Stav zpracování ÚPD obcí pro projekt ELLA k 31.7. 2005 Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účelová katastrální mapa GeoData června 2012.
Advertisements

PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Digitalizace krizového plánu kraje Středočeského kraje
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Mapy a geografické informační systémy
Krajský úřad Karlovarského kraje odbor regionálního rozvoje Elektronický archiv územně plánovacích dokumentů obcí - územní plány obcí Karlovarského kraje.
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
1 Středočeské reality PRAKTICKÝ PŘÍNOS MINIS Loučeň Září 2008 Ing. arch. Vlasta Poláčková, Mgr. Josef Beneš, Ing. Jindřich Poláček.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Územního plánování na obcích v roce 2007 setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana Kaválková.
Internet ve státní správě a samosprávě 2004 ÚTP a JPdÚPO Územně technické podklady a Jednotný postup digitálního zpracování územních plánů obcí pro GIS.
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Sítě 2000 Okresní úřad Hodonín geografický informační systém.
Ing. Václav Jirásek Povodí Labe, státní podnik ELLA - INTERREG III.B - CADSES Královéhradecký kraj Aldis, Hradec Králové,
DMVS Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS -Účelová katastrální mapa realizace 2011, investice cca 9 mil. -Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP.
Krajský rok informatiky Zlín Tvorba nepodkročitelného standardu GIS pro územní plánování v Libereckém kraji Ing. arch. Jana Děrdová, Ing.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Updating and maintenance of data models in ModelBuilder GIS Ostrava 2005 Dr. Ing. Jarmil Vyčítal Hydroprojekt CZ, a.s.
Digitální mapa veřejné správy Plzeňského kraje aktuální stav 01/2012 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Informační systém o území v Plzeňském kraji a v Bavorsku Studie – analytická a návrhová část Informationssystem über das Gebiet in der Region Pilsen und.
Povodně 2002 Internetový portál Plzeňského kraje a Geografický informační systém kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Infrastruktura a GIS aplikace krajského úřadu kraje Vysočina Odbor informatiky Oddělení správy GIS GIS Ostrava 2005,
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Aktuální informace k DMVS Ing. Ivan Ivanov Informace k DMVS.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Portál územního plánování v praxi
Územně analytické podklady správních obvodů obcí s rozšířenou působností v území Jihomoravského kraje třetí / čtvrtá úplná aktualizace Územně analytické.
XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o. XXI. Seminář STMOÚ, Ostrava května 2011 T-MAPY spol. s r.o.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Územně analytické podklady Seminář pro pracovníky stavebních úřadů a úřadů územního plánování Jihomoravského kraje Brno, Ing. arch. Zita Řehůřková.
ZEMĚMĚŘICKÝ ÚŘAD Státní mapové dílo Petr Dvořáček Plzeň
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
PROJEKT REGENERACE SÍDLIŠŤ Regenerace panelových sídlišť je dlouhodobý proces zaměřený na sociální, ekonomické, urbanistické, architektonické a technické.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Digitální technická mapa Plzeňského kraje Služby DTM DMVS PK Setkání partnerských obcí DTM DMVS Plzeň Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Olomouckého kraje (PRVKOK)
Vodohospodářské aktuality
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s úřady územního plánování Územně analytické podklady obcí AKTUALITY Jana Hurníková, Milan Pachta.
Stav odkanalizování v obcích Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Dana Zápecová vedoucí oddělení vodního hospodářství Duben.
Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Kraje Vysočina
Projekt LABEL LABE-ELBE – Adaptace na povodňové riziko v povodí Labe
Lhůta pro pořízení územní studie
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Územní studie silnice II/416 Žatčany – Slavkov u Brna
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Rozvoj GIS na Karlovarském kraji
Setkání se starosty obcí Karlovarského kraje Téma: Novela stavebního zákona v oblasti územního plánování s účinností od VÝBĚR.
územního plánování na obcích v roce 2007
Územně analytické podklady
Krajský úřad Karlovarského kraje
Transkript prezentace:

Stav zpracování ÚPD obcí pro projekt ELLA k Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou

 „Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje“je pilotní projekt schváleného projektu ELLA, v rámci programu Interreg IIIB CADSES na území ČR.  Královéhradecký kraj je touto akcí aktivně zapojen do nadnárodní a meziregionální spolupráce v rámci programu Interreg IIIB CADSES, na podporu udržitelného a bezpečného územního rozvoje po vstupu do EU PILOTNÍ PROJEKT

CÍLE PROJEKTU:  vytvoření koncepčního materiálu, který mapuje povodí Labe na území Královéhradeckého kraje ve vztahu k možným povodním, analyzuje a řeší rozporná území z pohledu stávajícího stavu a z pohledu navrhovaného využití  zvýšení informovanosti široké veřejnosti o záplavových územích na úrovni stoleté vody Q 100  vytvoření podkladu pro rozhodování Královéhradeckého kraje, obcí v oblastech ohrožených povodní, příslušných orgánů územního plánování a krizového plánování o rozsahu protipovodňové ochrany  navázání tohoto materiálu na „Povodňový plán“ pro území kraje a využití Atlasu Labe jako podkladového materiálu pro současné a budoucí koncepce a studie z oblasti rozvoje kraje např. „Plán rozvoje vodovodů a kanalizací Královéhradeckého kraje“ a „Koncepce ochrany přírody a krajiny v Královéhradeckém kraji“  Hlavním cílem projektu je zajištění bezpečného regionálního a místního rozvoje na území Královehradeckého kraje

