ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Podpora učňovského školství v Olomouckém kraji
Kvalita v dalším vzdělávání Hodnocení kvality dalšího vzdělávání v rámci sítě místních center celoživotního vzdělávání.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
KONCEPCE NÁSTAVBOVÉHO STUDIA porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 17. prosince 2008.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Začlenění a úloha UNIV 2 ve struktuře regionální odborné školy technického zaměření Ing. Vladimír KEBERT, CSc Ředitel SOŠ a SOU Hořovice.
REFORMA SYSTÉMU FINANCOVÁNÍ REGIONÁLNÍHO ŠKOLSTVÍ
PREZENTACE ODBORU ŠKOLSTVÍ KRAJSKÉHO ÚŘADU KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE
základního vzdělávání s ohledem na rovný přístup ke vzdělávání
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
OBCHODNÍ AKADEMIE A OBCHODNÍ AKADEMIE PRO ZRAKOVĚ POSTIŽENOU MLÁDEŽ, OPAVA, HANY KVAPILOVÉ 20 Kontakty: Tel.: Fax:
LEDNICE 28. – 29. BŘEZEN 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 9. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
Středočeský kraj Česká republika
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Mgr. Josef Slovák člen Rady Zlínského kraje pro oblast školství, mládeže a sportu Celoživotní učení – Kroměříž 2010 Systémové aktivity Zlínského kraje.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Univerzita Karlova v Praze PEDAGOGICKÁ FAKULTA Středisko vzdělávací politiky Malátova 17, Praha 5 Tel.:
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekt je spolufinancován ESF a SR ČR VZDĚLÁVACÍ, PORADENSKÉ A RELAXAČNÍ CENTRUM PRO ZDRAVOTNĚ ZNEVÝHODNĚNÉ OSOBY A JEJICH RODINY V LIBERECKÉM KRAJI OBCHODNÍ.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Proměna škol v Centra celoživotního učení KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 11. listopadu 2011.
Odborné školství a další vzdělávání v Libereckém kraji KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE – LIBERECKÝ KRAJ 10. listopadu 2011.
Vývoj vzdělávání a školství v krajích ČR Problémy a perspektivy středního školství Jan Kovařovic Seminář k projektu ESF Kvalita II Praha a Brno, 15. a.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Výsledky přijímacího řízení ve školním roce 2011/2012 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
PŘÍSTUP K VLASTNÍMU HODNOCENÍ ZE STRANY ZŘIZOVATELE ŠKOLY konference projektu „Cesta ke kvalitě“ 4. listopadu 2009 Hotel v Klášterní.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
ROZVOJ DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ VE ŠKOLÁCH ZLÍNSKÉHO KRAJE
UNIV 2 KRAJE středních škol Karlovarský kraj Střední odborná škola logistická a SOU Karlovy Vary - Dalovice PaedDr. Vladimíra Štrynclová - ředitelka.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Ústí nad Labem Současnost a budoucnost dalšího vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Školy a školská zařízení v Pardubickém kraji
Integrovaný regionální operační program
místo konání: Krajský úřad Libereckého kraje
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Podpora škol v rámci realizace dalšího vzdělávání v JMK
Bc. Magdalena Zábranská
Problémy a perspektivy středního školství
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
kulatý stůl 19. července 2011, C081, od hod
Aktuální informace k síti škol a školských zařízení v MSK
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

ODBORNÉ ŠKOLSTVÍ A DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI KRAJSKÁ KONFERENCE UNIV 2 KRAJE KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ

Strategické dokumenty Strategie lidských zdrojů pro ČR 2003 Program realizace strategie rozvoje lidských zdrojů pro ČR 2005 cíl: nastolit celoživotní vzdělávání jako běžnou praxi Strategie rozvoje lidských zdrojů v Královéhradeckém kraji 2007 -2015 prioritní osa 1: rozvoj vzdělanosti obyvatelstva cíl: rozvíjet celoživotní učení a adaptaci na měnící se dynamiku trhu práce - pružné vytváření možností rekvalifikace a celoživotního učení - podpora vzniku a rozvoje center celoživotního učení Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ČR (2011 -2015) Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v Královéhradeckém kraji 2012 - 2016

Dlouhodobý záměr vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy v Královéhradeckém kraji Analýza vzdělávací soustavy v kraji Priority rozvoje pro jednotlivé oblasti vzdělávání Požadavky trhu práce Demografický vývoj Co bude kraj v oblasti vzdělávání podporovat Kritéria pro optimalizaci středních škol Postup kraje k financování škol a školských zařízení

