Činnost právní kanceláře ČLK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dostupnost lékařské péče – právní aspekty
Advertisements

Zpráva o činnosti Čestné rady ČLK
Zpráva o činnosti Čestné rady ČLK
Jolana Těšinová Litomyšl 17. července 2012
Jednání MZ ČR JUDr. Mgr. Marek Hodulík ZÁKON O UN.
DIRECT MAIL – LEGISLATIVNÍ OMEZENÍ
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Novinky ve zdravotnickém právu?
Kárná odpovědnost advokátů a advokátních koncipientů
Přezkum rozhodčích řízení a jejich vykonatelnost Mgr. Milan Polák.
Krize ve zdravotnictví pohled právníka JUDr. Jan Mach advokát lékařů a poskytovatelů ZS ředitel právní kanceláře ČLK.
O právech pacientů a také o právech pojištěnců
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
1 Dotace MPSV jako zdroj financování zaměstnanců v sociálních službách Praha, květen 2014 Mgr. Antonín Shejbal Odbor sociálních služeb.
Ochrana práv ve veřejné správě
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
XXVIII. Sjezd ČLK, Praha Zpráva o činnosti Čestné rady ČLK 11/ /2014 XXVIII. Sjezd ČLK, Praha
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
PRÁVNÍ RÁMEC KORPORÁTNÍCH ZMĚN A M&A TRANSAKCÍ
Právní aktuality pro lékaře
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
TRENDY A BUDOUCNOST FINANČNÍHO PORADENSTVÍ V EVROPĚ 9.ŘÍJEN 2013 Ing. Tomáš Síkora, MBA, výkonný ředitel VYBRANÉ DOPADY NOZ DO POJIŠŤOVNICTVÍ.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
OBČANSKO-PRÁVNÍ MEDIACE
Právní aspekty akce „Děkujeme odcházíme“
Právo na informace Tereza Danielisová,
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Profesní mlčenlivost Vztahuje se na všechny osoby, které přijdou do styku s údaji osobními, citlivými, utajovanými skutečnostmi, utajovanými informacemi.
Psychiatr v legislativní džungli
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Poznatky z šetření stížností
Exekuční řád po novelách
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv. [ 2 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv Další vývoj probíhající revize systému úhrad léčiv PharmDr.
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Alkohol v ČR MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D. náměstek ministra pro zdravotní péči Ministerstvo zdravotnictví.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
LIKVIDACE POJISTNÝCH UDÁLOSTÍ PROJEKT POJIŠTĚNÍ SČMBD Sloužíme Vám s radostí.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Služby pro členy Regionu Pošembeří Plénum 15. října 2009 Český Brod.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
PRVNÍ ZDRAVOTNÍ PORADENSKÁ ve spolupráci s advokátní kanceláří.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Odpovědnost za škodu ve.
XXIII. valné shromáždění a jarní celostátní seminář STMOÚ ČR BRNO, května 2012 František Vavera.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
Veřejná služba 2017.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
Základy pracovněprávních vztahů
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Sociální práce TEĎ a TADY II
BEZPEČNÁ SANITKA „ZZS 21. století = bezpečná práce pro záchranáře
člen Asociace občanských poraden
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

Činnost právní kanceláře ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK

Personální složení 7 právníků, z toho 4 zaměstnanci –“internisté“ 3 advokáti, dvě kolegyně jsou současně MUDr. Kolega Mgr. Valášek převážně v Olomouci Některá velká OSL ČLK mají svého právníka, například kolega JUDr. Ing. Prudil, Ph.D. Brno Mgr. Kvapilovou, která byla na 0,5 úvazku nahradila Mgr. Čáslavská na plný úvazek Za posledních 15 let optimální stav!

Právní tým ČLK – foto z knihy „Univerzita medicínského práva“

Činnost právní kanceláře komory Právní podpora členům komory – lékařům Právní servis pro volené orgány komory Podíl na legislativní činnosti Právní vzdělávání členů komory – semináře, Univerzita medicínského práva, články v TM Právní služby komoře – zastupování před soudy, smlouvy, vymáhání příspěvků VIP profesní pojištění členů komory

Právní podpora členů komory Vyřizování emailových a písemných podnětů, více než 3/5 od řadových členů, cca 2 000 ročně Telefonické konsultace, včetně tísňové linky Osobní konsultace na komoře po dohodě Právní podpora (nikoli bezplatné zastupování) členů komory v trestním řízení, sporech ve věcech náhrady škody a pracovního práva (judikatura, nálezy ÚS, písemná podání, smlouvy, spolupráce s obhájci lékařů)

Hlavní právní problémy členů ČLK Práva a povinnosti lékař-pacient-státní správa podle ZoZS a dalších, mlčenlivost, apod. Trestní řízení a stíhání (oznámení, obvinění) Civilní soudní spory – občanské, pracovní Smluvní vztahy se ZP, regulace úhrad, spory Inzertní firmy a snaha parazitovat na lékařích Nová Metodika pro bolestné a ZSU, pojištění..

Kriminalizace lékařů v Čechách

Nerovnost smluvních vztahů se ZP

Nepředvídatelnost výše náhrady nemajetkové újmy – výše pojištění?

VIP profesní pojištění členů ČLK Nový OZ = jednání s Kooperativou 4 měsíce Nové pojistné podmínky – neakceptováno co předložili, zejména výluka § 2971 NOZ. Porušení „důležité povinnosti“ musí být vždy pojistně kryto. Výluka jen je-li prokázáno úmyslné zavinění, nebo vliv návykové látky! Nabídka jiných pojistných produktů pro lékaře VIP pojištění se týká soukromých lékařů, není určeno pro zaměstnance. Proč?

Podíl na legislativní činnosti Jednání o novele zákona o zdravotních službách s ministrem a legislativní nám. Úsilí o novelu zákona č. 48/1997 Sb., zejména zakotvení trvalého smluvního vztahu Podíl na přípravě nového zákona o znalcích Jednání s MS o novele NOZ a sladění se ZoZS Nový zákon o ČLK a vnitřní komorová legislativa

Právně vzdělávací akce pro lékaře Právní rubrika časopisu TM a na webu ČLK Knihovna zdravotnické legislativy na webu 11/2013 seminář k NOZ, 6/2014 seminář Právní informace pro lékaře, 10/2014 totéž Nelze zajistit právní semináře pro OSL ČLK Vystoupení na prestižních konferencích ČLK Univerzita medicínského práva 3. ročník, loni vydána stejnojmenná publikace

Publikace Univerzita medicínského práva

Činnost v dalším období Právní služby orgánům ČLK standardně dále Právní podpora členům ČLK standardně dále Publikace a vzdělávací akce dle potřeby Snaha měnit trestní kauzy na disciplinární Prosazení trvalého smluvního vztahu a dobré smlouvy ZP-PZS a novely zákona č. 48/1997 Novela ZoZS a NOZ. Odstranit nesrovnalosti. „Zlidštění legislativy“ a přiblížení potřebám praxe

Děkuji za pozornost