POSTUP PRACÍ NA PROJEKTU:  Sběr územních plánů a jejich převedení do GIS  krajský úřad předal zpracovateli projektu papírové hlavní výkresy územních plánů 107 obcí  v případě některých obcí se kromě hlavního výkresu zpracovávaly výkresy detailů popř. změn  všechny výkresy byly naskenovány s rozlišením 200 DPI, provedeny potřebné úpravy a transformovány do souřadného systému S-JTSK  transformace byla prováděna minimálně na 4 body, ale většina výkresů si vyžadovala podstatně větší množství bodů  podkladovými mapami pro transformaci byly použity katastrální mapy, SMO 5 a ZM 10  dohromady bylo zpracováno 748 výkresů formátu A4 – A0+, dílčí výkresy byly pospojovány a výsledkem je 195 grafických souborů formátu TIFF a HRR (107 souborů pro hlavní výkresy obcí a 88 výkresů detailů a změn)

STAV ZPRACOVÁNÍ ÚPD OBCÍ K

POSTUP PRACÍ NA PROJEKTU:  Vektorizace rozvojových ploch navrhovaných územními plány v záplavovém území Q100  vektorizace byla provedena nad zpracovanými územními plány  pro vektorizaci byla použita aktuální data Q 100 z Povodí Labe  každé rozvojové ploše byla do atributové tabulky zapsána informace o tom, k čemu byla podle legendy územního plánu určena a v jakém časovém horizontu (návrh/záměr) a dále informace o tom, zda plocha pochází ze základního výkresu územního plánu, či výkresu následných změn  u ploch, které jsou navrženy hlavním výkresem, ale byly zrušeny některou z následujících změn, je toto zaznamenáno číslem změny, která původně navrhovaný rozvoj zrušila  legendy jednotlivých územních plánů obcí jsou velmi nesourodé, proto byla vytvořena zjednodušená legenda, která definuje 9 základních typů funkčního využití: - bydlení a smíšené využití - doprava - ekonomické aktivity - technická infrastruktura - občanská vybavenost - pobytová rekreace - sportovní a rekreační areály - vodní plochy a toky - plochy vybrané zeleně

POSTUP PRACÍ NA PROJEKTU:  Vektorizace míst ohrožených povodněmi  krajský úřad předal zpracovateli projektu seznam míst ohrožených povodněmi převzatý z havarijního plánu kraje a použitý i v povodňovém plánu kraje  tato místa byla lokalizována do bodové vrstvy  některé objekty ze seznamu nebylo možné dohledat, protože informace v seznamu nebyly dostatečné  byly obeslány obce s žádostí o pomoc při identifikaci objektů uvedených v seznamu. V některých případech však ani toto nepomohlo  tato vrstva bude průběžně doplňována především z předkládaných povodňových plánů obcí s rozšířenou působností a z dalších materiálů zpracovávaných krajským úřadem

POSTUP PRACÍ NA PROJEKTU:  Vytvoření internetové aplikace „ELLA – Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje  internetová aplikace aktivně propojuje a integruje územní plány a nově vytvořené vrstvy se stávajícími mapovými podklady a daty Královéhradeckého kraje  aplikace je vytvořena stejnou technologií, kterou používá krajský úřad  grafická podoba je ve stejném stylu jako stránky Královéhradeckého kraje  Přístup k aplikaci   

VÝSTUPY PROJEKTU:  Internetová aplikace „ELLA – Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje“  Digitální verze na DVD nosiči  stejná funkčnost, stejná data členěná po okresech na DVD  DVD obdrží stavební úřady a obce s rozšířenou působností, Povodí Labe příp. další organizace  Zpracované územní plány obcí a vektorová data použitelná obecně v geografických informačních systémech, projektech atd.  informační systém Královéhradeckého kraje  informační systémy obcí  územní plánování  protipovodňová ochrana  krizové řízení atd.

JAK DÁLE ?  ELLA – Atlas Labe je živý projekt  pravidelná aktualizace Královéhradeckým krajem  začlenění dalších dat např. aktivních zón záplavových území, záplavových území Q 20 a Q 5 vod, vrstev chráněných území – památkově chráněné území, území chráněná z pohledu ochrany přírody, silniční síť, vyhlášky územních plánů apod.  postupná digitalizace a zpracování dalších územních plánů obcí a jejich změn  v polovině září bude zpřístupněna na stránkách Královéhradeckého kraje anglická a německá verze internetové aplikace

Kontakty Ing. Jiří Holas vedoucí úseku tvorby a správy GIS, Krajský úřad Královéhradeckého kraje Tel zpracovatel projektu Architektonické studio Hysek, spol. s r.o. Ing.arch. Oldřich Hysek Jiráskovo nám. 18, Plzeň Tel