ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích Karboxylové kyseliny ZŠ Vl. Menšíka v Ivančicích
Co budu na konci hodiny znát? Poznám základní fyzikální a chemické vlastnosti karboxylových kyselin a jejich využití
Opakování vědomostí Navrhni strukturní vzorce hydroxyderivátů odvozených od pentanu, hexanu a heptanu. Kolik různých derivátů může existovat? Pozn.: Na každém atomu uhlíku může být nejvýše jedna hydroxyskupina.
Karboxylové kyseliny Neutralizace: CH3-COOH + NaOH → CH3 -COONa + H2O Karboxylové kyseliny jsou organické látky odvozené od uhlovodíků. Mají v molekule alespoň jednu skupinu –COOH, která ve vodě odštěpuje vodíkový kation a chová se tak stejně jako anorganické kyseliny. Neutralizace: CH3-COOH + NaOH → CH3 -COONa + H2O
Vznik Karboxylové kyseliny vznikají z uhlovodíků postupnou oxidací přes alkohol a aldehyd: +1/2 O2 +1/2 O2 +1/2 O2 CH3-CH3 → CH3-CH2-OH → CH3-CH=O → CH3-COOH - H2O
Důležité karboxylové kyseliny: Kyselina octová: Je známa lidem již od starověku. Ocet je 8% roztok kys. octové. Slouží k ochucování potravin, ke konzervaci (2-3% roztok zabíjí bakterie), k výrobě dalších látek. Kyselina mravenčí: Je složkou mravenčího jedu, používá se ke konzervaci potravin a výrobě dalších látek.
V přírodě se vyskytuje v rostlinách (šťovík, rebarbora…) Kyselina šťavelová Je jedovatá, s vápníkem vytváří nerozpustné soli, které se mohou hromadit v ledvinách ve formě ledvinových kamenů. V přírodě se vyskytuje v rostlinách (šťovík, rebarbora…) Kyselina acetylsalicilová (ACYLPYRIN) Známé léčivo. Kyselina mléčná Vzniká kvašením cukru kulturou mléčných bakterií nebo při kysání mléka.