu rozpočtu JMK na rok 2016  Návrh zákona o státním rozpočtu České republiky.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
Transkript prezentace:

PŘÍMÁ a NEPŘÍMÁ PODPORA VaV v PODNIKATELSKÉM SEKTORU z VEŘEJNÝCH ZDROJŮ Hana Peroutková Společný seminář TC AV ČR a ČSÚ Technologické centrum AV ČR, Praha 20. duben 2012

TEORETICKÁ VÝCHODISKA PRO VEŘEJNOU PODPORU VaV Veřejná podpora VaV je poskytována ve všech vyspělých státech. Ospravedlnění veřejné podpory spočívá v povaze VaV a jeho výstupů jako ekonomického statku: non-rival good (nedělitelný statek) – spotřeba jedním uživatelem nesnižuje úroveň spotřeby dalšího uživatele spillover effect – znalost má povahu pozitivní externality vysoká míra risku spojená s investicemi do VaV Bez vládních zásahů by došlo k podfinancování VaV, neboť firmy nemají zajištěný očekávaný výnos z investice. 2 druhy podpory VaV: Přímá podpora VaV – poskytnutí veřejných prostředků na určité výzkumné záměry či projekty Nepřímá podpora VaV – ve formě daňových pobídek a úlev, urychleného odpisování, zvýhodněných úvěrů, podpory rizikového kapitálu, apod.

Přímá veřejná podpora VaV V české republice Poskytována na základě zákona č. 130/2002 Sb., o podpoře VaV z veřejných prostředků Podpora základního, aplikovaného i experimentálního VaV Zaměřena na cíle a oblasti definované v Národní politice výzkumu, vývoje a inovací schválené vládou Druhy přímé podpory: podpora grantových a programových projektů podpora specifického výzkumu na VŠ podpora velkých infrastruktur podpora dlouhodobého koncepčního rozvoje výzkumných organizací podpora mezinárodní spolupráce ve VaV spolufinancování operačních programů v oblasti VaV Výhody přímé podpory VaV: podpora zaměřená na určité předem definované cíle, jejichž naplnění by mělo přinést nejvyšší společenské výnosy projekty by měly být předem prověřeny a v průběhu zpracování kontrolovány Nevýhody přímé podpory VaV: vysoké finanční náklady spojené s administrací žádostí, selekční procedurou a následnou kontrolou projektů

Údaje o Přímé veřejné podpoře VaV Existují 2 zdroje údajů o přímé veřejné podpoře VaV: ČSÚ – šetření o výzkumu a vývoji (VTR 5-01) – údaje od příjemců podpory Databáze RVVaI – státní rozpočtové výdaje a dotace na VaV (GBAORD) – údaje od poskytovatelů podpory Přímá veřejná podpora VaV v České republice Zdroj: ČSÚ, VTR 5-01 a GBAORD Příčiny odlišnosti údajů: odlišné zpravodajské jednotky odlišné zachycení finančních toků v účetnictví (rezervní fondy) údaje GBAORD zahrnují i veřejné prostředky vydané do zahraničí odlišné zachycení finanční prostředků na VaV ze Strukturálních fondů EU díky jejich přerozdělování tuzemskými řídícími orgány

nepřímá veřejná podpora VaV V české republice Uplatňováno v ČR od roku 2005 jako odečet od základu daně z příjmu ve výši 100 % výdajů na VaV v daném zdaňovacím období Upraveno § 34 odst. 4 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu a pokynem D-28 Ministerstva financí ČR Hlavní podmínky: výdaje k odečtu musí být evidovány odděleně odečet nelze uplatnit na služby a nehmotné výsledky VaV pořízené od jiných osob odečet nelze uplatnit na výdaje, na které byla i jen z části poskytnuta přímá podpora z veřejných zdrojů Výhody nepřímé podpory VaV: plošné využití bez narušení konkurenčního prostředí není zaměřena na určité oblasti, proto nedochází k rigidní tržní alokaci investic a firmy alokují své prostředky efektivněji administrativně a finančně méně náročná Nevýhody nepřímé podpory VaV: komplikovaná predikce očekávaných daňových příjmů složitější daňová legislativa

