Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Provedení střídavých vinutí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Provedení střídavých vinutí"— Transkript prezentace:

1 Provedení střídavých vinutí
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vinutí mohou být provedena buď se stejnými cívkami, nebo se soustřednými cívkami.
Spojování cívek může být sériové, nebo má-li stroj více pólpárů, mohou cívky, které tento pólpár vytvářejí, být spojeny paralelně. Cívkové strany bývají uloženy v drážkách a to buď jen jedna cívková strana v jedné drážce, pak se jedná o vinutí jednovrstvé, které musí mít dvojnásobný počet drážek než je cívek. Jsou–li v jedné drážce uloženy dvě cívkové strany, jedná se o vinutí dvojvrstvé. Dole je uložena zadní cívková strana předcházející cívky, nahoře přední cívková strana následující cívky.

3 Počet drážek statoru je dán vztahem
Q=2p.q.m , kde 2p – počet pólů q – počet drážek na pól a fázi m – počet fází je-li číslo q celé – vinutí nazýváme souměrná, je-li číslo q zlomek - jedná se o vinutí zlomkové. Rozteč přední cívkové strany a zadní cívkové strany udávanou v počtu drážek nazýváme krok cívky. Označíme-li pólovou rozteč τp , krok cívky pak může být: y ‹ τp - zkrácený y = τp - plný y › τp - prodloužený

4 Rozvinuté schéma vinutí – názorně zobrazuje,
jak jsou cívkové strany pospojovány. Cívkové strany jedné fáze jsou kresleny stejnou barvou(U-modrá, V-zelená, W-červená). Zadní strany cívek kreslíme čárkovaně. Cívkové strany pod jedním pólem jsou označeny šipkou stejným směrem. Ke konstrukci jsou používány grafické nástroje: - rozvinuté schéma vinutí - Görgesův diagram - polygon napětí - Tingleyovo schéma

5 Dvojvrstvé smyčkové vinutí

6 Jednovrstvé vlnové vinutí

7 Görgesův diagram

8 Tingleyovo schéma

9 Smyčková jednovrstvá vinutí

10 Dvojvrstvá vinutí

11 Jednovrstvá zlomková vinutí

12 Dvojvrstvá zlomková vinutí

13 K zopakování: Podle čeho je stanoven počet drážek statoru?
Vysvětlete pojmy: vinutí zlomková, vinutí souměrná, vinutí s plným krokem, vinutí se zkráceným krokem. Co je pólová rozteč? Které grafické nástroje pro konstrukci vinutí znáte?


Stáhnout ppt "Provedení střídavých vinutí"

Podobné prezentace


Reklamy Google