Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní povinnosti v ochraně ovzduší
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Změna legislativy při zadávaní veřejných zakázek
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Lenka Jandová Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Novely právních předpisů legislativy ochrany ovzduší
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Povinnosti provozovatelů zařízení s F-plyny
Návrh zákona o integrovaném registru znečišťování a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí Ing. Bc. Jan Maršák,
Integrovaný registr znečišťování Ohlašovací povinnosti za rok 2008 Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního.
1 Zpracování dat o odpadech za rok 2011 Seminář pro ohlašovatele.
Seminář IRZ a legislativa v ochraně ovzduší, , Praha Nařízení vlády č. 112/2004 Sb. a jeho novela Kurt Dědič, odbor ochrany ovzduší MŽP.
Centrální ohlašovna Ministerstva životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Registrace agend orgánů veřejné moci
Informace z CENIA J. Valta
Souhrnná provozní evidence Pavel Machálek ČHMÚ odd
Prezentace pro konferenci ODPADY 2009 Nové právní předpisy v oblasti nakládání s odpady Rut Bízková náměstkyně ministra životního prostředí.
Souhrnná provozní evidence a poplatková agenda
Integrovaný registr znečišťování
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Integrovaný registr znečištění Ing. Jiří Jungmann Výzkumný ústav maltovin Praha s. r. o.
Integrovaný registr znečišťování životního prostředí (IRZ) a Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností (ISPOP) Lenka Jandová CENIA, česká informační.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Integrovaný registr znečišťování Změny právních předpisů
Nová struktura souhrnné provozní evidence, formuláře pro sběr dat za rok 2008 a technické prostředky Ing. Pavel Machálek ČHMÚ
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
Aplikace IntForm 2007 Eduard Hlavatý Oddělení IPPC Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, Ústředna: Fax:
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
EKONOMICKÉ NÁSTROJE V NOVÉM ZÁKONĚ O OCHRANĚ OVZDUŠÍ Seminář v Senátu PČR „Návrh nového zákona o ochraně ovzduší“ 16. února 2010 Odbor ochrany ovzduší.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
Mgr. Magdaléna Peterková
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Administrativní nástroje, integrovaná prevence, sankční nástroje 11. března 2009.
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Informace o vyhlášce č. 460/2005 Sb., kterou se mění vyhláška č. 231/2004 Sb., kterou se stanoví podrobný obsah bezpečnostního listu k nebezpečné chemické.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 IRZ Mr. Nepimach ČEU.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Zákon č. 76/2002 Sb. ze dne 5. února 2002 o integrované prevenci a omezování znečištění, o integrovaném registru znečišťování a o změně některých zákonů.
Novelizace zákona o IRZ Ing. Mgr. Eduard Hlavatý XVII
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Data z kontrolní činnosti ČIŽP
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Unikátní řešení odpadové agendy pro kompostárny
Metodický dokument ke zprávám o plnění závazných podmínek provozu Ing
Aktuální informace z odpadového hospodářství
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Legislativní otázky (část 2) Mgr. Hana Nenutilová Ing. Jan Slavík, Ph
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Inspekční činnost ČIŽP v rámci integrované prevence
Novinky z EU Ing. Jan Slavík, Ph. D. XXVIII
Transkript prezentace:

Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí

Obsah prezentace  Zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů.  Nařízení č. 145/2008 Sb., kterým se stanoví seznam znečišťujících látek a prahových hodnot a údaje požadované pro ohlašování do IRZ.  Přechodné období  Závěr

Zákon č. 25/2008 Sb.  Zákon č. 25/2008 Sb., o integrovaném registru znečišťování životního prostředí a integrovaném systému plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí a o změně některých zákonů (dále jen „zákon č. 25/2008 Sb. nebo zákon“).  Účinnost od 12. února Vytvořen vzhledem k nutnosti adaptovat české právní předpisy na přijetí nařízení o E-PRTR.  Odděluje problematiku IRZ od IPPC (analogie s evropskou úpravou).  Dvě hlavní části  Integrovaný registr znečišťování životního prostředí – IRZ,  Integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností - ISPOP.

Zákon č. 25/2008 IRZ  Zákon upravuje praktické aspekty ohlašovacího procesu do IRZ v České republice.  Zákon zřizuje IRZ jako veřejně přístupný informační systém veřejné správy, který vede MŽP (§ 2).  Zákon vymezuje okruh povinných subjektů (provozovatelů) ohlašujících do IRZ (kromě subjektů vymezených nařízením o E- PRTR) (§ 3 odst. 1 a 2).  Zákon vymezuje rozsah ohlašovacích povinností do IRZ (širší než pouze ukládá nařízení o E-PRTR) (§ 3 odst. 1 a 2).  Ohlašovací termín – posunut do (§ 3 odst. 4). Zrušení odkladné lhůty pro ohlašování.