ÚDAJE O nepřímÉ veřejnÉ podpoŘE VaV Údaje o odčitatelné položce pochází z daňových přiznání, tj. administrativní údaje shromážděné Ministerstvem financí ČR od jednotlivých finančních úřadů Nepřímá podpora VaV = (suma odčitatelných položek) x (příslušná daňová sazba) Souhrn odečitatelných položek na VaV (mld. Kč) a daňová sazba v České republice Zdroj: Ministerstvo financí ČR a ČSÚ

SUBJEKTy S veřejnou PODPOROU VaV Přímá podpora VaV Nepřímá podpora VaV Zdroj: ČSÚ, VTR 5-01 Zdroj: Ministerstvo financí ČR a ČSÚ Přímou i nepřímou podporu VaV čerpalo v roce 2010 celkem 150 subjektů (tj. 7 % subjektů provádějících VaV v podnikatelském sektoru). V roce 2010 získalo celkově přímou či nepřímou veřejnou podporu na VaV 1 579 subjektů podnikatelského sektoru (tj. 74 % subjektů provádějících VaV v podnikatelském sektoru). Mezi subjekty s přímou i nepřímou veřejnou podporou VaV početně dominovaly především soukromé domácí podniky, malé podniky a podniky ze zpracovatelského průmyslu. U přímé podpory VaV navíc bylo početně nejvíce podniků s podporou v rozmezí 1-4,9 mil. Kč (411 subjektů, 40 %) a u nepřímé podpory subjektů s nepřímou podporou VaV menší než 1 mil. Kč (563 subjektů, 76 %).

Veřejná PODPORa VaV Přímá podpora VaV Nepřímá podpora VaV Zdroj: Ministerstvo financí ČR a ČSÚ Zdroj: ČSÚ, VTR 5-01 Celkem činila přímá i nepřímá podpora VaV v podnikatelském sektoru v roce 2010 6 mld. Kč, což znamenalo 0,5 % státního rozpočtu. Celková veřejná podpora VaV v podnikatelském sektoru rostla mezi roky 2005-2010 průměrným reálným meziročním tempem rovným 3,5 % (přímá 2,6 % a nepřímá 7,3 %). V roce 2010 klesla přímá podpora VaV reálně o 3 %, zatímco nepřímá podpora VaV vzrostla i přes další pokles daňové sazby reálně o 27 %.

VEŘEJNÁ PODPORA VaV Z VEŘEJNÝCH ZDROJŮ V PODNIKATELSKÉM SEKTORU JAKO PODÍL NA HDP, 2008 Zdroj: OECD

Přímá Veřejná PODPORa VaV V MEZINÁRODNÍM SROVNÁNÍ (2009) Jaká část z veřejných zdrojů byla alokována do podnikatelského sektoru? Jakou část tvořily veřejné zdroje na celkových výdajích na VaV v podnikatelském sektoru? Zdroj: OECD MSTI 2011-2

STRUKTURA VÝDAJŮ NA VaV V PODNIKATELSKÉM SEKTORU V ČESKÉ REPUBLICE V ROCE 2010 podle vlastnictví podniku podle velikosti podniku podle vybraných sekcí ekonomické činnosti Zdroj: Ministerstvo financí ČR a ČSÚ, VTR 5-01

Přímá podpora VaV (mil. Kč) Nepřímá podpora VaV (mil. Kč) PŘÍMÁ A NEPŘÍMÁ PODPORA VaV PODLE HLAVNÍCH EKONOMICKÝCH ČINNOSTÍ V ROCE 2010 Přímá podpora VaV (mil. Kč) Nepřímá podpora VaV (mil. Kč) Zdroj: ČSÚ, VTR 5-01 Zdroj: Ministerstvo financí ČR a ČSÚ

Kde naleznete další údaje? http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/statistika_vyzkumu_a_vyvoje

Děkuji za pozornost hana.peroutkova@czso.cz