TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Zákon o sociálních službách
Problémy menšinových skupin II
Osoby propuštěné z výkonu trestu a sociální pomoc poskytovaná veřejnou správou Mgr. Jiří Sejbal, Oddělení sociální prevence a pomoci , Odbor sociální.
Vymezení a pojetí sociální práce
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Terénní sociální práce
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Klíčová otázka č. 3 Prevence ztráty bydlení: základní teze Jan Milota 26. – 27. listopadu 2014.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
ohroženým domácím násilím
Datum: Zpracovali: Tomáš Hirt, Daniel Hůle, Ladislav Toušek Analýza potřebnosti služeb sociální prevence v Plzeňském kraji Zadavatel:
Metody sociální práce PhDr. Jana Novotná, Ph.D..
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Projekt „Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb“. Tyto materiály byly vytvořeny s podporou EU. Názory zde prezentované jsou plně v zodpovědnosti.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR Nízkoprahové programy „Nízkoprahové programy bezpečný přechod do dospělosti.“ Aktivity ČAS jsou podpořeny z ESF, státního rozpočtu ČR.
Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Mgr.Kateřina Dosoudilová, DiS.
Bc. Jan Milota, IQ Roma Servis Moravská zemská knihovna
Mgr. Štěpánka Vojtěchovská
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Ostrava Pilotní projekty v IOP „Integrovaný přístup k řešení romské problematiky v sociálně vyloučených lokalitách“
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Podpora integrace příslušníků sociálně vyloučených romských lokalit v Pardubickém kraji II Registrační číslo CZ.1.04./3.2.00/B
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Specifické metody SP LS 2014
Návrh legislativních změn v oblasti náhradní rodinné péče (výstupy projektu) PhDr. Miloslav Macela Praha, 16. června 2015.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
ZAŘÍZENÍ NZDM V ČR ČESKÁ ASOCIACE STREETWORK sdružující nízkoprahové sociální služby NZDM a terénní prace s mládež: formy možné spolupráce s drogovými.
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Platforma pro sociální bydlení: Prevence ztráty bydlení a potřeby lidí bez domova 27. leden 2015 Jan Milota.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Odbor sociální péče Magistrátu města Brna Helena Krištofová
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Kvalita v sociálních službách jako proces
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Společenská odpovědnost a školy
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Terénní programy.
Sociální šetření a legislativa
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Revize standardů a inspekcí
Transkript prezentace:

TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY „Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček“ TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE A SPECIFICKÉ NÁROKY NA PRACOVNÍKY OP RLZ - Integrace specifických skupin obyvatelstva ohrožených sociální exkluzí Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

(International Federation of Social Workers). SOCIÁLNÍ PRÁCE „Sociální práce podporuje sociální změnu, řešení problémů v mezilidských vztazích a posílení a osvobození lidí za účelem naplnění jejich osobního blaha. Užívá teorií lidského chování a sociálních systémů. Sociální práce zasahuje tam, kde se lidé dostávají do kontaktu se svým prostředím. Pro sociální práci jsou klíčové principy lidských práv a společenské spravedlnosti“ (International Federation of Social Workers). Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

SOCIÁLNÍ SLUŽBA je činnost nebo soubor činností vymezených v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, zajišťujících pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo prevence sociálního vyloučení. Sociální práci nelze na sociální službu redukovat, resp. nelze ji popsat jen v pojmech činnosti nebo aktivity, byť legislativně ukotvené. Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

Terénní služba je jednou z forem sociální služby, která je poskytována v přirozeném prostředí (§33) – tj. rodina a sociální vazby k osobám blízkým, domácnost osoby a sociální vazby k dalším osobám, se kterými sdílí domácnost a místa, kde osoby pracují, vzdělávají se a realizují běžné sociální aktivity (§3). „terénnost" vyjadřuje, kde je sociální práce/služba vykonávána/ poskytována a není specifickou jednotnou metodou či úrovní sociální práce/sociální služby, i když vyvolává určité typické situace. Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

CÍLE terénní sociální práce Prevence sociálního vyloučení a jeho prohlubování Prevence sociálně rizikových jevů Sociální začleňování Mírnění negativních důsledků a rizik životních situací klientů, včetně jejich dopadu na společnost Zmírňování nerovností, včetně nerovného přístupu ke službám, vzdělávání, bydlení atp. Pomoc klientům získávat/znovu nabývat sociální kompetence Předávání informací Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

Sociální práce a sociální služba: - sociální práce si klade otázku, kdo definuje situaci jako problém a určité jednání jako pomoc, připouští, že některé intervence tedy mohou být nevyžádané a obvykle tematizují tyto skutečnosti v pojmech pomoc a kontrola nebo dobrovolný a nedobrovolný klient. - sociální služby se zejm. prostřednictvím standardů kvality orientují na aktivity vyžádané a tedy nepočítají s tím, že by zadání mohlo vycházet od někoho jiného, než od uživatele. Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

Cíl služeb sociální Uživatel : prevence (§53): osoba, která vede rizikový způsob života nebo je tímto způsobem života ohrožena Cíl služeb sociální prevence (§53): napomáhat osobám k překonání nepříznivé sociální situace a chránit společnost před vznikem a šířením nežádoucích společenských jevů Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

Terénní pracovník/ terénní sociální pracovník je pod tlakem více zadání či očekávání, z nichž některá mohou být protichůdná je konfrontován s životní situací klienta přímo v jeho prostředí zvládá zvýšené nároky na udržení hranic pomáhajícího vztahu - - čelí vyššímu riziku úrazu, nákazy, napadení Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

Metodická příručka pro výkon terénní sociální práce VEŘEJNÁ ZAKÁZKA MPSV: říjen 2006 – duben 2007 Realizátor: Ostravská univerzita, katedra sociální práce ZSF Pracovní skupina: Krajské úřady Olomouc a Zlín, Člověk v tísni, společnost při České televizi, o.p.s. Praha, Podané ruce Brno, SM a ÚMOb Ostrava, IQ Roma servis Brno,Vzájemné soužití o.s. Ostrava a Ostravská univerzita Spolupráce: Česká asociace streetwork, Horizonty o.s. Brno, Armáda Spásy, Rozkoš bez rizika a další. Cíl: vytvořit jednotnou obecnou metodiku pro výkon terénní sociální práce, vykonávané na úrovni obcí i neziskových organizací a dalších poskytovatelů sociálních služeb, včetně pracovní náplně terénního sociálního pracovníka. Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

protichůdná zadání či očekávání týmové řešení dilematických otázek, metodické vedení, supervize, vzdělávání, Standardy kvality, konfrontace s životní situací klienta v prostředí psychohygiena, supervize, opatření proti vyhoření,vzdělávání, zvýšené nároky na udržení hranic sebezkušenost, supervize, vzdělávání, zvýšené riziko úrazu, nákazy, napadení bezpečnost práce, manuál řešení krizových situací, metodické vedení, vzdělávání. Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

Možnosti poskytování profesionální podpory na straně zaměstnavatele: fyzické pracovní podmínky metodické vedení mentorink a koučink supervize defusing, debriefing, krizová intervence adaptační provázení (o)hodnocení pracovníků vzdělávání Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček

DĚKUJEME ZA POZORNOST Podpora vytváření systému terénní sociální práce – vytvoření metodických příruček