Zákon č. 25/2008 Sb. IRZ  Ohlašované údaje budou předávány elektronicky v datovém standardu (§ 3 odst. 5).  Delikty – neohlášení údajů nebo uvedení nesprávných údajů (§ 5) – až Kč.  Výkon státní správy – MŽP a ČIŽP (kontroluje plnění ohlašovací povinnosti do IRZ a vedení evidence údajů).  Plná účinnost pro ohlašovací rok 2009 (vybrané povinnosti již od roku 2008).

 Novela zákona o integrované prevenci – vyjmutí všech ustanovení o IRZ ze zákona o integrované prevenci (č. 76/2002 Sb.)  Upravení povinností hlásit za roky 2007 a Přechodné ustanovení (§ 12).  Zrušeny:  Nařízení vlády č. 368/2003 Sb., o integrovaném registru znečišťování (s přihlédnutím k přechodným ustanovením pro ohlašovací roky 2007 a 2008).  Vyhláška č. 572/2004 Sb., kterou se stanoví forma a způsob vedení evidence podkladů nezbytných pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování. Zákon č. 25/2008 Sb.

Ohlašující subjekty - § 3  Provozovatel uvedený v nařízení č. 166/2006 o E-PRTR (poprvé za rok 2007).  Provozovatel, provozující provozovnu, v níž je prováděna jiná činnost, než je uvedena v příloze I nařízení č. 166/2006 o E-PRTR nebo činnost s nižší kapacitou, než je uvedena v této příloze (poprvé za rok 2009). Ohlašované údaje  Úniky a přenosy znečišťujících látek podle nařízení č. 166/2006 o E-PRTR.  Úniky znečišťujících látek do ovzduší dle nařízení vlády (od roku 2009).  Přenosy znečišťujících látek v odpadech mimo provozovnu dle nařízení vlády (od roku 2009). Zákon č. 25/2008 Sb.

 Pro ohlašování údajů za rok 2007 a 2008 je nutné zohlednit § 12 zákona č. 25/2008 Sb.  Stanovení povinnosti ohlašovat do IRZ i subjektům vymezeným v § 22 zákona o integrované prevenci (uživatelé registrované látky).  Zachování kontinuity ohlašovaných údajů i za roky 2007 a  Rozsah ohlašovaných údajů – viz zvláštní prezentace. Ohlašování údajů do IRZ – rok 2008

ISPOP  Zřizuje se integrovaný systém plnění ohlašovacích povinností v oblasti životního prostředí (ISPOP).  Údaje ohlašované prostřednictvím ISPOP se předávají elektronicky v jednotném datovém standardu zveřejňovaném MŽP.  Ohlašovat údaje prostřednictvím ISPOP budou mít povinnost provozovatelé ohlašující na základě následujících právních předpisů:  zákona o integrovaném registru znečišťování,  zákona o ochraně ovzduší,  zákona o odpadech,  zákona o obalech,  zákona o vodách.  Jsou stanoveny postupné termíny, ve kterých se budou jednotlivé skupiny ohlašujících subjektů začleňovat do ISPOP (§ 13 – 20).  Jako první budou prostřednictvím ISPOP hlásit subjekty ohlašující do IRZ (poprvé za rok 2009).  § 12 zákona zachovává kontinuitu pro subjekty, které ohlašovaly přes Centrální ohlašovnu již v minulých letech.

Nařízení č. 145/2008 Sb.  Schváleno vládou 26. března Publikováno pod č. 145/2008 Sb.  Upravuje rozsah ohlašovaných údajů od roku  Vymezuje:  Znečišťující látky a prahové hodnoty pro úniky do ovzduší (nad rámec nařízení o E-PRTR) – styren a formaldehyd – příloha 1.  Znečišťující látky a prahové hodnoty pro ohlašování přenosů látek v odpadech – příloha 2.  Údaje pro ohlašování do IRZ – příloha 3 (ohlašovatelé podle E-PRTR využívají již pro rok 2008).

Závěr - Legislativní změny  Nová úprava fungování IRZ – vazba na evropské nařízení o E-PRTR.  Přijat zákon č. 25/2008 Sb. a nařízení vlády č. 145/2008 Sb.  Zohlednění dosavadního vývoje IRZ – zahrnutí širšího okruhu ohlašovatelů a dalších údajů (zejména chemické látky v odpadech).  Zrušení částí k IRZ v zákoně č. 76/2002 Sb. a prováděcích právních předpisů.  Přechodná ustanovení pro roky 2007 a  Zavedení ISPOP – elektronizace ohlašovaných agend.

Závěr - změny IRZ  Rozšířen seznam sledovaných látek na 93 (+21 látek).  Sníženy některé ohlašovací prahy (dioxiny).  Zahrnutí sledování množství odpadů.  Sledování úniků dohromady (běžné + havarijní).  Posunutí ohlašovacího termínu.

Více na