Zásadní zjednodušení daní pro živnostníky Návrh MF.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Miroslava Nebuželská, BVM Audit
LEASING z pohledu daně z příjmu
Členění a evidence dlouhodobého majetku
Příklady odstraňování bariér konkurenceschopnosti české ekonomiky
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Podnikatel – fyzická osoba.
Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Uznatelné výdaje v projektech podpořených ze strukturálních fondů EU v administraci NROS Vyúčtování globálních grantů.
Pořízení dlouhodobého majetku
Živnostenský zákon 164. Ing. Vladimíra Mikšíková Ing. Vladimíra Mikšíková P R Á V O P R Á V O 1. ročník 1. ročník nástavbové studium nástavbové studium.
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Národní protikrizový plán vlády Miroslav Kalousek ministr financí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Kavanová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková.
TÉMA 6: Daň z příjmů právnických osob 2
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Úprava vedení účetnictví a daňové evidence zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví ve znění pozdějších předpisů zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve.
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Daňová evidence Michal Radvan
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Odpisy Michal Radvan Za využití přednášky JUDr. Mrkývky na téma Odpisy, FP III, podzim 2006.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Ekonomika jako ústřední topení
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
Automobil a daň z mezd Poskytne-li zaměstnavatel zaměstnanci bezplatně firemní motorové vozidlo k používání pro služební i soukromé účely, považuje se.
EVIDENCE PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ
Cestovní náhrady podnikatelů
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Účetnictví Ročník: 2.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Podnikání - živnost Petr Machala.
VY_32_INOVACE_ 16 Podnikání. Živnostenský list dnes již nedostaneme. Pro živnostenské oprávnění nyní slouží výpis ze živnostenského rejstříku. VY_32_INOVACE_.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
1 Příjmy z podnikání fyzických osob. 2 Zdanění příjmů fyzických osob příjmy se dělí do 5 dílčích daňových základů  ze závislé činnosti a funkční požitky.
Příjmy z pronájmu u FO Právnické osoby zdaňují příjmy z pronájmu v rámci svého obecného základu daně, U fyzických osob se postupuje podle § 9 ZDP a v případě.
Pokles příjmů obecních rozpočtů a způsoby řešení jeho dopadů Ministerstvo financí ČR Praha listopad 2009 Jan Zikl.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1108Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1109Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1111Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Základ daně podle §
Začínáme podnikat aneb podnikatelský plán v praxi Lucie Vaigertová Střední škola KNIH, o.p.s.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
PENĚŽNÍ DENÍK (deník příjmů a výdajů) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Cestovní náklady podnikatele. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno firemní vozidlo.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_260_TÉMA_ Daňová evidence Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Účetní a daňové dopady při ukončení podnikatelské činnosti fyzických osob Lucie Škochová.
Silniční daň zákon 16/1993 Sb. Předmět daně: Silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla, která jsou: registrovaná a používaná v ČR; používána.
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Právní subjekty v podnikání
Živnostenský zákon Podnikání.
Daňová evidence Bilanční právo
„Racionalizace nákladových položek vybrané dopravní společnosti“
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
DAŇOVÁ EVIDENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Charakteristika živností
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Cestovní náklady podnikatele
FINANCOVÁNÍ INOVACÍ Odpočet na podporu výzkumu a vývoje
Transkript prezentace:

Zásadní zjednodušení daní pro živnostníky Návrh MF

Současný stav Počet poplatníků, kterých se paušál týká (tis.) Výdajový paušál Počet poplatníků, kteří uplatňují paušál (tis.) Počet poplatníků, kteří uplatňují paušál (%) % Zemědělci % Autorské honoráře % Živnosti, notáři, daň. poradci, lékaři, umělci, sportovci, znalci, tlumočníci, apod % Pronájem Celkem26022

Navrhované paušály Počet poplatníků, kteří budou moci používat paušál – odhad (tis.) Výdajový paušál Odhadovaný počet poplatníků, kteří uplatní paušál (tis.) Odhadovaný počet poplatníků, kteří uplatní paušál (%) % Zemědělci % Autorské honoráře, notáři, daň. poradci, lékaři, umělci, sportovci, znalci, tlumočníci % „Neřemeslné“ živnosti % Řemeslné živnosti % Pronájem Celkem44537

Řemeslné živnosti Kovářství, zámečnictví, opravy silničních vozidel, řeznictví a uzenářství, pekařství a cukrářství, truhlářství, zednictví, tesařství, pokrývačství, klempířství, kosmetické služby, holičství, kadeřnictví… U řemeslných živností (zhruba 200 tis. živnostníků) lze očekávat zvýšený zájem o uplatňování paušálních výdajů (25 %  60 %)

„Neřemeslné živnosti“ Silniční osobní a nákladní doprava, projektová činnost ve výstavbě, provádění staveb, provozování autoškoly, oční optika, průvodcovská činnost, provozování cestovní agentury, účetní poradenství… U neřemeslných živností předpokládáme, že výdajové paušály bude využívat zhruba 100 tis. živnostníků. Zvýšení paušálu u neřemeslných živností z 25% na 50%.

Paušály budou využívanější Počet poplatníků, kteří uplatňují paušál (odhad) Současný stav260 tis.22 % Návrh445 tis.37 % Počítáme s tím, že počet poplatníků, kteří budou paušály využívat, stoupne o 185 tis., což představuje nárůst o 15 %.

Výhody výdajových paušálů Poplatník uplatňující výdajový paušál nemusí: sledovat a počítat výdaje spojené s pracovními cestami, ani vést knihu jízd, evidovat velké množství pokladních dokladů na drobná vydání (kancelářské potřeby, drobné opravy, apod.), vést evidenci pojistného za obchodní majetek, evidovat výdaje spojené s finančním leasingem (např. u osobních automobilů), propočítávat odpisy hmotného majetku, případně zůstatkovou cenu u prodaného odpisovaného majetku, vést evidenci zásob, zaplacených úroků z přijatých úvěrů, atd.

Úspory na straně státu správci daně nebudou muset provádět kontrolu daňových výdajů snížením kontrolní činnosti vůči fyzickým osobám se uvolní kontrolní kapacity pro kontrolu rizikovějších, především větších poplatníků

Dopady pro podnikatele Dopad pro podnikatele bude představovat zlepšení o 1,9 mld. Kč. Navíc dojde k úměrnému snížení povinného pojistného u podnikatelů o 1,5 mld. Kč. Celkový dopad do veřejných financí je již zahrnut v odhadech dopadu novely zákona o DPFO, který schválila vláda.

Slovensko Výdajový paušál 25 % Podnikatelé – neplátci DPH 60 % Řemeslné živnosti 25 % Pronájem 25 % Nepodnikatelská zemědělská výroba Další země: Rakousko – 6 % resp. 12 % podle typu činnost; výdajový paušál na běžné (provozní) výdaje Německo – německý právní řád výdajové paušály neupravuje Náš návrh je výhodnější, než v sousedním Slovensku a Rakousku.

Shrnutí výhod Výdajové paušály budou podnikatelé více využívat Větší motivace pro podnikání Snížení administrativní zátěže podnikatelů Snížení administrativní zátěže státu Návrh je výhodnější než na Slovensku a v Rakousku Na rozdíl od rovné daně, tento návrh snižuje administrativní zátěž podnikatelů Účinnost se předpokládá od