SVĚT PRÁCE A KVALITA ŽIVOTA mezinárodní seminář 25. září 2006 Průběžné výsledky řešení projektu týmem Sociologického ústavu AV ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Péče o pracovníky.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Management Ing. Jan Pivoňka.
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
13. prosinec 2006 Kontrolní den VÚBP, Praha Projekt č. CZ / /0349 Kontaktní místo bezpečnosti a ochrany zdraví při práci pro region hl. m.
Personální informační systém
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
 Stanovení a upřesnění potřeby a to v množství, kvalitě i čase  Profil pracovního místa a profil personálu  Zmapování zdrojů uchazečů  Volba dokumentů.
CHEMIE KOLEM NÁS Brno, GUMOTEX OBSAH 1.Představení firmy 2.Trh práce a očekávání zaměstnavatele 2.1 Vzdělanostní struktura 2.2 Hard a soft.
INOVACE V PODNIKU Inovace předmětu v rámci studijního oboru
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
PERSONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM PhDr. Vlasta Leštinská Mgr. Pavel Kocián
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Příprava pracovníků v Tanex,PLASTY a.s. Ing. Dana Spejchalová, Ph.D.
Management  Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti  Tento název může také označovat skupinu vedoucích.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Podniková ekonomika Personální činnost.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Skupinové interview (Focus group)
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Úvodní konference projektu „Průvodce světem Multimédií“ 21. září 2010 LAPTUS s.r.o., rozvojová agentura.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
ESF – JPD 3 Grantové schéma 4.1
Definice managementu.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Životní úroveň obyvatel v České republice
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Prezentace projektu doktorského studia
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Česká společnost a její vztah k zajišťování bezpečnosti a ozbrojeným silám PhDr. Libor Frank, Ph.D. Vedoucí Oddělení bezpečnostních studií a analýz Centrum.
Řízení kariéry PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
INOVACE STUDIJNÍCH PROGRAMŮ STROJNÍCH OBORŮ JAKO ODEZVA NA KVALITATIVNÍ POŽADAVKY PRŮMYSLU doc. Ing. Josef NOVÁK, CSc. VŠB-TU Ostrava.
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Prosazování rovnosti žen a mužů na ministerstvu vnitra v rámci projektu „Akceptace specifických potřeb zaměstnanců a zaměstnankyň MV“ Eva Ferrarová Ministerstvo.
Pracovníci ve zdravotnictví a řídící pracovníci ve zdravotnictví - resortní analýza potřeb pracovníků jednotlivých profesí a oborů s výhledem do roku 2015.
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Management Je umění řízení, působení na určitou soustavu (např.společnost) a ovládání její činnosti Tento název může také označovat skupinu vedoucích pracovníků.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

SVĚT PRÁCE A KVALITA ŽIVOTA mezinárodní seminář 25. září 2006 Průběžné výsledky řešení projektu týmem Sociologického ústavu AV ČR

Složení řešitelského týmu PhDr. Zdenka Mansfeldová, CSc., vedoucí týmu Ing. Jan Červenka Mgr. Naděžda Čadová Mgr. Jiří Vinopal

Dosud realizované úkoly SOÚ v projektu: sekundární analýza existujících výzkumů, které se touto problematikou zabývaly nebo se jí dotýkaly; shromáždění dostupných výzkumných nástrojů těchto projektů; zmapování existujících přístupů ke zkoumání problematiky; realizace 2 diskusních skupiny v Brně, jedné s podnikateli z oblasti malého a středního podnikání, druhé s představiteli institucí, které mají regulovat a usměrňovat trh práce; Realizace 20 expertních rozhovorů s představiteli MSP a regulativních institucí.

Výsledky sekundární analýzy a kvalitativního šetření byly využity: k ověření hypotéz výzkumu; identifikaci dosud výzkumem „nepokrytých“ problémů; k návrhu indikátorů kvality pracovního života; při tvorbě výzkumného nástroje.

Pro sekundární analýzu byly využity výzkumy, realizované v minulosti Centrem pro výzkum veřejného mínění SOÚ AV ČR i jeho předchůdcem - Institutem pro výzkum veřejného mínění, datové soubory jiných výzkumů, které jsou k dispozici v Sociologickém datovém archivu.

Zjištění1/3 Datově je relativně nejlépe pokrytá problematika hodnotových orientací a životního stylu, případně problematika souladu pracovního a mimopracovního života jednotlivce v interakci s jeho osobními preferencemi, rodinou a blízkým okolím.

