„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Insolvenční zákon jako řešení problému osobního předlužení občanů z pohledu insolvenčního správce Senát Parlamentu ČR
„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
Založení družstva © Mgr. Iva Jermanová, advokátka.
…aneb o exekucích a úpadku
Témata k řešení volební období 2010 – 2014 Jiří JANEČEK poslanec SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. PŘEDLUŽENÍ.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 4. srpna 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.2.6.
VY_32_INOVACE_ Osobní finance.
Mgr. Kateřina Forejtková
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
EXEKUCE a ODDLUŽENÍ Olomouc Mgr. Markéta Klozíková 1 1.
Dluhová problematika Exekuce x výkon rozhodnutí Oddlužení
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
Řešení deficitu domácího rozpočtu pomocí dluhu
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
Insolvenční řízení.
Nový insolvenční zákon
1 Insolvenční zákon v praxi Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení neboli INSOLVENČNÍ ZÁKON Tisková konference
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
Malé a střední podnikání doc. Ing. Petra Rydvalová, Ph.D.
Komanditní společnost
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_19 NázevInsolvenční řízení Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekPodnikání.
Oddlužení insolvence osobní bankrot
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
Úlevy pro plátce pojistného na sociální zabezpečení ke zmírnění dopadů hospodářské krize Petr Nečas místopředseda vlády ministr práce a sociálních věcí.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Rezervy, pohledávky a opravné položky
INTERNATIONAL BANK BANKOVNICTVÍ- PORADENSTVÍ-INVESTICE.
Mgr. Jan Kozák Krajský soud v Brně
Osobní bankrot - Insolvence -
1 Rozdělování Právnické výpočty Adam Ptašnik 2006.
 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám  Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_167.
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
INSOLVENČNÍ PRÁVO I. Radim Chalupa.
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_285.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
OBCHODNÍ REJSTŘÍK. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1162Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání Téma:
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Pojem likvidace, její zahájení
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Mirka Vlažná Název šablonyVI/2 – Inovace.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_19 Název materiáluDluhy AutorMgr.
Pohledávky obcí 2015 Ing. Michal Obrusník. Pohledávka jako majetek obce § 38 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, uvádí základní povinnosti obcí při hospodaření.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
I NSOLVENCE - ODDLUŽENÍ. P OJEM ODDLUŽENÍ Oddlužení (tzv. osobní bankrot) je způsob řešení úpadku, kdy jsou dlužníkovy dluhy sjednoceny, zajištění věřitelé.
Praha, JUDr. Jana Tvrdková Insolvence a exekuce.
Management pohledávek Úspěšnost vymáhání pohledávky je především předurčena stářím pohledávky existencí právních podkladů mírou zajištění pohledávky a.
Prodej bytů v MČ Brno-Kohoutovice Axmanova Chopinova 5 Jírovcova 8 – Pavlovská 7 – Pavlovská 13 – Voříškova
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Insolvence, konkurz, exekuce Ročník / obor studia:II.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Insolvenční řízení Radim Chalupa.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Občanské soudní řízení I.
Insolvence - oddlužení
10 let oddlužení v Čechách aneb umění býti bankrotářem
Insolvence - oddlužení
Subjekty insolvenčního řízení
Insolvence - oddlužení
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ.
Transkript prezentace:

„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Osobní bankrot Oddlužení VY_62_INOVACE_1_2_19 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Ing. Renata Hethová“.

Právní úprava § Zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku a způsobech jeho řešení, tzv. insolvenční zákon. Účinnost zákona od 1. 1. 2008. http://insolvencni-zakon.justice.cz/obecne- informace/zakon.html

Pojem úpadek § Podle insolvenčního zákona - § 3 „Dlužník je v úpadku, jestliže má: a) více věřitelů a b) peněžité závazky po dobu delší 30 dnů po lhůtě splatnosti a c) tyto závazky není schopen plnit (dále jen "platební neschopnost")“.

Řešení úpadku - možnosti Konkurz Tzv. likvidační cesta. Zpeněžen majetek dlužníka a výtěžek rozdělen mezi věřitele. Reorganizace Zejména pro větší podniky, podnik dlužníka zachován a reorganizován. Pokud dojde k uspokojení věřitelů ve větší míře než u konkurzu. Oddlužení Jen pro fyzické osoby – nepodnikatele. Jen za určitých podmínek.

Podstata osobního bankrotu - oddlužení Možné využít pro dlužníky – občany, fyzické osoby, ne podniky, podnikatele. Smyslem je poskytnout pomoc těm, kteří chtějí splácet a nemají dostačující příjmy ani majetek. Předpoklad, že bude dlužník schopen uhradit min. 30 % z každého dluhu nezajištěným věřitelům do 5 let v měsíčních splátkách nebo jednorázově.

