Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí"— Transkript prezentace:

1 Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Popis stejnosměrného stroje

3 Stator stejnosměrného stroje tvoří kostra z plného železa, která se přímo využívá k vedení magnetického toku. Do ní jsou našroubovány budící póly. Jelikož magnetický tok je jednosměrný, můžou být i tyto z kompaktního železa. Nehrozí zde vznik ztrát vlivem hystereze a vířivých proudů. Rotor (kotva) je složen z izolovaných dynamoplechů, které jsou nalisovány na hřídeli. Dynamoplechy jsou použity kvůli ztrátám v magnetickém poli, které v důsledku otáčení rotoru je střídavé. Po obvodu jsou vylisovány drážky, ve kterých je uloženo stejnosměrné vinutí.

4 Konce cívek rotorového vinutí jsou připájená k lamelám komutátoru
Konce cívek rotorového vinutí jsou připájená k lamelám komutátoru. Je složen z jednotlivých měděných destiček – lamel, vzájemně izolovaných slídou a stažených tzv. stahovací konstrukcí na hřídel. Funkce komutátoru coby rotačního usměrňovače je patrná z následujícího obrázku. Cívka je připojena k prstenci komutátoru. K němu přiléhají sběrací uhlíkové kartáče. Při pohybu cívky rotoru pod budícím pólem se v ní indukuje napětí jednoho směru. Pokud cívka při otáčení opustí jeden pól a dostane se pod opačný, změní se v ní směr indukovaného napětí, ale současně se prstence vymění pod sběracími kartáči. Tak je stále cívka pod horním pólem připojena k + kartáči a cívka pod spodním pólem k – kartáči.

5

6 Průběh indukovaného napětí
Indukované napětí Ui = cu . Φ . n , kde cu- napěťová konstanta n – otáčky Moment stroje M = cm . Φ . Ia , kde cm - momentová konstanta Ia – proud kotvy

7 Rozdělení stejnosměrných strojů podle zapojení budícího vinutí
a) stroj s cizím buzením b) stroj s paralelním budícím vinutím (derivační) c) stroj se sériovým budícím vinutím d) stroj se smíšeným vinutím (kompaundní) V konstrukčním uspořádání není podstatný rozdíl mezi motorem a dynamem.

8 K zopakování: Popište konstrukční provedení stejnosměrného stroje.
Uveďte rozdělení stejnosměrných strojů podle zapojení budícího vinutí. Uveďte vztahy pro indukované napětí a moment stejnosměrného stroje. Vysvětlete funkci komutátoru.


Stáhnout ppt "Provedení stejnosměrných strojů, zapojení budícího vinutí"

Podobné prezentace


Reklamy Google