Seminář ČBA v PSP ČR„Cesty k omezení lichvy“ Praha, 10. listopadu 2009 Praha, 10. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB ČNB a ochrana.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.
Finanční vzdělávání jako důležitý prvek ochrany spotřebitele na finančním trhu Mgr. Klára Hájková náměstkyně ministra financí, sekce Finanční trh 31. března.
Finanční vzdělávání jako pilíř ochrany spotřebitele na finančním trhu Ing. Dušan Hradil sekce Finanční trh Ministerstvo financí ČR 27. listopadu 2009.
Komunitární program PROGRESS
ESSOX s.r.o Mgr. Lenka Červáková vedoucí oddělení právního a compliance a právního vymáhání ESSOX s.r.o., Senovážné náměstí 231/7,
ZADLUŽENOST OBYVATEL ČR a s ní spojené problémy
Zákon č. 255/2012 Sb., o kontrole (kontrolní řád)
Představení společnosti
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
„Finanční gramotnost jako nejlepší prevence předlužení občanů“ S ENÁT P ARLAMENTU Č ESKÉ REPUBLIKY 31. března 2009.
Obchodní společnosti.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Konference pojišťovacích makléřů 2011
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Etická výchova a Finanční gramotnost
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
Vzdělávání finanční gramotnosti dospělých
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání
Druhá mezinárodní konference k finanční gramotnosti Praha, 27. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB Finanční krize a finanční gramotnost.
Předpisy na ochranu spotřebitele Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Regulace distribuce v ČR
1 ČLFA se představuje ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  48 členů  cíle prosazovat prostředí vhodné pro finanční produkty (právní, ekonomické)
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Stipendijní informační portál - Business Strategie.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Poznatky z kontrol u makléřů prováděných Českou národní bankou AČPM Konference pojišťovacích makléřů 11. října 2011 Hynek Černý Odbor kontroly odborné.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Nové směry v úvěrovém pojištění EGAP Ing. Pavol Parízek.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Obsah smluv Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Proces slučování bankovních a nebankovních úvěrových registrů v České.
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Nominální a reálná úroková sazba
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
ZA ETICKÉ PŮJČKY Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Etické perspektivy 2) Sankční model - Proficredit 3) IPU - parametry 4) Souhrnný index 5) Výsledky 6)
1 Bankovní úvěrové analýzy Banky, úvěrové produkty Průběžný test 1 OtázkyJméno:……………………………………….Skupina:……………………………………. Datum:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
VZDĚLÁVÁNÍ VE FINANČNÍ GRAMOTNOSTI Lenka M. Maléřová.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
1 ČLFA  založena 1991 (ALS ČSFR, ALS ČR, ČLFA)  42 členů  cíle:  prosazuje prostředí vhodné pro rozvoj leasingu, úvěrů a factoringu  těžištěm je financování.
Kam s penězi, aby nezahálely
Bankovní a nebankovní půjčky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
DUM - Digitální Učební Materiál
Garantovaná úroková sazba 1,99 % p.a. na 5 i 8 let!
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Transkript prezentace:

Seminář ČBA v PSP ČR„Cesty k omezení lichvy“ Praha, 10. listopadu 2009 Praha, 10. listopadu 2009 Eva Zamrazilová členka bankovní rady ČNB ČNB a ochrana spotřebitele

Aktivity ČNB Únor 2008: ČNB pověřena ze zákona ochranou spotřebitele na finančním trhu – vznik „Samostatného odboru ochrany spotřebitele“ SAOOS Výkon dohledu nad Zákazem klamavých a agresivních obchodních praktik Zákazem diskriminace spotřebitele Plnění informačních povinností o cenách nabízených produktů Plněním informačních povinností při uzavírání smluv o poskytování finančních služeb na dálku Plněním informačních povinností při poskytování platebních služeb a elektronických platebních prostředků (dle nového zákona o platebním styku, od 11/2009)

Případy dle druhu stížnosti Náklady produktů Info o produktu Pojistné plněníDiskriminaceReklamace Agresivní praktiky Celkem v % Úvěrové instituce ,8 Obchodníci s CP ,0 Investiční spol., zprostředkovatelé ,8 Pojišťovny ,6 Pojišťovací zprostředkovatelé ,6 Jiné ,2 Celkem, v % 27,542,66,13,3 17,2100

