Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Náhradní schéma a fázorový diagram synchronního stroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Náhradní schéma a fázorový diagram synchronního stroje"— Transkript prezentace:

1 Náhradní schéma a fázorový diagram synchronního stroje
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Náhradní schéma Otáčené magnetické pole rotorového budiče indukuje do trojfázového statorového vinutí napětí Ui . Při chodu bez zatížení se toto napětí objeví na svorkách generátoru. Při zatížení vznikají úbytky napětí na činném odporu statorového vinutí, dále na reaktanci Xσ vinutí a na podélné reaktanci Xad vzniklé vlivem reakce kotvy. Jejich součet je synchronní reaktance Xd = Xad + Xσ

3 Velikosti těchto reaktancí a odporu se u synchronního generátoru udávají ve vztahu ku jmenovité hodnotě zátěže v procentech. r = 1%, xσ= 10%, xad = 170% Fázorový diagram kreslíme v tzv. spotřebitelském systému, kde spotřebič, tj. motor nebo primár trafa, kreslíme v horní kladné polorovině a zdroj, tj.generátor nebo sekundár trafa, kreslíme ve spodní záporné polorovině. V diagramu je názorně vidět jak fázový posuv, tak i zátěžný úhel.

4 Fázorový diagram alternátoru

5 K zopakování: Nakreslete náhradní schema synchronního stroje.
Jaké napětí se objeví na svorkách synchronního stroje při chodu naprázdno? Jak se změní toto napětí při zatížení? Jakým způsobem kreslíme fázorový diagram synchronního motoru a generátoru?


Stáhnout ppt "Náhradní schéma a fázorový diagram synchronního stroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google