Náhradní schema transformátoru

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektrické stroje - transformátory
Advertisements

Transformátory Teorie - přehled.
Exponenciální funkce Exponenciální funkcí o základu a nazýváme každou část funkce, která je dána rovnicí: Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Základy elektrotechniky
Soustava více zdrojů harmonického napětí v jednom obvodu
Obvody střídavého proudu
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Ing. Vladislav Bezouška Prof. Ing. Karel Pokorný, CSc.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Tato prezentace byla vytvořena
Tato prezentace byla vytvořena
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozběh a regulace otáček asynchronního motoru
Kruhový diagram asynchronního motoru
Provozní stavy transformátoru
Paralelní chod transformátorů
Obvody střídavého proudu
Jednofázový transformátor
Reakce kotvy a komutace
Digitální učební materiál
Provedení střídavých vinutí
Digitální učební materiál
Indukované napětí a náhradní schéma asynchronního motoru
Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí
Provedení stejnosměrných vinutí
Charakteristiky stejnosměrných motorů
Popis a provedení synchronních strojů
Základy elektrotechniky
Základy elektrotechniky Jednoduché obvody s harmonickým průběhem
Chod naprázdno a nakrátko asynchronního motoru
Spínací přístroje vn, vvn
Regulace napětí transformátoru
33. Elektromagnetická indukce
ELEKTROTECHNIKA TRANSFORMÁTOR - část 2. 1W1 – pro 4. ročník oboru M
Zapojení vinutí, hodinový úhel
Zhášení stejnosměrného a střídavého oblouku
Magnetický obvod a vinutí transformátoru
Charakteristiky stejnosměrných dynam
Stykače Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fázorové diagramy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Náhradní schéma a fázorový diagram synchronního stroje
Elektromagnetická indukce
Momentová charakteristika – chod při zatížení Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
1 TRANSFORMÁTOR Zařízení sloužící ke změně parametrů elektrické energie: Změna napětí (provázeno změnou proudu v opačném smyslu) Změna proudu (provázeno.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
měřících a jistících systémů v rozmanitých elektrizačních soustavách.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provoz samostatně pracujícího synchronního stroje
Vzájemná poloha dvou kružnic
etalon proudu stejnosměrný proud střídavý proud
Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky Autor:
Náhradní elektrické schéma transformátoru a fázorový diagram
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Transformátory Teorie - přehled.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu VY_32_INOVACE_Tomalova_ idealni_soucastky Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Základy elektrotechniky Kompenzace
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Základy elektrotechniky Jednoduché obvody s harmonickým průběhem
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Základy elektrotechniky Kompenzace
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
TRANSFORMÁTOR.
Transkript prezentace:

Náhradní schema transformátoru Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použitá označení a symboly: R1 - odpor primárního vinutí R21 - odpor sekundárního vinutí přepočtený na primár RFe - odpor představující činné ztráty v železe Xσ1 - reaktance primárního vinutí Xσ21 - reaktance sekundáru, přepočtená na primár Xμ - reaktance vzájemné indukčnosti U1 - napětí na primárním vinutí Ui1 - indukované napětí v primírním vinutí Ui21 - napětí indukované v sekundárním vinutí, přepočtené na primár I1 - proud tekoucí primárním vinutím I - proud magnetizační IFe - činný proud kryjící ztráty v železe ΔP0 - ztráty naprázdno ΔPFe - ztráty v železe Δq - měrné ztráty činné v železe Δp - měrný magnetizační (jalový) příkon v železa

Proud naprázdno – při chodu transformátoru naprázdno, tj Proud naprázdno – při chodu transformátoru naprázdno, tj. s rozpojeným sekundárním vinutím odebírá transformátor primárním vinutím ze sítě stálý proud, která má dvě složky. Činnou složku proudu IFe a jalovou složku proudu I . Magnetizační proud – nazývá se též jalový proud. Slouží pro vybuzení magnetického toku  v magnetickém obvodu transformátoru (pleších) a je ve fázi s tímto tokem. V náhradním schematu je tento prou nakreslen tak, jako by procházel vinutím s reaktanci X, která představuje vzájemnou indukčnost a je fiktivní veličinou. Vypočteme ji ze vztahu Velikost magnetizačního proudu lze určit pro magnetický obvod o hmotnosti m ze vztahu pro tzv. magnetizační příkon kde q lze určit z grafů, udávaných výrobci trafoplechů.

Ztrátový proud – je činnou složkou proudu naprázdno Ztrátový proud – je činnou složkou proudu naprázdno. Při střídavé magnetizaci vznikají v magnetickém obvodu ztráty  PFe ,které se skládají ze ztrát hysterezních a ze ztrát způsobených vířivými proudy. Na jejich krytí musí transformátor odebírat ze sítě IFe, který vypočteme ze vztahu V náhradním schematu prochází tento proud fiktivním odporem, který představuje ztráty v železe a vypočteme jej ze vztahu Samotné ztráty v železe lze obdobně určit z hmotnosti magnetického obvodu a měrných ztrát p, které jsou rovněž udávané výrobci trafoplechů: PFe = m . p Jelikož velikost proudu I0 činí cca 10 % velikosti jmenovitého proudu, lze ztráty, způsobené proudem I1 = I0 na odporu vinutí zanedbat. Celkové ztráta při chodu trafa naprazdno jsou pak rovny ztrátám v železe P0 =  PFe

Náhradní schema transformátoru

Toto náhradní schéma lze popsat soustavou rovnic podle I. Kirchhoffova zákona pro body označené A: B : Podle II. Kirchhoffova zákona lze popsat smyčku I.: Z uvedených rovnic a náhradního schematu vyplývá, že proud tekoucí primárním vinutím je přímo proud naprázno I0. Efektívní hodnotu tohoto proudu vypočteme pomocí Pythagorovy věty: Napětí indukované v závitech civky je nižší o úbytky napětí na činném odporu a jalové reaktanci primárního vinutí oproti napětí napájecímu U1. Sekundární obvod je rozpojený , proud procházející sekundárem je nulový a tedy nezpůsobuje žádné úbytky napětí na činném odporu a reaktanci sekundárního vinutí. Proto platí, že napětí

Z uvedených rovnic lze sestrojit fázorový diagram transformátoru při chodu naprázdno.

Rýsujeme-li velikosti fázorů v měřítku, dostaneme reálný obraz o úhlovém posunu průvodičů proudu I1 a napětí U1 při chodu naprázdno. Označujeme jej 0. Z fázorového diagramu vidíme, že při chodu trafa naprázdno je tento úhel blízký 90o. Jeho kosinus je blízký nule. Z této skutečnosti vyplývá, že transformátor při chodu naprázdno odebírá převážně jalový výkon. Což je skutečnost, která v rozvodných sítích působí negativně, neboť snižuje účinnost přenosu energie. Rovněž výkon potřebný ke krytí činných ztrát odebírá trafo po připojení k síti trvale a tento výkon se maří formou chlazení do ovzduší. Z ekonomického hlediska je tedy chod trafa naprázdno nevýhodný.

K zopakování: Nakreslete náhradní schema transformátoru a popište je. Proč trafo bez zatížení odebírá ze sítě činný výkon? Nakreslete fázorový diagram při chodu naprázdno trafa.