TRANSAKČNÍ NÁKLADY – ZÁKONNÉ LIMITY A RODÍCÍ SE PRAXE JURAJ ALEXANDER IES FSV UK, SALANS EUROPE LLP KONFERENCE VŠE, 22.5.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Likvidace a insolvenční zákon
Advertisements

Přijímací řízení.
PRACOVNÍ PRÁVO ZÁKONÍK PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb., účinný od
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
předsedkyně 7. senátu Nejvyššího správního soudu
Sächsisches Staatsministerium der Finanzen Referat 17 – Kontrolle EU-Fonds Kontrola operací v rámci finanční kontroly EU Informační akce pro projektové.
1 Tisková konference ČLFA, 7. února 2013 Financování spotřebitelů v roce 2012 poskytnuté členy ČLFA 1.Ekonomické a právní prostředí 2.Komentář k výsledkům.
Etiketa fiskální politiky Smilovice, 4.května 2010 Zuzana Šmídová.
© Copyright Siemens Business Services Global network of innovation Siemens Business Services: Vedoucí poskytovatel eGovernment řešení v Evropě Pasová agenda.
Snímek 1 Efekty podnikové informatiky J. Pour Katedra IT VŠE ČSSI, Praha, 15/12/2006.
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
1.1. RADA VYSOKÝCH ŠKOL  V akademickém roce 1999/2000 zahájily výuku první 3 soukromé vysoké školy  Dnes „aktivně“ působí 44 soukromých vysokých.
Erasmus Info Day – DIFA 2013 Barbara Dostálová (zastupuje Hana Matějková) Institucionální koordinátor programu Erasmus Rektorát JAMU, zahraniční oddělení.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Systém financování v primární péči
1 Způsob žádání o dotaci v rámci OP Lidské zdroje a zaměstnanost Prezentující Mgr. Petr Zavadil.
Konference LATE COLLECTIONS 2012, 25. duben 2012, Praha Exekuce nebo insolvence? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce se zvláštním povolením.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Vedení správních řízení ve spisové službě a statistika vyřizování dokumentů.
Trestně-právní aspekty restrukturalizací Turnaround Management Association: Restrukturalizační fórum 2013 Ladislav Smejkal.
Transakční náklady českých ekonomických subjektů…
Program INOVACE Projekty na ochranu práv průmyslového vlastnictví
Revize českého insolvenčního práva ve světle novelizací insolvenčního práva SNR a SR Tomáš Richter Clifford Chance LLP IES FSV UK Praha Radboud University.
K některým (nejen) ekonomickým aspektům insolvenčního řízení Falešný insolvenční návrh jako prostředek konkurenčního.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
Anotace Prezentace, která se zabývá dělitelností přirozených čísel. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstup Žáci rozliší násobek a dělitel. Speciální.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Test akutní toxicity na rybách
INstrategy - Institut pro evropské a národní strategie Zkušenosti s přípravou a realizací projektů v rámci 1. strukturální intervence EU (2004-6) Plzeň,
Proč slábne spotřeba domácností ? Eva Zamrazilová Členka bankovní rady ČNB Pesimistický spotřebitel: světlo na konci tunelu 17. října 2012 Konferenční.
EXEKUCE X VÝKON ROZHODNUTÍ. EXEKUCE (VÝKON ROZHODNUTÍ) Právní předpisy:  zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činností (exekuční.
PPP projekty v ČR Šance nebo riziko? Ing. Jan Pavel, Ph.D. katedra veřejných financí Vysoká škola ekonomická v Praze Transparency International – Česká.
ZÁKLADY PRÁVNÍ GRAMOTNOSTI II.
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Výměna řidičských průkazů Tisková konference Ministerstvo dopravy České republiky Ing. Ivo Vykydal, náměstek ministra dopravy.
IFA, Česká republika 17. května 2011
Korupce a veřejné zakázky
Trendy inkasního trhu 2012 Praha, 26. září 2012 Je (insolvenční) právo více na straně dlužníků či věřitelů? Mgr. Jiří Zrůstek advokát a insolvenční správce.
Financování stavební firmy
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
ZAHÁJENÍ DOKTORSKÝCH STUDIÍ 2011/2012
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Porovnání výroby a prodejů vozidel ve světě
Výkon rozhodnutí – obecná část II
Mezinárodní vědecká konference Transakční náklady českých ekonomických subjektů v insolvenčním řízení, možnosti jejich snižování a zlepšení statistiky.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Jméno autora: Mgr. Mária Filipová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_AJ_EP Ročník: 1. – 4. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková.
Petráčková Jozová Cézová
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
PRÁVNÍ LIMITY NEFORMÁLNÍ RESTRUKTURALIZACE JUDr. Michal Žižlavský © JUDr. Michal Žižlavský, advokát
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Úvodní schůzka k projektu „Optimalizace procesů a nastavení způsobu komunikace“ Fulnek
Soudní reorganizace, sanační konkurs a jejich právní limity Tomáš Richter 14. března 2010 Clifford Chance LLP / IES FSV UK.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Ředitel útvaru strategie a manažerské podporyIng. Luboš Hlinovský, MBA Cenová politika ŘLP ČR, s. p. XIII. ROČNÍK JEDNÁNÍ LETECKÝCH DOPRAVCŮ A ODBORNÉ.
„OTEVŘENÁ RUKA PÁNĚ“ Člověk v tísni, o.p.s. aneb O vymáhání dluhů v Česku.
Informační schůzka k 1.výzvě pro předkládání projektů pro roční program 2012 Evropského uprchlického fondu Praha 11. října 2012 Evropský uprchlický fond.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Insolvenční řízení v ČR Zmar nebo nová šance?. Uspokojení věřitelů: World Bank65 % (údaj z dotazníkové akce) Co víme o insolvenčních řízeních?
PRÁVO PATŘÍ BYSTRÝM Člověk v tísni, o.p.s.. OBSAH 1) Proces předlužení 2) Parazitní model 3) Řešení 4) Rozhodčí řízení 5) Závěr.
Charakteristika a nástroje
Evropský průzkum o nových a nastupujících rizicích v podnicích: ESENER-2 Zásadní zjištění v České republice Pardubice, 9. října 2017 Daniela Kubíčková.
Subjekty insolvenčního řízení
Transkript prezentace:

TRANSAKČNÍ NÁKLADY – ZÁKONNÉ LIMITY A RODÍCÍ SE PRAXE JURAJ ALEXANDER IES FSV UK, SALANS EUROPE LLP KONFERENCE VŠE,

TRANSAKČNÍ NÁKLADY podmnožina “nákladů úpadku” direct bankruptcy costs (v. indirect) “přímé náklady” (měřitelné) odměny a náklady poradců (právních, ekonomických) dlužníka, IS a VV odměna a náklady IS, náklady vedení sporů poplatky a další náklady související výlučně s insolvenčním procesem neměřené přímé náklady (LoPucki, 2004) věřitelé/náklady správy/prodeje zajištění mimořádné “provozní náklady” ODO

PROČ REGULOVAT? "[i]n practice... the bankruptcy system operates more for the benefit of attorneys than for the benefit of creditors." Důvodová zpráva k Bankruptcy Code 1978 Bankrupt Enron paid more than a billion dollars in cash to bankruptcy lawyers, financial advisors.... To prevent excessive payments, the bankruptcy code...establish an elaborate system for public reporting and court approval...the professionals have largely taken charge of the fee-control system and rendered it toothless.... Objections to fees are rare, and the courts award almost 99% of the amounts applied for. LoPucki, Doherty (2011)

HODNOTY přiznané náklady dosahují cca 1.4% hodnoty aktiv ve velkých reorganizacích (LoPucki), ale rostou medián 2.5% hodnoty aktiv (R a K stejně), 68% K mine vše, u R vyšší průměr (17%) z objektivních důvodů (Bris, Welch) v R spotřebuje D cca 80%, zbytek VV NL (16%) i UK (28-49%) likvidace jsou dražší (Armour) ve Švédsku (7%) a Finsku (5-9%) se šetří (Ravid, Sundgren, Thorbund)

DETERMINANTY délka řízení LoPucki – faktor úspory z rozsahu, ale právníci DIP denně Covitz – existuje optimální délka (1.5 roku) velikost podniku LoPucki – faktor 0.37, žádné optimum počet poradců faktor 6.5% u věřitelů, ale ne u DIP soud/soudce další: zadluženost (jen Bris/Welch), zásahy soudu, od 80-tých let do konce 90-tych v USA pokles, od tehdy růst

NÁKLADY DLE INSZ dlužník s DO – žádná specifická pravidla bez DO – ne náklady právníků (§252/3) IS souhlas VV (§39/3), výjimečně soudu (§39/2) v konkursu vyúčtuje v závěrečné zprávě (§303) VV a věřitelé souhlas soudu (§60/3), ne právní zastoupení ve VV KS Ostrava – ne pro psaní RP (MSV Metal) MS Praha – ano pro experta na zahraniční R-E (ECM) dle schváleného RP (§359/§170)

REGULACE V USA najetí poradce (IS, VV, dlužník) pouze se souhlasem soudu náhrada nákladů se souhlasem soudu (a zveřejněním) ne právníci členů VV i jiným osobám, pokud „významně přispěly k věci“ výplata pouze s průběžným souhlasem soudu max. každých 120 dní žádost: rozpis poskytnutých služeb a času soud schvaluje po předvolání a slyšení soud zkoumá účelnost, přiměřenost, odbornost poradce, rychlost, duplicitu, potřebnost prohlášení advokátů o odměnách rok zpátky před IN rozlišování nákladů IS a právního zástupce zvláštní pravidla pro velké případy (Lehman, Chrysler) Compensation Orders/Committee, Court Guidelines

NĚKOLIK PŘÍPADŮ A VÝVOJ Pouze výjimečně možné zpětné schválení angažmá (nestačí, že soud by náklady schválil i tak - opomenutí podat žádost (in re Arkansas Co., Inc., 798 F. 2d Court of Appeals, 3rd Circuit 1986) ALE: Ordinary Course Professionals Practice Prior Payment Disclosure Practice Disburse First Practice

ZPÁTKY V ČR dobrá praxe kvalita zápisů a zpráv výběrová řízení identita poradců chybějící pravidla zveřejňování zápisů z VV v ISIRu (lhůty a kvalita) zveřejňování nákladů IS a VV (struktura a detail) struktura zpráv IS možnosti revize soudem?

ZDROJE De Jong, Abe and Couwenberg, Oscar, Costs and Recovery Rates in the Dutch Liquidation-Based Bankruptcy System (February 2007, 07), LoPucki, Lynn M. and Doherty, Joseph W., The Determinants of Professional Fees in Large Bankruptcy Reorganization Cases. Journal of Empirical Legal Studies, Vol. 1, January Bris, Arturo, Welch, Ivo and Zhu, Ning, The Costs of Bankruptcy. Yale ICF Working Paper No Covitz, Daniel M., Han, Song and Wilson, Beth Anne, Are Longer Bankruptcies Really More Costly? FEDS Working Paper No