Zjištění 2/3 Výsledky sekundární analýzy potvrdily s určitými omezeními dvě dílčí hypotézy: Posuzování kvality pracovního života zaměstnanci se bude ubírat ve směru dosahování rovnováhy mezi prací a časem mimopracovním, mezi pracovní vytížeností a možnostmi regenerace a relaxace. Hodnota práce se bude zvyšovat v závislosti jak na menší jistotě zaměstnání, tak v závislosti na rozšiřujících se potřebách uznání a seberealizace.

Zjištění 3/3 Možnosti využití sekundárních analýz dostupných datových souborů z kvantitativních výzkumů v případě testování hypotéz týkajících se změn BOZP v čase a v závislosti na velikosti organizace či kvalifikační úrovni pracovníků, na flexibilitě trhu práce a forem zaměstnání se jeví jako relativně omezenější.

V kvalitativním šetření jsme ověřovali tyto dílčí hypotézy: Vysoká flexibilita trhu práce v souvislosti s velkým počtem proměn a hloubkou dynamiky (změny, vznikání a zanikání firem) bude ve velkých organizacích znamenat zvýšení úrovně BOZP, a to nejen u kmenových zaměstnanců, ale i u malých kooperujících organizací (subdodavatelů). Vysoká flexibilita trhu práce v souvislosti s velkým počtem proměn a hloubkou dynamiky (změny, vznikání a zanikání firem) bude v malých a středních organizacích znamenat snížení úrovně BOZP. Flexibilní pracovní vztahy povedou k přesouvání odpovědnosti zaměstnavatele za BZOP včetně nákladů na BZOP na pracovníky, tj. k narůstání rozporu mezi právní úpravou a skutečnou realitou v podnikatelské praxi.

Hlavní poznatky z případové studie a 2 diskusních skupin, zaměřených na malé a střední podnikatele 1/4 Za nejdůležitější faktory ovlivňující kvalitu pracovního života jsou považovány: sociální klima, zdravé pracovní prostředí, spravedlivé odměňování, mezilidské vztahy ve firmě, možnosti dalšího vzdělávání, zvyšování kvalifikace a profesní růst, kariérní růst. Za nejméně důležité pro kvalitu pracovního života jsou považovány: možnost odborového organizování a sdružování, rovné příležitosti, nutnost dojíždění

Hlavní poznatky z případové studie a 2 diskusních skupin, zaměřených na malé a střední podnikatele 2/4 Podle MSP podnikatel či zaměstnavatel by se měl především starat o BOZP, o efektivnost podnikání při dodržování zásad bezpečnosti práce, o záležitosti, týkající se pracovní doby, kvalitu pracovního prostředí, pracovní vztahy, organizaci práce, řízení, pracovní kázeň, odměňování, jistotu zaměstnání. Ve skutečnosti se MSP problematikou BOZP a kvality pracovního života zatěžují jen v nezbytné míře, jsou nuceni zabývat se pro ně „životně důležitějšími“ problémy a toto není mezi jejich prioritami. Snaha přesunout alespoň část odpovědnosti za sféru kvality pracovního života a BOZP ze zaměstnavatelů na jiné subjekty; nezastupitelnou spoluodpovědnost mají i zaměstnanecké kolektivy.

Hlavní poznatky z případové studie a 2 diskusních skupin, zaměřených na malé a střední podnikatele 3/4 „Partnerský“ přístup k problému a odpovědnosti za BOZP a kvalitu pracovního života. Vedle manažerů je nepominutelná i legislativně zajištěná spoluodpovědnost samotných zaměstnanců, jmenovitě odborů. To zní ovšem poněkud paradoxně v případě MSP, kde jsou odbory výjimkou. Očekávání MSP vůči státu nejsou přehnaná, očekávají od něj jen to, co je nutné řešit na celostátní úrovni a k čemu nikdo jiný než stát nemá kompetence.

Hlavní poznatky z případové studie a 2 diskusních skupin, zaměřených na malé a střední podnikatele 4/4 MSP mají dosud velký dluh v oblasti personálního řízení. Je opomíjeno pravidelné hodnocení a archivace jeho výsledků a jeho použití jako motivačního činitele. Je to zčásti způsobeno neznalostí potřebného systému, ale i neochotou se těmito otázkami zabývat či jejich přehlížením jako nepodstatných. MSP si uvědomují, že vstup ČR do EU bude mít vliv na svět práce a způsob života lidí. Zatím to ale odsouvají do budoucnosti.

Děkujeme za pozornost