Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Rozběh a regulace otáček asynchronního motoru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Rozběh a regulace otáček asynchronního motoru"— Transkript prezentace:

1 Rozběh a regulace otáček asynchronního motoru
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Rozběh indukčního motoru s kotvou nakrátko
Při rozběhu indukční motor s kotvou nakrátko odebírá ze sítě proud nakrátko, který je 5 – 8 násobkem hodnot jmenovitého proudu. Připojením přímo k síti lze rozebíhat jen malé motory do 3 kW činného výkonu (náraz při rozběhu nepřekročí 22 kVA. U motorů větších výkonů lze při spouštění omezit fázové napětí – do výkonu 10 kW to lze použít přepínač hvězda - trojúhelník Při rozběhu jsou vinutí spojena do hvězdy, fázová napětí jsou 230V. Proud je třetinový, rovněž záběrový moment je třetinový. U motorů větších výkonů se pro snížení napětí používá autotransformátor. Záběrový moment přitom klesá s druhou mocninou napětí.

3

4 Průběh momentů a proudů při rozběhu přepínačem hvězda - trojúhelník

5 Rozběh indukčního motoru s kotvou vinutou
Používá se rotorový spouštěč. Rozběh se provádí vyřazováním odporových stupňů.

6 Spouštění odporovými stupni v kruhovém diagramu

7 Regulace otáček motoru s kotvou nakrátko
Obecně pro regulaci otáček indukčního motoru lze vycházet ze vzorce pro otáčky: Řízení frekvencí – v současnosti nejpoužívanější, využívá frekvenčních měničů, které jsou schopny měnit plynule otáčky od nuly v širokém rozsahu. Změnou počtu pólů – omezené možnosti, neboť každý počet pólů potřebuje jiné vinutí, do drážek se vejdou max. dvě. Regulace je skoková. Skluzem – technicky je prováděno změnou odporových stupňů u motoru s kovou vinutou.

8 Regulace otáček motoru s kotvou vinutou
Zapojení regulačních odporů je shodné se spouštěčem, řízení je skokové. Toto řízení je nehospodárné, neboť v regulačním odporu vznikají ztráty. Pro řízení otáček nelze použít spouštěcí odpory, neboť tyto jsou navrženy na krátkodobou zátěž, zatímco regulační odpory na trvalou zátěž.

9 K zopakování: Kterými způsoby můžeme rozbíhat asynchronní elektromotor? Uveďte poměry proudu a momentu při zapojení vinutí do hvězdy a do trojůhelníka. Jaké jsou možnosti pro regulaci otáček asynchronního elektromotoru. Napište vzorec pro skutečné otáčky asynchronního elektromotoru. Popište rozběh a regulaci otáček motoru s kotvou vinutou.


Stáhnout ppt "Rozběh a regulace otáček asynchronního motoru"

Podobné prezentace


Reklamy Google