Mechanismy evaluace kulturních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kolik opravdu stojí veřejná správa?
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
AUTOEVALUACE neboli VLASTNÍ HODNOCENÍ MŠ Martina Kupcová.
Autoevaluace škol v Moravskoslezském kraji
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkumný záměr VÚBP, prosinec 2006 Výzkumný záměr 2004 – 2010 BOZP – zdroj zvyšování kvality života, práce a podnikatelské kultury.
Evaluace Rámce podpory Společenství Evaluační jednotka strukturálních fondů.
Ostrava, Ing. Lucie Ligocká
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Hodnocení škol a školských zařízení
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Implementace strategie prostřednictvím akčního plánu
Fondy EHP 2004 – 2009 (2011) Finanční mechanismy (FM) 1 a Fondy EHP 2009 – 2014 (2016) Finanční mechanismy (FM) 2 Školení pro hodnotitele 30/7/2014 Odbor.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Monitoring dalšího vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY z pohledu ČŠI "Cesta ke kvalitě"
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Projekt Zkvalitnění vzdělávání pedagogických pracovníků v oblasti udržitelného rozvoje na školách Jihočeského kraje RČ: CZ.1.07/1.3.06/
PREZENTUJÍCÍ Hodnocením ke zvyšování kvality vzdělávacích služeb středních škol v kraji Vysočina Mgr. Miroslav Pech.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Kvalita v sociálních službách jako proces
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Místní plán inkluze + OP VVV
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Ing. Stanislava Správková
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Strategie rozvoje obce - tvorba koncepčního dokumentu Shrnutí
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Transkript prezentace:

Mechanismy evaluace kulturních služeb Mgr. Hana Maříková katedra kulturologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy hana.marikova@centrum.cz

Obsah Představení projektu Kulturní služba Problematika evaluace kultury v českém prostředí Mechanismy evaluace kulturních služeb v obcích a městech ČR

Představení projektu záměr dlouhodobého projektu „Vytvoření a ověření mechanismu evaluace nabídky veřejných kulturních služeb“ součástí plánu implementace Státní kulturní politiky na léta 2009 až 2014, plnění opatření 2.1. Mechanismus evaluace nabídky veřejných kulturních služeb. MK ČR ve spolupráci s katedrou kulturologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze rešerše systému podpory kultury ve městech ČR rešerše stávajících mechanismů sledování a vyhodnocování přínosů veřejných kulturních služeb

Mechanismy evaluace kulturních služeb v°obcích CÍLE REŠERŠE SBĚR DAT vyhodnocování kvality, účelnosti a efektivity na úrovni měst a obcí existence koncepčních dokumentů zahrnujících kulturní služby a zejména kritérií pro vyhodnocování (evaluačních mechanismů) webové stránky vícestupňový výběr – Malý lexikon obcí (ČSÚ) informace ze 111 obcí

Mechanismy evaluace kulturních služeb v°obcích – Hlavní zjištění zajištění kulturních služeb jako samozřejmá složka činnosti obcí bez další pozornosti podíl prostředků na kulturu a jejich struktura jsou jen výjimečně zjistitelné absence koncepčních materiálů zabývajících se podporou a rozvojem kultury nejsou nastavena kritéria evaluace

Mechanismy evaluace kulturních služeb v°obcích – Hlavní zjištění existence systému grantové podpory - v obcích nad 20tisíc obyvatel grantovým systémem - jen velmi malá část prostředků na kulturu kritéria pro hodnocení grantových projektů (předběžná evaluace) – třetina dokumentů velmi malý počet uveřejněných výročních zpráv kulturních institucí pouze 5 měst uvedlo evaluaci jako jeden z cílů některého z°orgánů dominance sledování ekonomických ukazatelů bez užší vazby na ukazatele výkonové zjišťování názorů veřejnosti – 9 měst

Veřejná kulturní služba termín od 60.let EU - fakticky se nesetkáváme obvykle bez bližšího upřesnění obsahu výčet oborů činností

Veřejná kulturní služba Služby spočívající ve: zpřístupňování (tj.ochraně, zpracování, interpretaci, prezentaci a animaci) kulturních statků (v podobě výsledků umělecké tvorby a kulturního dědictví) veřejnosti, získávání, zpracování, ochraně, uchování a zpřístupňování (tj. distribuci, pronajímání a půjčování) nosičů informací, sloužících k uspokojování kulturních potřeb veřejnosti, organizaci příležitostí pro zvyšování a rozšiřování kulturní kompetence veřejnosti prostřednictvím její aktivní spoluúčasti na tvůrčích a tvořivých kulturních aktivitách.

Veřejná kulturní služba Zákon 203/2006 Sb. O některých druzích podpory kultury, (§ 2) Veřejné kulturní služby Veřejnými kulturními službami jsou služby spočívající ve zpřístupňování umělecké tvorby a kulturního dědictví veřejnosti a v°získávání, zpracování, ochraně, uchování a zpřístupňování informací, které slouží k uspokojování kulturních, kulturně výchovných nebo kulturně vzdělávacích potřeb veřejnosti.

Veřejná kulturní služba - Vlastnosti obecná dostupnost kvalita kontinuita ekonomická dostupnost pluralita

Problematika evaluace kultury problematika evaluace ve veřejném sektoru novou záležitostí rozvoj v souvislosti se strukturálními a dalšími fondy EU VB – Kulturní a kreativní průmysly, Sociální dopady kultury zpřehlednění výdajů do této oblasti Evaluace – proces, který zkoumá nakládání s veřejnými prostředky s cílem zvýšení hospodárnosti tohoto procesu. Monitoring Definování indikátorů (zdrojů, výstupů, výsledků, dopadů)

Problematika evaluace kultury v českém prostředí Státní kulturní politika - jedním z úkolů Koncepce účinnější podpory umění na léta 2007-2013 - Vytvoření metodiky řízení a způsobu evaluace činnosti stávajících uměleckých příspěvkových organizací MK Meziresortní koncepce aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity do r. 2015 – akcent na vytvoření nástrojů pro hodnocení současných forem podpory kultury a umění

Problematika evaluace kultury v českém prostředí Výzkumy mezi odbornou veřejností a obyvateli – Plzeň, Praha, Ostrava Strategické a koncepční dokumenty – problematika evaluace pouze naznačena bez udání konkrétních mechanismů NIPOS – analýza poznatků o obecné úloze a postavení veřejných kulturních služeb v sociálně ekonomickém rozvoji regionů