Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s."— Transkript prezentace:

1 DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s.

2 Dochází k předlužení domácností

3  (a) Takový je (ekonomický) život. Určitá nejistota panuje vždy a všude. Jde o rovnovážný stav daného trhu.  neřešit

4 Dochází k předlužení domácností Úvěry domácnostem v selhání (tj. zpoždění splátek 3M a víc)

5 Dochází k předlužení domácností  (a) Takový je (ekonomický) život. Určitá nejistota panuje vždy a všude. Jde o rovnovážný stav daného trhu.  Neřešit.  (b) Snažme se zasáhnout.  Jaká řešení přicházejí v úvahu?

6 Boj proti předlužení domácností Opatření na trhu úvěrů pro domácnosti - na straně nabídky - na straně poptávky - mezi nabídkou a poptávkou

7 Boj proti předlužení domácností Opatření na straně nabídky: Přikažme úvěrovým institucím lépe komunikovat. - zákon 145/2010 o spotřebitelském úvěru: "Věřitel poskytne spotřebiteli v listinné podobě nebo na jiném trvalém nosiči dat informace uvedené v příloze č. 2 k tomuto zákonu. Učiní tak s dostatečným předstihem před uzavřením smlouvy (...). Všechny informace musí být stejně výrazné."

8 Boj proti předlužení domácností Opatření na straně nabídky: Zakažme úvěrovým institucím nabízet některé produkty. - zákaz RPSN nad určitý limit - zákaz hypoték v cizích měnách (Maďarsko)

9 Boj proti předlužení domácností Opatření na straně nabídky: Zesilme požadavky na úvěrové instituce. - zákon 145/2010 o spotřebitelském úvěru: "Věřitel před uzavřením smlouvy, ve které se sjednává spotřebitelský úvěr (...), je povinen s odbornou péčí posoudit schopnost spotřebitele splácet spotřebitelský úvěr."

10 Boj proti předlužení domácností Opatření mezi nabídkou a poptávkou: Podporujme sektor neziskových poraden. Zlepšeme regulaci finančních poradců (registry, zkoušky,...).

11 Boj proti předlužení domácností Opatření na straně poptávky: Zlepšeme rozhodování domácností. = Posilme jejich finanční (ekonomickou) gramotnost. - OECD (od 2004) - MF ČR (od 2005) - ČNB (od 2008) - Cons. Fin. Protection Bureau (od 2010)

12 Panelová diskuze ČSE "Domácnosti na úvěrovém trhu" Pavel VOŘÍŠEK, Česká spořitelna Monika NĚMEČKOVÁ, Provident Financial Zdeněk SIMAICHL, Partners for Life David ŠMEJKAL, Poradna při finanční tísni Eva ZAMRAZILOVÁ, Česká národní banka Vlastimil TURZA, Česká obchodní inspekce Dušan HRADIL, Ministerstvo financí ČR obecenstvo


Stáhnout ppt "DOMÁCNOSTI NA ÚVĚROVÉM TRHU Michal Skořepa Česká společnost ekonomická, o.s."

Podobné prezentace


Reklamy Google