Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Magnetický obvod a vinutí transformátoru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Magnetický obvod a vinutí transformátoru"— Transkript prezentace:

1 Magnetický obvod a vinutí transformátoru
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Transformátor se skládá ze čtyř základních konstrukčních skupin:
- magnetický obvod - primární a sekundární vinutí - stahovací konstrukce - nádoba s příslušenstvím a chlazením Magnetický obvod je tvořen trafoplechy tloušťky 0,5 nebo 0,35 mm, válcovanými za studena. Jsou to plechy pro elektrotechniku, legované Si, oboustranně izolované většinou lakem nebo keramikou. Podstatným údajem o jejich el. vlastnostech je tzv. ztrátové číslo Δp. Značí se Eo a ztráty činí 0,8 – 1,1 W/kg při indukci 1,5 T.

3 Uspořádání magnetického obvodu
a) jednofázový jádrový b) jednofázový plášťový c) trojfázový jádrový d) trojfázový plášťový

4 Skládání jader z plechů
a) z neorientovaných plechů – válcovaných za tepla b) z orientovaných plechů - válcovaných za studena – ve směru válcování mají menší ztráty 4

5 Vinutí je zhotoveno z měděných nebo hliníkových vodičů, izolovaných laky, ovinutými papírem nebo bavlnou. Do průřezu 5 mm2 jsou používány vodiče kruhových průřezů, do 30 mm2 vodiče profilové, nad 30 mm2 se používají paralelní vodiče.

6 Provedení vinutí a) válcové soustředné cívky b) dělené souosé vinutí c) prostřídané vinutí

7 Stahovací konstrukce bývá tvořena železnými profily, které jsou staženy svorníky. Jdou-li svorníky přes plechy , musí být odizolovány izolační trubičkou od plechů. Nádoba a chlazení. Na víku nádoby jsou umístěny průchodky, konzervoár oleje, v potrubí pak Buchholzovo relé (plynové).

8 Způsoby chlazení transformátorů
Olejových Vzduchových Nádoba s vlnami, přirozený oběh oleje Nádoba s trubkami Nádoba s radiátory Nádoba s radiátory nuceně chlazenými vzduchem Nádoba s nuceným oběhem oleje, chlazeným nuceně vodou Nádoba s nuceným oběhem oleje, chlazeným nuceně vzduchem

9 Trojfázový transformátor v řezu

10 Jednofázový transformátor

11 K zopakování: Z jakých konstrukčních částí je složen transformátor?
Jaké provedení může mít magnetický obvod? Popište a nakreslete provedení vinutí trafa. Uveďte možnosti chlazení trafa.


Stáhnout ppt "Magnetický obvod a vinutí transformátoru"

Podobné prezentace


Reklamy Google