Výhody Od podání návrhu dluh nenarůstá o související úroky a pokuty, ZMRAZÍ SE. Je ukončena exekuce. Pokud se podaří splatit min. 30 % závazků, je dlužník od zbytku dluhů osvobozen.

Nevýhody Pokud využijete zprostředkující společnosti, zpoplatňují své služby, obvykle jen zprostředkovávají komunikaci, výsledek nezaručí. Soud může požadovat zálohu až 50 000 Kč na náklady řízení. Můžeme přijít o majetek, o který nechceme přijít, neboť způsob oddlužení volí věřitelé. Při zamítnutí návrhu může soud stanovit řešení konkursem, tedy prodejem majetku a zbylé dluhy jsou dále vymáhány.

Pro koho? Ostatní mohou požádat o oddlužení Nemohou požádat o oddlužení Nezaměstnaní bez majetku Podnikatelé Odsouzení během předchozích 5 let za majetkové TČ Osoby, u kterých v předchozích 5 letech již probíhalo oddlužení Lidé s nízkými příjmy

Dosáhneme na oddlužení Lze zjistit na www.insolvencni-zakon. cz. Důležité: Výše čistého příjmu. Výše dluhů. Počet dětí a rodinný stav.

Osobní bankrot - podmínky Fyzická osoba starší 18 let – nepodnikatel (ne dluhy z podnikání). Zpoždění ve splácení více než 30 dnů. Neschopnost splácet. Dluhy tzv. nezajištěné, nekryté zástavou. Minimálně 2 věřitele. Dlužník musí mít zájem dluhy splatit. Pravidelné příjmy. Schopnost splatit min. 30 % dluhů za 5 let.

Osobní bankrot - kroky Podání návrhu a příslušných dokumentů na soud. Zahájení insolvenčního řízení – během několika hodina od podání návrhu zveřejněno v insolvenčním rejstříku tzv. vyhláškou. Posouzení návrhu soudem – přezkoumání návrhu, doložených dokumentů, posouzení poctivosti dlužníka. Stanovení insolvenčního správce soudem. Svolání schůzky věřitelů, hlasování o způsobu oddlužení. Průběžný dohled insolvenčního správce. Skončení oddlužení a přiznání osvobození od závazků, event. zrušení probíhajícího oddlužení – prohlášení konkurzu. so

Krok č. 1 - podání návrhu Na příslušný krajský soud podle místa trvalého bydliště se podává návrh na zahájení insolvenčního řízení a návrh na povolení oddlužení (a povinné přílohy). Formulář má 11 stránek. V elektronické či tištěné podobě. S úředně ověřeným podpisem, event. elektr. podpisem. Pozor na chyby, způsobí odmítnutí žádosti a je zde možnost vyhlášení konkurzu. https://isir.justice.cz/isir/common/stat.do?kodStranky=FORMULAR

Obsah návrhu Přehled, potvrzení o příjmech (3 roky zpět a 5 let do budoucna). Výpis z rejstříku trestů (max. 3 měsíce starý). Seznam, přehled o majetku (se znaleckým posudkem). Přehled o závazcích. Souhlas věřitelů. Popř. souhlas manžela/lky. Související listiny - smlouvy, upomínky, dopisy věřitelů… Návrh na oddlužení (dle názoru dlužníka).

Soudní řízení Do 7 dnů může soud vyžádat doplňující podklady, nestihne-li to dlužník, návrh zamítnut. Do 10 dnů musí zahájit potřebné kroky. Rozhoduje většinou do 15 dnů. Prověřuje důvod předlužení. Svolá schůzku věřitelů, ti hlasují o způsobu splacení. Je zvolen insolvenční správce.

Oddlužení Do 5 let min. 30 % z dlužné částky. Formou jednorázových splátek, prodejem majetku či pravidelnými splátkami, podle hlasování věřitelů, event. rozhodnutí soudu, pokud nevyužijí svého práva. Při splátkách zůstává dlužníkovi jen nezabavitelné minimum, které se skládá z životního minima a normativních nákladů na bydlení. Kalkulačka http://www.penize.cz/kalkulacky/nezabavitelne- minimum#nezMin

Rozpuštění dluhu Při snaze plnit plán oddlužení, ale nemožnosti během 5 let splatit, soud může osvobodit dlužníka od zbytku dluhu, tzv. ho rozpustit, jen, budou-li závazky vůči věřitelům uspokojeny ve větší míře než při případném konkurzu.

Konkurs Způsob řešení úpadku. Hrozí dlužníkovi i při podání návrhu na oddlužení s chybami či neplnění podmínek stanovených soudem v průběhu oddlužení. Majetek spadá pod správce konkursní podstaty, je zařazen na soupis a lze jej prodat a uspokojit pohledávky věřitelů. Dlužníkovi zůstane obvyklé vybavení domácnosti a příjmy ve výši nepostihnutelné exekucí tj. 150 % životního minima jednotlivce.

Insolvenční rejstřík http://isir.justice.cz