Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spínací přístroje vn, vvn

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spínací přístroje vn, vvn"— Transkript prezentace:

1 Spínací přístroje vn, vvn
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Odpojovače – jsou to bezpečnostní prvky, které rozpojují obvod bez zatížení (bez proudu). Musí být schopny přenášet zkratové proudy v obvodu. Odpínače – mají nouzové zhášecí zařízení, jsou schopny vypnout jmenovité proudy v obvodu, musí přenášet zkratové proudy. Úsečníky – používají se na odpojování úseků sítí při opravách, musí být schopny vypnout proudy naprázdno transformátorů. Výkonové vypínače – musí být schopny zajistit vypnutí všech proudů v obvodu, i zkratů. Jsou proto vybaveny výkonným zhášecím zařízením, které zabezpečí uhašení elektrického oblouku.

3 Vypínací výkon Pv = m . Uz . Ik
Je to součin hodnot napětí a proudu, které se v obvodu současně nevyskytují. m – počet pólů vypínače Uz – zotavené napětí , objeví se mezi kontakty vypínače po uhašení oblouku Ik - proud nakrátko v obvodu – tento proud v oblouku je vypínán zhášecím zařízením

4 Zhášecí zařízení - vakuové vypínače Slouží k uhašení hořícího oblouku.
U vypínačů střídavých proudů se jedná o různá média (olej, vzduch, elektronegativní plyn), která jsou vháněna do prostoru hoření oblouku a hasí jej. Též mohou být použity elektromagnetické zhášecí cívky společně se zhášecími komorami, ve kterých dojde ke chlazení a přerušení oblouku. U vypínačů stejnosměrných proudů lze vzhledem k obtížnějšímu zhášení stejnosměrného oblouku použít pouze zhášecí cívky spolu se zhášecími komorami. Vývoj u střídavých vypínačů probíhal historicky podle použitého zhášecího média - nejstarší olejové vypínače - expanzní vypínače - tlakovzdušné vypínače - máloolejové vypínače - zapouzdřené vypínače s elektronegativním plynem (SF6) - vakuové vypínače

5 Činnost zapouzdřeného vypínače s SF6

6 Vakuový vypínač

7 Úsečník 22kV

8 Zhášecí komora expanzního nebo máloolejového vypínače

9 Tlakovzdušný vypínač

10 Olejový vypínač

11 Zhášení oblouku v tlakové komoře

12 Odpojovač

13 Odpínač

14 K zopakování: Jaké spínací přístroje vn, vvn znáte ?
Které z nich vypínají bez proudu, které jmenovité proudy a které zkratové proudy? Uveďte vzorec pro zhášecí výkon. Jak dělíme výkonové vypínače podle zhášecího média?


Stáhnout ppt "Spínací přístroje vn, vvn"

Podobné prezentace


Reklamy Google