Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Zaměstnávání lidí s autismem Prezentace u příležitosti konání Mezioborové konference „Jak je žije lidem.
24 hodinová dostupnost lékařské péče Lékařská pohotovostní služba
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Lucie Obrovská Kancelář veřejného ochránce práv
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Asociace pomáhající lidem s autismem APLA – JM o.s. Název projektu: Zaměstnávání lidí s autismem Roman Turský.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
Asistivní technologie a asistivní život ATIS workshop , Praha Mgr. Filip Novotný Odbor sociálních služeb a sociální práce Ministerstvo práce.
Ostrava, květen 2012 Oddělení politiky sociálního začleňování (901)
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Oddělení ústavní a ochranné výchovy - Činnost resortu vnitra v oblasti práce s rizikovými a ohroženými dětmi a mladými lidmi. - Pohled na téma v kontextu.
Kritéria, pilíře, spravedlnost MARTIN POTŮČEK PREZENTACE NA 4. JEDNÁNÍ ODBORNÉ KOMISE PRO DŮCHODOVOU REFORMU PRAHA, MPSV ČR, … a jak dál.
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
Ing. Stanislava Správková
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
Životní podmínky osob s PAS – poznatky ochránce Petra Zdražilová, Praha, 6.listopadu 2014 Petra Zdražilová / 6. listopadu, © Copyright Veřejný ochránce.
Monitoring dalšího vzdělávání
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Praha, 24. července 2007 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE Zkvalitnění péče o válečné veterány.
Horáčkova 1095/1 Praha4.  Jsme speciální mateřská škola se speciálně pedagogickým centrem.  Poskytujeme péči dětem se speciálními vzdělávacími potřebami,
Děti se specifickými potřebami Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Marie Lukasová.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Konference Net ZP – Síť péče o osoby se zdravotním postižením Včasná pracovní diagnostika pro tělesně postižené CZ.1.04/5.1.01/B Mgr. Martin Korych.
Přednáška: Mgr. Alena Skotáková, Ph.D.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
KONFERENCE Šance pro děti v ohrožení na Vysočině
1 Mgr. David Pospíšil Mgr. David Pospíšil, ředitel odboru sociálních služeb MPSV seminář „Zdravotně postižení – příspěvek na péči - jak dál?” Poslanecká.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Sdružení rodičů a přátel diabetických dětí v ČR
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Ekonomické a sociální aspekty diabetu MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA 20. květen 2014.
Výchova k občanství – 7. ročník Důležité životní doklady.
Současnost ÚSTAVNÍ VÝCHOVY V ČESKÉ REPUBLICE
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Projekt Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji Informace o projektu
Stop násilí ve vztazích
Poruchy autistického spektra
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro osoby se zdravotním postižením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu sociálních.
VYBRANÉ PROBLEMATIKY DNEŠNÍHO ŠKOLSTVÍ
Konference je financována Nadací Sirius
Obor zdravotních služeb MZ
Edukace rodičů dětí s autismem a postdiagnostická péče v ČR
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Centrum kolegiální podpory CKP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Pacienti s poruchou autistického spektra v datech NRHZS
Transkript prezentace:

Oblasti, jejichž řešení může výrazně zlepšit životní podmínky osob s PAS – autismem v České republice, v kontextu Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

 Ustavení Výboru pro koncepční řešení problematiky života osob s PAS, složeného ze zástupců dotčených ministerstev, odborníků na danou problematiku, zástupců neziskových organizací a sebeobhájců. Článek 4 odst. 1 a 3 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

 Včasná a správná diagnostika;  Dostatek odborníků na problematiku PAS;  Rehabilitace a psychoterapie pro osoby s PAS a jejich rodiny;  Úhrada zdravotními pojišťovnami;  Rovný přístup. Článek 25 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením

 Vzdělání - sjednocení postupů a financování asistentů pedagoga;  Sociální příspěvky – sjednocení a narovnání posudkové praxe. Články 24, 26 a 28 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

 Jedná se o postižení vykazující vzrůstající počty výskytu, dosud bez odpovídající patřičné odezvy státu.  Autismem je postiženo již každé 80. narozené dítě, obyvatel světa, na občanů České republiky. Oficiální zpráva USA ze srpna roku 2014 uvádí prevalenci 1:68, v případě chlapců dokonce 1:42!

 Přesto problematika osob s PAS není koncepčně řešena, dochází k diskriminaci této skupiny obyvatel a rodin, porušování jejich práv v základních oblastech života, jakými jsou vzdělávání, sociální a zdravotní péče.  Komplexní přístup k osobám s PAS a jejich rodinám je v České republice opomíjen, není provázaný, (i když se netýká pouze jednotlivců, ale početné skupiny obyvatel), současný stav naší legislativy/její naplňování je v rozporu s právy osob s poruchou autistického spektra.

 Dokument „Popis situace osob s poruchou autistického spektra a přístupu státu k naplňování jejich práv“ vznikl jako výchozí podklad upozorňující na kritickou situaci rodin s osobami s PAS a podnět k její nápravě. Dlouhodobě podnikáme kroky k nápravě tohoto stavu, výsledky úsilí však vždy závisí na prioritách a cílech dotčených ministerstev a nemají trvalý charakter.