…a dle výsledku šetření Návrh sankceNápravaNeoprávněné Pís. vysvětlení Celkem v % Úvěrové instituce ,8 Obchodníci s CP ,0 Investiční spol., zprostředkovatelé ,8 Pojišťovny ,6 Pojišťovací zprostředkovatelé ,6 Jiné ,2 Celkem, v % 5,2 10,1 22,6 49,1 Společný jmenovatel stížností: Celkově slabé povědomí o finančních produktech Slabé právní povědomí (závaznost smluv)… …ovšem složité smlouvy a všeobecné obchodní podmínky

Zadlužení českých domácností prozatím relativně nízké Nedílnou součástí ochrany spotřebitele by měla být podpora finanční, ekonomické a právní gramotnosti Nejlepší ochrana je prevence Prostor v ČR prozatím existuje, ale riziko do budoucna je vysoké

Rychlá změna spotřebitelského chování českých občanů Hypoteční úvěry má cca 10 – 15 % domácností Spotřebitelský úvěr přibližně čtvrtina domácností Krize v r dočasně? zpomalila růst hypoték, ale ne spotřebních úvěrů mld. Kč

Ochrana spotřebitele a boj s lichvou Příklad - nebankovní poskytovatel spotřebitelského úvěru Výše úvěru: 305 tis. Kč, jednorázová splatnost za 10 měsíců Výše úroku včetně poplatků: 19 tis. Kč, splatnost dtto RPSN : 7,5 p.a. Smluvní pokuty a ručení: Zajištění úvěru: převod vlastnického práva k bytu včetně podpisu exekutorského zápisu o dohodě o uznání dluhu s přímou vykonatelností (věřitel tedy ani nepotřeboval k získání bytu soudní exekuční titul) Smluvní pokuta: úroky z prodlení + jednorázová pokuta 90 tis. Kč splatná za 1. den prodlení Kč za každý další den prodlení + další jednorázová pokuta 90 tis. Kč splatná do 3 dnů poté co nebude splněna případná povinnost vyklidit byt. Způsob splácení nastaven automaticky na nutnost prodlení, součástí smlouvy potvrzení dobrovolnosti (nikoli pod nátlakem), přiměřenosti podmínek, souhlas s rozhodčí doložkou ….. 

Krize přinesla nové výzvy - i pro centrální banky a orgány dohledu Praktiky prodejců hypoték + následný proces sekuritizace ↓↑ Riskující –„finančně a právně negramotný“ spotřebitel Regulační, dohledové i protektivní aktivity na finančním trhu „top down“ je třeba doprovázet ↓↑ Zvýšením informovanosti populace „bottom up“ v oblasti ekonomické, finanční i právní Krize vznikla v relativně bezvýznamném segmentu substandardních hypoték Rozšířila se do celého finančního sektoru a reálné ekonomiky

Aktivity FG v zemi kolébky krize Leden 2008 : Prezident´s Council on Financial Literacy: „financial illiteracy“ označena za jednu z hlavních příčin krize 16 členů : státní orgány (vč. MF), regulatorní instituce, univerzity, neziskové i komerční instituce Koordinanční úloha pro již vzniklé i nové aktivity (nejen v oblasti školství) – překonat stávající roztříštěnost Testy finanční gramotnosti pro SŠ – ověření úrovně znalostí Výsledky vodítkem pro rozvoj aktivit, vítězové – ceny, stipendia Hlavní doporučení Rady: zavedení finančního vzdělávání (p ř edmět osobní finance) do výuky od počátku školní docházky, v souladu s osnovami matematiky a dalších p ř edmět ů ) Pro dospělou populaci: daňové úlevy firmám, které zaměstnancům poskytují školení v oblasti osobních financí

ČNB a finanční vzdělávání Srpen 2008: odkup a distribuce učebnic „Finanční a ekonomická gramotnost“ na všechny ZŠ a víceletá gymnázia (4200 kusů) Ve spolupráci s NIDV a KVIC pořádány semináře pro pedagogy Říjen 2009: Vznik Projekčního tým pro FG v ČNB – koordinace aktivit odborníků z různých útvarů Příprava edukativních webových stránek (video spoty, kvizy hry) Komunikace ke školám prostřednictvím expozice ČNB Finanční gramotnost bude ústředním tématem Dne otevřených dveří ČNB

A povzdech na závěr… Národní strategie finančního vzdělávání připravená MF 2006 bohužel nebyla schválena na vládní úrovni Strategie finančního vzdělávání tedy v zásadě dobrovolnou společnou aktivitou MF a MŠMT při zapojení dalších zainteresovaných subjektů Minimální cíl pro budoucí generaci: na úrovni základního školství by měla mládež získat „ekonomické, finanční i právním minimum“

Děkuji za pozornost!