Hlavní cíle a priority DZ optimalizace sítě škol (snižovat počet příspěvkových organizací, které zřizuje kraj), oborové struktury a kapacity oborů vzdělávání optimálně nastavit poměry přijímaných žáků do 1.ročníku SŠ (30% učební obory, 70% maturitní obory – z toho do 25% všeobecné maturitní vzdělávání) podporovat technické vzdělávání (stipendia žáků vybraných technických, centra odborného vzdělávání) konat přijímací zkoušku ve všech maturitních oborech denního studia podporovat začleňování dětí, žáků a studentů s postižením do „běžného proudu“

podporovat další vzdělávání na středních školách, které mají vhodné personální a odborné podmínky podporovat rozvoj nabídky dalšího vzdělávání v rámci celoživotního učení na středních školách podporovat další rozvoj center odborného vzdělávání pro jednotlivá odvětví podporovat činnost středních škol jako autorizovaných osob podle z. č. 179/2006 Sb. podpořit rozvoj nabídky dalšího vzdělávání pro „dospělou populaci“ kraje rozvíjením výsledků projektu UNIV 2 KRAJE a podpora projektu UNIV 3

KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ zřizuje 91 právnických osob, které vykonávají činnost škol a školských zařízení 8 vyšších odborných škol, 28 domovů mládeže 62 středních škol, 8 dětských domovů 24 základních škol, 1 pedagogicko-psychologická poradna 10 zařízení pro předškolní vzdělávání 4 speciálně pedagogická centra 1 jazyková škola 44 školních jídelen 19 školních družin 9 výdejen školních jídelen 2 školní kluby 1 školní hospodářství 1 školské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků 1 školní polesí 1 plavecká škola 6 internátů

1. Demografický vývoj a jeho negativní dopady na střední školství v Královéhradeckém kraji Žáci vstupující ve šk. roce 2012/2013 do prvních ročníků středních škol

Celkový počet žáků ve středních školách v KHK v jednotlivých letech Zřizovatel 06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 Obec - 235 212* Soukromá, právnická osoba 3137 3412 3621 3657 3506 3046 2304* Církev 715 748 783 820 792 772 774* Kraj 26901 26884 26669 26333 25309 23860 24282* Celkem 30753 31044 31073 30810 29607 27913 27572* . 9. 2012

Počet nabízených míst na SŠ Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 (denní forma vzdělávání) Zřizovatel školy Typ studia Počet nabízených míst na SŠ Počet žáků 9. tříd ZŠ ve šk. roce 2010/2011 Královéhradecký kraj Gymnázium 4leté 570 Gymnázium víceleté 510 Obory ukončené MZ (M,L/0) 3969 Obory ukončené VL (E, H) 3699 Praktická škola (C) 103 Celkem bez nástaveb 8851 4195 Nástavba (L/5) 461 ostatní 1581   145 Od celkového počtu nabízených míst na SŠ je potřeba odečíst počet míst na víceletých gymnáziích, na které se nehlásí žáci z devátých ročníků. Celkem v KHK bylo pro 4195 žáků devátých ročníků ZŠ nabízeno 9807 volných míst na SŠ (8851+1581-510-115(=soukr. víc. gym)). Celkový počet žáků nově přijatých do prvních ročníků středních škol, denní formy vzdělávání bývá asi o 20% vyšší než je počet žáků devátých ročníků. (2011/2012 – 6221 nově přijatých žáků do denní formy – bez víceletých gymnázií)

Příležitosti v dalším vzdělávání možnost zvýšení zaměstnavatelnosti obyvatel rozšíření nabídky dalšího vzdělávání ve středních školách - nezbytný trend vývoje škol s ohledem na demografický vývoj - účast dospělých na dalším vzdělávání v ČR je 7,5% (EU 9,1%) /nabídka vzdělávání je vnímána jako dostatečná, ale nepřehledná; finanční a časová náročnost; nedostatečná motivace/ využití stávajících prostorových kapacit ve středních školách tvorba vzdělávacích programů ve spolupráci se sociálními partnery uplatnění pedagogů v roli lektorů dalšího vzdělávání využití zkušeností a dovedností získaných při vzdělávání dospělých v počátečním vzdělávání

Děkuji Vám za pozornost děd JUDr. Radmila Šulcová odbor školství Krajský úřad Královéhradeckého kraje Pivovarské náměstí 1245│500 03│Hradec Králové e-mail: rsulsova@kr-kralovehradecky.cz www.kr-kralovehradecky.cz